internationale dag van vijftigenmeerInternationale dag van de sneeuw op 16 januari 2022. Echt waar. Als je in deze grijze winterdagen, zoekt op ‘de dag van’ kom je de meest bizarre dingen tegen. 

 

Internationale dag van de sneeuw

vijftigenmeer ski

dag van de sneeuw

Deze dag is in het leven geroepen om de wintersport te promoten. Samen zorgen dat mensen gaan skiën, langlaufen en snowboarden. Wel een leuk enthousiast initiatief toch? Beter dan de Niksdag; nou ja niks doen is ook wel eens goed. De Fédération Internationale de Ski (FIS) organiseert jaarlijks op de derde zondag van januari de ‘Internationale Dag van de Sneeuw’. Dit jaar op 16 januari. Deze sneeuwdag is weer onderdeel van het programma ‘Bring Children to the Snow’. Je kunt je wel voorstellen dat er op deze dag veel te doen is voor kinderen tussen de 4 en 14 jaar. In deze coronaperiode helemaal geweldig; lekker in beweging.

Antwoordapparaat

antwoordapparaat

dag van het antwoordapparaat

Wie dit ooit heeft uitgevonden heb ik niet kunnen vinden maar weet wel dat er hele volksstammen mee bezig zijn. Hele gekke ‘dag van’ kom je tegen. Neem nou de dag van het antwoordapparaat. In Nederland anders gevierd dan in Amerika. Deze dag is in het leven geroepen om mensen er toe aan te zetten een creatieve boodschap op hun antwoordapparaat in te spreken. Je zou ook een zo lang mogelijke, overbodige, zinloze boodschap kunnen inspreken. Het mag allemaal op deze bijzondere dag. Het antwoordapparaat werd trouwen uitgevonden door een Deense ingenieur. Waar mensen zich niet mee bezighouden op de dag van.

Modderdag

modder

samen modder gooien

In 2009 ontstond (in Belfast) het idee voor een internationale modderdag.  Twee leden van de Nature Action Collaborative for Children, bespraken de uitdagingen waarmee kinderen in hun land (Nepal en Australië) te maken hebben als ze in de modder wilden spelen. In het Australische Perth was geen modder en in Nepal is er volop modder maar zijn geen schone kleren of zeep voorhanden.  Veel kinderen die hiervan hoorden, besloten dat ze kleren naar de kinderen in Nepal konden sturen zodat ze in de modder konden spelen. Ze zamelden geld in en benoemden samen een datum om samen met modder te kunnen spelen.  Leuk initiatief toch? Veel Nederlandse kinderdagverblijven, basisscholen en  openbare locaties doen aan deze bijzondere dag mee. Wij gooien hier wel eens figuurlijk met modder naar elkaar. Dat is meestal niet zo leuk.

Op internet is nog een heel scala ‘dag van’ te vinden. Eigenlijk stiekem wel een leuk initiatief. Je kunt je verenigen met anderen over de hele wereld die dezelfde ideeën hebben als jezelf. Afstand is tegenwoordig geen probleem meer dus opties te over. Beter dan je vervelen of ruzie maken met je buren. Stukken beter dan een dag wachten in een digitale rij omdat je schade hebt aan je woning door de aardbevingen in onze provincie. Maar daar maken we ons niet te druk over. Wij hoge bloeddruk en in Den Haag lachen ze zich uit de broek.