campingstoelen sangria hermaCampingstoelen. Voor ieder wat wils. Groot en klein, zwaar en super licht. Achterover geklapt of rechtop. Blauw, groen of grijs. Ruimte besparend. Wat voor type stoel heb jij?

Waarom  heet een stoel een stoel

campingstoelen grijs

zo maar ergens in de natuur

Taalkundigen denken dat er geen antwoord is op deze vraag. Misschien was het ooit een willekeurige reeks klanken, hangend aan een willekeurig begrip. Misschien zijn deze klanken in de loop van de geschiedenis iets veranderd. Maar waarom een stoel een stoel is en geen tafel, of andersom, weten we niet. Het is wel leuk om te beseffen als je in je (opklapbare, blauwe) strandstoel ligt, dat onze taal nog wel wat raadseltjes heeft. Als het ooit anders had gelopen c.q. iemand het anders had bepaald, had je wellicht in een tafel gelegen.

Geschiedenis

campingstoelen gardameer

… mijn farao aan de rand van het Gardameer

De farao’s zaten al op een soort stoelen met ranke poten van ivoor en ebbenhout. Rijkelijk versierd met goud. Dit straalde macht uit. Ruim drieduizend jaar geleden speelden ze ook al machtspelletjes en zaten ze al op een soort troon dus. Koningen en hooggeplaatsten waren de eerste mensen met een zittend beroep. Als je verder de geschiedenis in duikt zie je dat de mensen in de nieuwe steentijd ook al op een soort krukje zonder rugleuning zaten. Zij leefden zo’n 10.000 jaar voor Christus.  Zonder televisie en zonder telefoon. Jagers gingen zich vestigen op vaste plaatsen waar ze zelf hun voedsel produceerden en wilden ‘s avonds waarschijnlijk ook even rustig zitten.

campingstoelen defender

jaren geleden, ergens aan de Rijn

Pas veel later werden stoelen boven het volk geplaatst om aan te geven dat deze persoon hoger was dan de rest.  Eeuwen later werden stoelen in serie gemaakt en betaalbaar voor het volk. Gelukkig maar weer.

Variaties op een stoel

 

campingstoelen grijs binnen

voor buiten en ook binnen

Campingstoel, strandstoel of ligstoel. Allemaal zien ze er anders uit. Je hebt ook klapstoelen, fauteuils en voor onze generatie de sta op stoel (grapje). Ons toilet is ook een afgeleide van de stoel. Zo zie je maar. Variaties genoeg (… luguber voorbeeld is de elektrische stoel). Verder over onze campingstoel. Die ontstond van begin jaren ’60.  Het kamperen was al begonnen zo rond  1910. De tuin- en campingstoel werd al snel gebruikt in plaats van de oude houten keukenstoelen.

campingstoelen balkon riva

ze passen overal

De ANWB bracht in 1941 de eerste Kampeerkampioen uit met het ‘buitenleven-gevoel’.  Dit ‘buitenleven-gevoel’ werd al snel een succes. Innovatief als we zijn werden begin jaren ’80 de eerste kunststof stoelen gemaakt. Hier werd op de tv volop reclame voor gemaakt. Nu nog steeds, slepen legio kampeerliefhebbers hun stoelen en tafeltje van de ene camping naar de andere en is deze manier van vakantie vieren niet meer weg te denken uit onze maatschappij.

Verslaafd aan campingstoelen

campingstoel leuning fles

… ruimte voor een lekker drankje

Wij zijn verslaafd aan onze opvouwbare campingstoeltjes (destijds van de Vrijbuiter) en slepen ze echt overal mee naar toe. Makkelijk op te bergen en licht van gewicht.  Ze zitten heerlijk en zijn bestand tegen een regenbui. Bovendien zijn ze ook nog eens lekker zacht en bieden aan de bovenkant ondersteuning voor je hoofd en nek. Slapen na een weldadige lunch is altijd een optie met deze stoeltjes. We koesteren ze als een kostbaar bezit.

campingstoelen frankrijk auto pech

verontreinigde diesel getankt. wachten op de Franse ANWB … met stoeljtes

Niet alleen voor kamperen bij tent of caravan, maar zeker ook handig als je in een appartement terechtkomt waar ze alleen plastic stoelen met een rechte rugleuning in de aanbieding hebben. Die bergen we dan op en nestelen ons lekker in onze eigen stoeltjes. Af en toe laden we ze ook uit de auto als we onverwacht op een mooie plek in de natuurlijk belanden. Beetje drinken, stokbroodje met brie en het grote genieten kan beginnen. Hoe eenvoudig kan het zijn.

Tot onze grote schrik werden er slijtplekken zichtbaar vorig jaar en moesten we ze na jaren van trouwe dienst vervangen door een nieuw setje. Via internet besteld omdat ze bij de grootste kampeerhal in het Noorden niet te vinden waren. Opgehaald met een glimlach. Thuis getest en goed bevonden.

… en foto nummer één (bij de inleiding): om aan te geven hoe blij ik van deze campingstoelen ben!

 

campingstoelen nieuw verpakking

nog nieuw in de verpakking