Het leven is een voortdurend afscheid nemen

Coleslaw of koolsla

coleslaw witte koolCole(d)Slaw, coleslaw of koolsla. De combinatie van een knapperige salade en een romige dressing is verrassend fris. Een typisch Amerikaans gerecht van Nederlandse oorsprong. De Nederlanders (kolonisten) die in New York woonden gebruikten het gebied om kool te planten en introduceerden deze ‘koolsla’ in Amerika. 

De Romeinen maakten ook al een soort salade van witte kool met azijn. Daarnaast heb je nog de Waldorfsalade (met bleekselderij, appel, walnoten en  eventueel aangevuld met bacon, kip of zalm). Dit recept werd in het Waldorf-Astoria hotel in New York (1895) voor het eerst geserveerd. De moderne variant wordt vaak als maaltijdsalade gebruikt.

Voor de salade (een behoorlijke schaal vol) zoals ik hem heb gemaakt:

  • 1/2 witte kool
  • fijn gesneden worteltjes naar smaak (zakje 100 gram of zelf raspen)
  • appel
  • bosui
  • citroen
  • walnoten of pitten

Voor de dressing van de coleslaw:

Maak de dressing in een apart bakje voordat je het mengt met de salade. Proef regelmatig en pas de smaak aan je eigen wensen aan.

  • citroensap (ik gebruik altijd een halve, verse citroen)
  • mayonaise (eetlepel)
  • Griekse (Lidl) yoghurt (je kunt ook Turkse yoghurt gebruiken)
  • mosterd (kleine eetlepel)
  • zout/peper en als je het lekker vindt iets honing of suiker (dit moet je dan wel even laten smelten in een pannetje).
coleslaw koolsla

… met witte kool …

coleslaw met rode kool

… met rode kool …

Voorbereiding

Waar moet een lekkere coleslaw aan voldoen? Ten eerste moet je de groente heel fijn snijden. De saus moet zurig en romig tegelijk zijn. Het grote geheim zit in de voorbereiding en de tijd. Als je deze salade/sla ruim van te voren maakt smaakt hij des te beter. De kool wordt dan iets minder knapperig. Je kunt de salade eindeloos aanpassen aan je eigen smaak. Gebruik eens ananas, tomaat, rode kool, sesamzaad, witte peper, radijsjes, eieren, uien en rozijnen. Je kunt het serveren bij gegrild vlees (bbq), een broodje hamburger op een taco of bij mijn pasta/ pulled pork van de Aldi.

4 reacties

  1. Lot

    Ik vind het heerlijk maar krijg er helaas altijd maagpijn van. Koolsoorten kan ik ook gekookt niet zo goed tegen, jammer in de winter want het is een gezonde wintergroente.

    • Herma Westerdiep

      Ja kool is zwaar voor de maag. Jammer dat je dit niet kunt verdragen want het is ontzettend lekker.

  2. Marga

    goeie tip Herma!! thanks ! 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑