salieSalie en ravioli. Zoals zo vaak uit mijn koker weer een heerlijk, makkelijk te maken recept uit Italië. We hebben dit ravioligerecht (met boter en salie) gegeten in het wijngebied van de Barolo, in Cherasco om precies te zijn. Een super simpel gerecht met simpele, perfecte smaken.

Zoektocht

Tijdens mijn zoektocht naar hoe en waar dit gerecht vooral wordt gegeten zag ik dat deze variatie vooral door de arme Italiaanse bevolking wordt/werd gegeten. In Amerika beter bekend als Pasta Alfredo en erg een populair onderdeel op de Amerikaanse menukaarten.  Het wordt vaak alleen met gesmolten kaas gegeten, zonder toevoeging van salie of andere kruiden.

Ingrediënten voor de Ravioli al burro (boter) 4 personen:

  • Ravioli (het liefst vers gekocht … zelfgemaakt gaat mij een stap te ver)
  • Roomboter (gezouten, 75 gram)
  • Bosje verse salie. Je snijdt ongeveer 1 ½ eetlepel.
  • Peper en zout (eventueel naar smaak toevoegen)
  • Parmezaanse kaas voor de garnering.

 

Ravioli

ravioli al burroDe ravioli (meervoud van raviolo), gevuld met vlees, vis, gevogelte of kaas, koken volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Ondertussen de boter smelten en de fijngesneden salie toevoegen. Je zou het als amuse kunnen opdienen maar ik heb ervoor gekozen het in een mooi bord op te dienen met een schaaltje Parmezaanse kaas.

Weetjes over salie:

winderig

salie tegen winderigheid?

Salie komt uit de landen rond de Balkan en de Middellandse Zee. De (vaak gekweekte) struiken kunnen  van 30 tot 100 cm hoog worden. De bloemen van de Salie zijn blauw/lichtpaars en heel soms wit. De plant bloeit van juni tot augustus met een soort lipvormige bloemen. De bladeren zijn grijsgroen, donzig dik. Als je de blaadjes aanraakt ontwikkelt zich een sterke geur met de typerende ietwat wrange smaak. Dit keukenkruid gebruikt je vooral bij de vertering van vette gerechten.
Geneeskrachtig. Het kan ontsmettend werken bij ontstoken tandvlees en aften. Het wordt ook wel verwerkt in tandpasta om de tanden witter te laten lijken. Het werkt genezend bij keelpijn, ontstoken amandelen, buikkrampen, eczeem, puistjes en winderigheid. Daarnaast werkt het versterkend op het zenuwstelsel en een perfect antistress middel.  Deze bijkomende voordelen heb ik niet uit eigen ervaring.

eenvoud is de juiste middenweg tussen te weinig en te veel … bron: Sir J. Reynolds.