Het leven is een voortdurend afscheid nemen

Voetklachten. Hoe staan jouw voeten er bij deze zomer?

voeten tenen roodVoetklachten bij 50 plussers. Vrouwen hebben meer dan twee keer zoveel voetklachten als mannen. Welke klachten kun je verwachten bij deze ondergeschoven kindjes. Hoe voorkom je dat je voeten een blok aan je been worden (letterlijk). Hoe voorkom je tijdens je vakantie een gezicht als een azijnpisser?

Voeten met 125.000 zweetkliertjes

scheve voeten

scheef en doorgezakt

Voetklachten zijn te vinden ergens tussen 26 botjes, 33 gewrichten, 107 banden, 19 spieren en pezen en meer dan 100.000 zweetkliertjes (feitje: naarmate je ouder wordt krimpen je zweetkliertjes). Dit kleine oppervlak moet vaak een gewicht dragen van meer dan 60 kilo. Geef je rimpels aandacht, maar zeker ook je voeten. In je leven loop je meer dan 2 keer de aarde rond en dat vaak niet in goed passend schoeisel. Klachten, blessures en ellende liggen op de loer. Met een paar kleine aanpassingen in je dagelijkse routine kun je een hoop ellende voorkomen.

Slapper de hap

schoenen oud mos

uitgezakte schoenen

Als je ouder wordt, krijg je slappere spieren en pezen. Net als de rest van ons lichaam moeten ook onze voeten het ontberen. Je voeten moeten steeds beter hun best doen en geven naarmate de jaren gaan tellen, sneller een seintje dat ze moe zijn. Je voeten worden wat langer en breder en je voorvoeten zakken door. Het wordt zodanig plat aan de onderkant dat  je zelfs een andere schoenmaat nodig kunt hebben. Je herkent dit aan bijvoorbeeld pijnlijke, branderige voeten. Na mijn vakantie had ik pijn aan mijn linker voet. Ben gaan lezen en kwam er achter dat lange wandelingen op slappe sandaaltjes niet echt meer een optie zijn als je boven de vijftig bent (en boven de 60 kg … ).

Voetklachten en kunstgebitten

hoge hakken blote voeten

niet rennen op hoge hakken

Bij vrouwen die veel op hoge hakken lopen (voor mij ondenkbaar … osteoporose) zullen de voorvoeten sneller problemen opleveren. Je hele lichaamsgewicht wordt gedragen door het voorste deel van je voet. Soms krijg je extra eelt (likdoorn) of je middenvoetsbeentjes zakken als het ware door hun fundament. Ik snap dat de truttigheid van dit artikel afstraalt maar ik probeer met deze tips erger te voorkomen. Laat je bij schoenreclame niet misleiden door de jonge meiden. Die hebben geen voetklachten. Wij zijn boven de vijftig en hebben al bijna 1 keer de aarde rondgelopen. Zonder taille, met rimpels en driftbuien in de supermarkt. Wij staan, samen met onze opvliegers, letterlijk midden in het leven. Wij fietsen met onze in roze polo geklede mannen, op onze e-bikes door de duinen. Toch willen we geen prototype bejaarde oma zijn met een kunstgebit. Want dat zijn we niet. Dus denk om je voeten!

Voetklachten in overvloed. Voorbeelden:

• Likdoorns prikken op je tenen doordat er veel druk en wrijving op je huid komt. Je krijgt last van overmatig eelt, ingegroeide teennagels en knobbels aan je grote teen (hallux valgus).
• De vetkussentjes onder je voeten worden dunner. Ja, je leest het goed, er zijn ook plekken waar het vet verdwijnt. In extreme gevallen heb je daarom het gevoel dat je op je botten loopt. Als je samen met je partner op vakantie bent en je loopt in je zwierige zomerjurk wil je wel een brede glimlach op je gezicht hebben. Geen azijnachtige uitstraling.

struisvogel

azijnpisser

• Kraakbeen gaat slijten. Kraakbeen zit tussen je voetgewrichten. Als dat gaat slijten krijg je last van stijfheid, pijn en vergroeiingen. Door overmatig sporten of gewoon slecht voorbereid op pad gaan, krijg je blessures. Vaak zijn onze voeten de ‘dupe’ van deze excessen. Je loopt bijvoorbeeld risico op hielspoor, peesplaatontsteking of calcaneodynie (te weinig demping).
• Verminderde doorbloeding kan leiden tot een hele droge huid, kloven, scheurtjes en wondjes. Schimmelinfecties in je huid of je nagels idem dito. Niet negeren. Het ziet er trouwens ook verschrikkelijk uit.
• Dan zijn er ook nog mensen (5%) die last hebben van een functionele platvoet. Klinkt heel dramatisch en onhandig. Je voetboog zakt steeds verder door en je enkels flippen naar binnen. Ook ouderdom heeft hier invloed op. Uiteindelijk kun je hier zelfs rugklachten van krijgen.

Oplossingen en tips:

voeten zee

voetjes in het water

Wissel regelmatig van schoenen. Hoge hakken, sleehakken en/of veterschoenen. Loop regelmatig op blote voeten in huis. Als je je nagels vrolijk lakt, staat dat best gezellig. Pak als je een lange afstand moeten lopen gewoon lage schoenen uit je kast. Ook als je tussen twee zakelijke afspraken tijd moet inhalen … Pumps in de rugzak. Denk bij de aanschaf van je wandelschoenen, dat je schoenen koopt met een stevige loopzool.
Draag, als je veel moet staan en bij het sporten de juiste schoenen. Als je in je strakke lycra pakje (met roze streepjes) je spieren staat aan te spannen, zou je moeten kiezen voor een verende zool. Spring als een jonge hinde, met een glimlach. Ook al voel je die extra flubberende kilootjes op je dijen heen en weer veren. Laat je juist als je ‘net’ boven die 60 kg komt, persoonlijk adviseren over de juiste lengte en breedte van je schoenen. Als je je schaamte voorbij bent kun je je bij een podotherapeut steunzolen laten aanmeten. Heb ik ook inmiddels; inclusief een paar dames in mijn omgeving. Zij lachen, ondanks dit prothese achtige implantaat, nog iedere dag.

Voetverzorging

voeten zee

vrolijke voeten

Verzorg je voeten. Neem af en toe een lekker voetenbadje (niet te lang) en gun ze net dat beetje extra. Je kunt dit tijdens het tv kijken of lezen makkelijk inpassen. Na het badje goed afdrogen, nagels recht afknippen, eelt weghalen en smeer ze lekker in. Of beter nog: Laat ze lekker insmeren en masseren. Maak regelmatig een afspraak bij de pedicure. Is niet alleen gezond maar ook gewoon lekker.

Wees zuinig op je voeten. Je moet er je hele leven mee doen. Zorg dat ze er schoon, fris en verzorgd uitzien. Spaar je medeburgers en ga niet met dikke lagen eelt, afgebrokkelde nagellak of stinkende, vieze voeten op pad.

NB: Ik zorg nog voor een vervolg blog over voetproblemen want er zijn zoveel dat ik dit niet in één blog kan proppen. Dus als je vragen en tips hebt, hoor ik ze graag.

8 reacties

  1. Jacqueline

    Oei, oei, wat komt dit artikel op een “geschikt” moment. Heb nl op dit moment last van een peesplaatonsteking en schrik van het effect wat dit heeft op je hele lijf en je gemoed. Met steunzolen, zonder kunstgebit nu verder door. En ik zal proberen vandaag vaker te lachen, heb gewoon al dagen hoofdpijn van het fronsen en kaken op elkaar klemmen omdat ik een pijnlijke voet heb.
    Dank voor dit heerlijke artikel!

    • Herma Westerdiep

      Wat een verhaal. Zorg goed voor jezelf en laat de boel de boel. Krijg je medicijnen tegen de ontsteking of moet je het doen met het zooltje? Bedenk wat je al lang hebt laten liggen … een goed boek of een serie op netflix. Wees zuinig op je lijf en … voeten. Ik heb ooit een gescheurde peesplaat gehad. Niet fijn. Beterschap.

  2. Marie

    Het is inderdaad belangrijk om je voeten goed te verzorgen wanneer je veel loopt of staat voor je werk bijvoorbeeld. Ik ga ook regelmatig naar de pedicure en zorg ervoor dat ik altijd schoenen koop die genoeg steun bieden. Wees inderdaad zuinig op je voeten!

  3. Vincent Rondwijk

    Ik wissel ook regelmatig van schoenen. In mijn vrije tijd loop ik graag op blote voeten of sandalen. Tijdens mijn werk draag ik schoenen met goede steunzolen, voor wat extra ondersteuning wanneer ik veel moet staan. Ik merk dat deze afwisseling goed is voor mijn voeten.

    • Herma Westerdiep

      Ik denk dat dat best wel belangrijk is. Zelf loop ik veel op blote voeten maar probeer ook af te wisselen. Gympen, schoenen, laarsjes alles met en zonder steunzolen.

  4. Ivonne

    Vroeger kon ik onbekommerder lang wandelen dan tegenwoordig. Wat ik echter een nuttige oefening voor mijn voeten vind, is blootsvoets langs de branding wandelen. Door het meegevende zand is dit een soort fitness voor je voeten. Ik vind het ook een heel ontspannende ervaring.

  5. Saskia

    Het lopen op teenslippers is ook niet aan te raden, zeker niet als onze voeten niet meer zo piepjong zijn. Bij goede voetverzorging horen eigenlijk ook oefeningen. In mijn tweedaagse voetenbadje doe ik altijd een paar knikkers om mee te spelen.

    • Herma Westerdiep

      Weet je waarom het niet gezond is om op latere leeftijd op teenslippers te lopen?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑