De waarheid is nooit precies zoals je denkt dat hij zou zijn (J. Cruijff)

Appelcrumble toetje – moederdagidee

appel crumbleAppelcrumble. Recept voor een super makkelijk toetje. Misschien een idee voor Moederdag? In Amerika noemen ze dit Apple Crisp.  Super simpele appeltaart zonder bodem; al sinds 1924. Vooral in de herfst een lekkernij door de overvloed aan appels.  Nu zijn er het hele jaar door appels … en dit toetje dus ook.

Appelcrumble ingrediënten (4 personen):

  • 2 appels
  • eetlepel bruine suiker
  • kaneel naar smaak
  • nootjes naar smaak (amandelen, hazelnoten)
  • 80 gram suiker
  • 100 gram gesmolten roomboter
  • 140 gram bloem
  • en zout naar smaak

Extra: Ovenschaaltjes en eventueel staafmixer.

Ovenschaal

Je kunt het appelcrumble dessert in een grote ovenschaal maken. Ik heb het deze keer verdeeld over 4 kleine ovenschaaltjes. Deze schaaltjes vet je in met roomboter. De appels schillen en in hapklare blokjes verdelen (klokhuis verwijderen natuurlijk …). Een schepje bruine suiker en kaneel erdoor. Ik houd niet zo van kaneel en heb in mijn recept niet zoveel gedaan. Who is the boss …? Om het vooraf te kunnen maken (geen stress …), en de appels niet bruin te laten worden, heb ik wat citroendruppels over de appel gedaan. Nootjes in kleine stukjes hakken met mes of staafmixer. Ik heb voor mijn recept gezouten amandelen gebruikt (… I am the boss …).

appel crumble

De crumble. De ingrediënten netjes afgewogen.

Nootjes op de appelcrumble

De suiker, de bloem, het zout in een keukenschaal mengen met de gesmolten boter. Netjes afwegen. Dat kost mij enige discipline. Ik ben meer van het hatseflats-principe … Dit prutje roeren met een staafmixer, vork of met je vingers totdat je een soort gekruimeld deeg overhoudt. Dit deeg verdeel je dan over de appelstukjes. Heel zacht aandrukken; gewoon losjes verdelen. Voor het spreekwoordelijke puntje op de i heb ik nog wat nootjes over het deeg verdeeld.

appelcrumble

Slagroom

De oven voorverwarmen op 180/200 graden en dan ongeveer 20/30 minuten in de oven. Als de bovenkant bruin is, is het klaar.  Laat de warme overschaaltjes even rusten. Dan zijn ze lekker op temperatuur. Niet te heet,  niet te koud. Ik heb er voor gekozen om de crumble te serveren met roomijs en slagroom.  Traditioneel wordt de appelcrumble geserveerd met koude vanillevla.

appelcrumble

appelcrumble met roomijs en slagroom

Vervang de appel eens door stukjes perzik, peer, bramen of ander rood fruit, rabarber/gember, rozijntjes. Om de korst knapperiger te maken kun je havermoutvlokken of cornflakes toevoegen. Veel variatie; voor ieder wat wils.

Kant en klaar uit een pak is een snelle optie. Kijk maar eens op het internet voor tips.

life is short … eat dessert first.

 

1 reactie

  1. Miriam

    Stop er iets anders in en het is geen moederdag idee maar een dag moeder idee.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑