Texel strandhotel NoordzeeTexel. Paasvakantie. Gelogeerd in Strandhotel Noordzee. Een sfeervol hotel op de buitenste duinenrij van De Koog. Wat een fantastisch uitzicht. Vanuit dit gastvrije hotel kun je bijna het strand op rollen. Het zand van de Noordzee ligt letterlijk voor de deur en het dorpje De Koog (figuurlijk) om de hoek.

 

Geschiedenis en weetjes

Texel strandTexel heeft een landoppervlak van ongeveer 170 km² en telt een kleine 14.000 inwoners. Tot een grote overstroming in 1170 was Texel zelfs nog verbonden met het vasteland. Die ‘Allerheiligenvloed’ ontstond toen de Noordzee tussen het huidige Huisduinen en Texel door de duinenrij brak. Dit was het begin van de opening tussen de Zuiderzee, de Waddenzee en de Noordzee. De oudste bewoners vestigden zich op de opgestuwde,  hogere delen van het eiland. Veel later ontstonden op deze hogere delen Den Burg, Den Hoorn, Oosterend en buurtschap De Westen.

Heel vroeger was Texel een soort Schiphol van de Gouden Eeuw; de drukste ankerplaats ter wereld. De plek waar de VOC schepen werden bevoorraad.  De grotere schepen verzamelden zich in groepen en hadden op de Rede (aanlegplaats) van Texel hun eigen plaats. Vaak ten noorden van Oudeschild of op de Koopvaarders Rede, die van het voormalige dorp Nieuweschild tot de zuidpunt van Texel liep.  Het was op de Rede van Texel meestal beschut, maar lang niet altijd veilig. Bij zware storm kon het er flink spoken, maar ook als tijdens lange koude winters de zee dichtvroor gingen veel schepen naar de kelder. Het duurde tot 1780 voor Oudeschild een eigen haven kreeg. Bekende ‘bezoekers’ zijn vlootadmiraal CornelisTromp, Michiel A. de Ruyter en Napoleon.

Natuur

Als je vanaf de veerboot (vaart ieder uur/reserveren niet nodig) Texel oprijdt zie je een rijk en gevarieerd landschap. Brede zandstranden, duinen, grasland, heide, bos en in mei staan rond Den Hoorn bollenvelden in bloei. Het gebied binnen de brede duinketen aan de noordwestkant van het eiland, vol kreken en geulen, in open verbinding met de Noordzee is de Slufter. Bij vloed loopt een deel onder water en bij eb loopt het water door de geulen weer terug naar zee. Hierdoor ontstaat slibvorming en verzilting. Werkelijk adembenemend. In de zomermaanden kleurt dit gebied roze, lila en paars. In het najaar geeft zeekraal het gebied een rode gloed. Als je daar loopt hoor je alleen het zacht ruisen van de zee. De vele zwerfkeien die je tegenkomt zijn al van de IJstijd toen de  gletsjers enorme rotsblokken afbraken en ze over duizenden kilometers naar Texel sleepten.

Texel – De Koog

Texel strandpaviljoensWat wij gedaan hebben? Wandelen en genieten. Zo simpel kan het leven zijn. Vanaf het Strandhotel Noordzee loop je in een paar minuten (over twee duinrijen … lees: strakke kuiten) naar het centrum van De Koog. Je kunt ook langs het strand omlopen en via diverse opgangen door de duinen teruglopen naar het dorp (… lees: weer strakke kuiten). De meeste strandpaviljoens zijn het hele jaar open. Wij waren bij paal 17, 19 en 20. Stuk voor stuk genotsmomentjes. Een kopje koffie, een glaasje bier of een colaatje met een portie bitterballen. Het maakt niet uit. Je wordt getrakteerd op een onbetaalbaar uitzicht. In het dorp, De Koog vind je restaurants (Grieks, Indiaas, Italiaans, Mexicaans etc.) en cafés met natuurlijk, als de zon schijnt, gezellige, volle terrasjes. We aten op 1e Paasdag, na een lange strandwandeling, een bijna goddelijk broodje Brie bij Vogelhuis Oranjerie.

Geen gebrek aan supermarkten, kleding- en cadeauwinkels. Als je je dan na dit alles nog verveelt kun je naar de indoor karting, de bierbrouwerij, Ecomare of een tochtje maken met de Jan Plezier (huifkar), en nog heel veel meer.

 

Texel merlot

… en het is pas crisis als de wijn op is …