Osteoporose. In de volksmond botontkalking. Onzichtbaar, gevaarlijk en vaak met veel pijn. Veroorzaakt door ouderdom of door een ziekte. Hebben we melk nodig om botontkalking tegen te gaan of is dat een fabel? Wat doe je om gezonde, sterke botten te houden?
Osteoporose feitjes
Bot is levend weefsel dat voortdurend wordt aangemaakt en afgebroken. Bij osteoporose heb je last van poreuze botten door te weinig botopbouw. Het evenwicht is verstoord. Gestoord zou je ook kunnen zeggen, zoals er meer in deze fase van ons leven gestoord is. Meer risico op fracturen of een ingezakte wervelkolom. Bij mij openbaarde zich dit rond mijn 40e . Als ik viel brak ik iets en kende na een dozijn valpartijen de gipsmeesters bij naam. Toeval? Onhandig? Brekebenen bestaan immers echt. Na een DEXA-scan wist ik helaas beter. In Nederland krijgt 1 op de drie vrouwen te maken met osteoporose (op dit moment 800.000 mensen).
Het hele proces van dichtheid en stevigheid van je botten moet je eigenlijk al voor je 30e goed op peil hebben. Na deze leeftijd start het proces van aftakeling. Voordat je het weet ren je met een kunstheup in sneakers (met steunzolen). Je eierstokken gaan tegenstribbelen en je leesbril moet mee naar de sportschool.
Onderzoek
Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat in landen waar veel vlees en zuivel wordt gegeten er meer mensen zijn met osteoporose dan in de landen waar de eiwitten vooral uit groenten worden gehaald. Zuivel bevat veel proteïnen. Die proteïnen zorgen er voor dat calcium wordt afgebroken dus wat je aan de ene kant wint, verlies je aan de andere kant. Koffie, thee, alcohol en cola zorgen er ook voor dat calcium via de nieren het lichaam verlaat. Als je te weinig calcium in je lichaam hebt, gaat je lichaam dit compenseren door calcium uit je botten af te staan. Verkeerde vicieuze cirkel. Op eigen houtje extra calcium innemen heeft helemaal geen zin.
Niet doen:
- Teveel suiker en zout. Geraffineerde witte suiker bemoeilijkt de absorptie van calcium en magnesium en draagt hierdoor nog meer bij aan het ontstaan van osteoporose. Als je te veel zout gebruikt, plas je dit samen met het calcium weer uit. Ook niet goed.
Wel doen:
- Als er sprake is van risicofactoren (erfelijke aanleg) vraag dan om een DEXA-scan aan je huisarts. Bij deze scan wordt door een radioloog de exacte dichtheid van je botten vergeleken met de standaard waarden van je leeftijd en geslacht.
- Bewegen is goed voor je botten omdat ze te maken krijgen met de zwaartekracht. Denk dan aan hardlopen, tennissen, wandelen of dansen. Zwemmen is ook gezond maar heeft geen invloed op je botten. Afwisseling is weer eens een perfecte combi. Door je botten op een goede manier te belasten kun je ze langer sterk houden.
- Vitamine D. Als vijftigplusser neem ik iedere dag extra vitamine D. Deze vitamine zorgt er, samen met bewegen, voor dat het calcium goed wordt opgenomen en minder snel je lichaam verlaat. Onder invloed van zonlicht maakt je lichaam ook vitamine D aan. Buitenlucht is dus van essentieel belang voor een gezonde botvorming. Wie precies wil weten hoeveel je van deze vitamine moet nemen, zoek dan op internet (of telefoontje naar je huisarts).
- Een beetje extra lichaamsgewicht kan voor een goede botstructuur geen kwaad. Magere mensen blijken een verhoogde kans te hebben op osteoporose. Magere vrouwen hebben onvoldoende vetweefsel, waaruit minder oestrogenen kunnen worden geproduceerd.
Hallo Herma,
leuke website heb je! Ik kwam hier bij toeval op terecht en las een paar van je blogs. Deze over osteoporose trok meteen mijn aandacht, want daar heb ik zelf ook over geblogd op http://www.beautyvitamines.com/mijn-ervaring/collageen-en-botontkalking/
Botontkalking heeft vaak te maken met een tekort aan collageen in je lichaam. Na je 50-e maakt ons lichaam zelf geen collageen meer aan, wat de oorzaak is van stramheid in de gewrichten en het ontstaan van rimpels. Misschien een tip voor meer vrouwen die hier last van hebben? Met vriendelijke groet van Gerbrig
Dag Gerbrig,
Dank voor je complimenten. Ik ga je blog direct even bezoeken.
Kun je er zelf iets aan doen om te voorkomen dat je een tekort aan collageen hebt en kun je dit kunstmatig op niveau brengen?
Met vriendelijke groet,
Herma
Hoi Herma, wat je vraag betreft: heel belangrijk is dat je voldoende vitamine C neemt – want dat stimuleert de vorming van collageen. Alleen is dat na ons 50-e jaar ook niet echt toereikend meer, en is een aanvulling met een collageen-supplement aan te bevelen. Op mijn website heb ik zoveel mogelijk informatie over collageen verzameld, ik hoop dat je daar nog meer antwoorden vindt!
Hartelijke groet van Gerbrig Leistra, van http://www.beautyvitamines.com/
Hoi Gerbrig. Dank je voor je informatie. Ik ga lezen op je blog want we willen niet met een ingezakte ruggenwervel oud worden nietwaar? Hartelijke groet, Herma.