Vakantievieren in de WW. Ook als je een uitkering krijgt van het UWV moet je snipperdagen opnemen. Je bent gebonden aan een aantal spelregels. Moet je solliciteren? Krijg je vakantiegeld? Veel informatie vind je op de website van het UWV.

Vakantiegeld

kist met muntgeldVoor mij voelde het als spijbelen c.q. profiteren. Wel een uitkering krijgen en tegelijkertijd op een terrasje genieten van een sorbet. Nu ik (door ervaring) weet dat solliciteren bijna een vak op zich is ga ik er anders mee om. Ik blijf positief, leer veel en ontwikkel een huid als een olifant om de afwijzingen te incasseren. Tijdens de vakantie geniet ik op dat terrasje van die lekkere sorbet (met vers fruit en slagroom) en schakel in mijn zomervakantie bijna helemaal af. Net als iedereen zorg ik er voor dat mijn accu weer helemaal is opgeladen.
Je krijgt in mei je vakantiegeld uitgekeerd. Zet dit extraatje apart zodat je die extra grote sorbet kunt betalen. Net als bij de meeste bedrijven krijg je 8% van je bruto jaarsalaris. Het UWV reserveert dit voor je. Met aftrek van loonbelasting en premies. Niets bijzonders. Ook als je ziek bent. Het netto bedrag wordt keurig op je rekening gestort.

Voorbereidingen

vakantie fototoestel en boekVoordat je op vakantie gaat moet je wel je snipperdagen aanvragen. Moest je vroeger bij je baas ook. Per kalenderjaar heb je recht op 20 snipperdagen (na rato). Mocht je langer weg willen, krijg je over die dagen (dus boven de 20) geen uitkering.
Als je door je leeftijd of een andere situatie geen sollicitatieplicht hebt zijn de regels anders. Volgens mij kun je dan wel tot 65 snipperdagen (13 weken; excl. Feestdagen en weekenden) opnemen. Voor één dagje vrij hoef je geen verlof aan te vragen. Opgespaarde vakantiedagen kun je niet meenemen naar het volgende jaar. Laten uitbetalen ook niet. Daarin wijken de regels af van die bij een werkgever. Kijk voor verdere informatie ook op de pagina van de rijksoverheid.

Lange periode

wereldbol in het waterBlijf je langer dan 6 maanden weg uit Nederland, vervalt je WW uitkering en kun je die ook niet meer laten ‘herleven’. Kwijt voor altijd. Wil je in het buitenland werk gaan zoeken kun je dit in een periode van maximaal drie maanden doen. Je blijft recht houden op een WW-uitkering. Dit geldt alleen voor landen van de Europese Unie, de Europese Economische Ruimte en Zwitserland. Als je in andere landen gaat zoeken vervalt je WW. Ook hier moet je je goed voorbereiden. Informatie is makkelijk te vinden op de site van het UWV.

Wijzigingsformulier

vakantie muis digitaal roodVraag je vakantie aan via een wijzigingsformulier. Heb ik digitaal gedaan. Dit kan tot 1 dag voor vertrek. Is wel heel erg krapjes maar ja als je impulsief beslist om weg te gaan is dat niet anders.
Binnen een paar dagen krijg je een ontvangstbevestiging met daarin het aantal opgenomen dagen en de dagen die je nog over hebt. Handig om die brief te bewaren zou ik zo zeggen. Ik ben er niet achter of je je vakantiesaldo ook digitaal kunt vinden. Mocht je op het laatste moment je vertrek of terugkomstdatum willen veranderen kan dit tot 1 week nadat je weer thuis bent gekomen. Weer met het wijzigingsformulier WW. Niet vergeten want als je dit niet doet heeft dat gevolgen voor je uitkering. Het UWV schorst dan direct de betaling.

Sollicitatieplicht

vakantie voeten in het grasTijdens je vakantie hoef je niet te solliciteren. Zou ook niet fijn zijn als je op het strand  ook nog achter je laptop moet gaan zitten om een mooie brief te schrijven. Zand en vette vingers op je toetsenbord. Netwerken kun je wel overal doen; kleine moeite.  Maarrrr … niemand houdt je tegen om je beste brief aller tijden te schrijven als je die ene speciale, unieke vacature tegenkomt. Als je straks uitgerust terugkomt kun je weer met veel energie een nieuwe, nog betere, sprankelende brief schrijven. Je favoriete websites blijf je toch wel volgen, ook op je vakantieadres. Dat doe ik wel. Blijf dus doorzetten.  Die ene baan wacht op jou.

De meeste recruiters en HR-medewerkers zijn in de zomer ook op vakantie dus je brief zal ook langer blijven liggen.

Ziek op vakantie

blad met medicijnenWord je ziek of krijg je een ongeluk, zorg dan dat de plaatselijke dokter een verklaring voor je maakt. Zorg dat deze informatie zo snel mogelijk bij het UWV belandt. Houd ook rekening met het land waar je op vakantie bent. Soms moet je voor een officieel document naar een officiële instantie. Vraag desnoods om advies en bel het UWV vanaf je vakantieadres voor praktische tips.

 

Niks moet … Niksen mag …