beest groen

Beestjes in je kerstboom. Met een echte kerstboom heb je sfeer, gezelligheid en een lekker geurtje. Verstandige keuze? Wist je wel dat er duizenden kleine beestjes in die echte kerstboom zitten? Misschien tijd voor een plastic exemplaar. 

Beestjes uit de winterslaap

groene rups

Massaal ontwaakt uit hun winterslaap. Ook deze rups.

Op het moment dat jij of een andere lieverd met een enorme boom over de drempel stapt schrikt het ongedierte in die groene sfeermaker zich helemaal te pletter. Op het ene moment diep in een koude winterslaap en nu in de warmte van de kachel of centrale verwarming. Al die kleine hersentjes denken dat het lente is. Ze ontwaken, klaar om in actie te komen en vallen op jouw schone rode (of wit) kleed onder de boom. Sommigen sterven ter plekke. Schrik niet. Ze zijn volstrekt onschuldig en de meesten zie je niet eens omdat ze in de stam zitten. Deze beestjes kunnen niets beginnen met jouw mooie kerstkleed. Ze doen je huis en je spulletjes geen kwaad.

Schudden met die handel

motvlinder

Bewonder je micro-dierentuin … zoek de mot

Ga dus op je stramme knieën zitten en leg een oud wit laken onder de boom. Schud de boom en schud zelf lekker mee. Pak je leesbril en controleer de takken en de naalden. Als je het leuk vindt en je kunt het geestelijk aan, zou je met de (klein)kinderen een vergrootglas kunnen pakken om deze ‘micro-dierentuin’ te bewonderen. Je doet net alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Dat deed ik vroeger ook. Je wilde je fobie voor spinnen en ander ongedierte niet op je kinderen overbrengen. Mislukt. Mijn dochter kan de aanblik van welk soort ongedierte dan ook, niet verdragen.
Je kunt nu denken: Wat een bezoek met kerst. Duizenden ongenode gasten. Eigenlijk ben je een soort herberg van ongekende grootte. Maak je niet te druk, houd de stofzuiger bij de hand of koop een kunst exemplaar in de opruiming straks.  Of het beter of slechter voor het milieu is kon ik niet vinden. Veel informatie spreekt elkaar tegen. Volg je eigen kop dus maar.

Ongenode gasten

kruisspin

Alles met acht poten is een spin …

Wie zitten er dan zoal in je boom? Ik geef je de informatie zodat je straks een zinnig verhaal kunt houden voor je medeboomkijkers. Je ziet een gevarieerd gezelschap aan spinnen. Wat zes poten heeft, is insect. Alles met acht poten, is spin of mijt. Lopen ze zijdelings weg heb je te maken met de krabspin. Je kunt het springstaartje (zes poten, ongeveer 1,5 millimeter) tegenkomen maar ook mijt. Veel mensen zijn allergisch voor huisstofmijt. Wees je daarvan bewust als je vrienden en familie sniffend onder de boom zitten. Je vindt ook motten en wantsen, bladluis en takluizen … in hele grote groepen. Goed verstopt zijn de spanrupsen. Ze lijken op takjes maar schijn bedriegt. Sommigen lijken zelfs op een dennennaald.

Mocht je een denneschorskever signaleren weet je zeker dat je je een slechte boom hebt laten verkopen. Deze kevers komen nl. alleen voor in ongezond hout.

 

Er zijn slechts twee manieren om je leven te leven: doen alsof niets een wonder is, en doen alsof alles een wonder is. Bron: A. Einstein.