Tijdens de kookwedstrijd van Masterchef Australia maakte een van de kandidaten fricassee van kip. Nog nooit van gehoord dus een stuk papier gepakt en schrijven als een gek. Internet geraadpleegd wat fricassee betekent. Het is de term voor een vleesgerecht (meestal kip) dat langzaam in een roomsaus is bereid.
Gelukkig doe ik niet mee aan deze wedstrijd (Masterchef) voor amateurkoks. De jury is meedogenloos kritisch. Uiteindelijk bepalen deze fijnproevers wie de beste kok van het betreffende continent is. Het is een wel prachtig programma om naar te kijken. Je ziet hoe je moet snijden, welke smaken wel en niet bij elkaar passen en hoe je met mooie, verse producten een heerlijk gerecht op tafel kunt zetten. Ondertussen leer je de deelnemers stuk voor stuk kennen. Ze willen natuurlijk de eerste prijs winnen maar zijn ook vaak gedreven om een eigen restaurant te beginnen of een kookboek te schrijven.
Fricassee recept voor 4 personen:
- 500 gram kipfilet, in reepjes of blokjes
- 100 gram parmaham in reepjes of blokjes (als je die niet hebt doe je er gewoon wat spekjes door)
- 2 rode uien (gesneden, 2 teentjes knoflook (fijn gehakt)
- 50 gram zongedroogde tomaatjes (in reepjes snijden of kopen)
- 6 ansjovisfilets (fijn gehakt)
- 2 el bloem
- 100 ml witte wijn (iets frisse wijn)
- 100 ml room culinair
- Olijfolie (ongeveer 3 el), zout en peper
- 3 el salie (het liefst vers)
- 100 gram ontpitte zwarte olijven/plakjes
Recept:
De ham of spekreepjes ongeveer 2 minuten krokant bakken in 2 el van de olijfolie. Daarna de knoflook, ui, ansjovis en gedroogde zontomaatjes toevoegen en zachtjes meebakken met de ham (ongeveer 3 a 4 minuten). Ondertussen de kipfilet op smaak brengen met peper en zout en door de bloem halen. Mocht het nodig zijn dan nog iets olijfolie toevoegen en de kipfilet meebakken tot het vlees begint te kleuren.
De wijn en de room bij het gerecht schenken en goed roeren tot de fricassee begint te binden. Eventueel naar smaak peper en zout toevoegen. Denk je dat het te droog wordt kun je altijd nog wat extra wijn en/of room toevoegen. Als laatste de salie (in smalle reepjes snijden en een paar overhouden voor de garnering) en de olijven bij het kipprutje doen en nog een paar minuten laten pruttelen. Ik had dit recept de eerste keer met groene olijven gemaakt en ook dat smaakt goed. Zwarte olijven zijn iets uitgesprokener van smaak. De verse salie is bijna nergens te koop. Ik ben er uiteindelijk voor naar de Albert Heijn in Hoogezand gegaan. Zoals altijd heeft de Appie bijna alles.
Denk er om dat de kip niet te droog wordt; dus niet te lang laten door pruttelen. Je kunt dit serveren met pasta of gebakken aardappelen. Op de (voorverwarmde) borden serveren of mooie schalen op tafel zetten.
De laatste keer had ik er een knapperige coleslaw bij gemaakt van verse kool.
Bedankt voor je recept! Mijn zus maakte altijd heerlijke kipfricassee! En salie heb ik in de tuin staan.
Onze vrienden vinden het ook heerlijk (gelukkig). Salie in de tuin … zou het ook op het balkon te kweken zijn?
Ook de coleslaw was zalig!
… hihi … dat was een gevalletje ouderdom …