Vorst op komst. We hebben te maken met een lekker koufront. Sneeuw, niet overal dezelfde mooie witte deken maar vandaag een paar handige tips.
Vorst op komst
Ineens was de voorspelling er. Het gaat sneeuwen en vriezen. In deze tijd van ‘Global Heating’ verwacht je het niet meer. Heb je een huis met een tapkraantje buiten? Zorg er dan voor dat het kraantje is afgetapt. Ook de tuinslang, eventuele terracotta-bloempotten, regenton en gieter naar binnen; die kunnen knappen door het uitzettende water. Je zou ook de waterleidingen in onverwarmde kamers direct kunnen controleren. Bij de bouwmarkten kun je isolatiebuis (elektrisch verwarmingslint) kopen c.q. online bestellen. Maar zet de thermosstaat nooit uit als je uit huis gaat. Laat alle binnendeuren open. Als je wilt kun je zo’n 14 graden aanhouden maar dat vind ik persoonlijk wel erg laag.
Buiten
Als het waait, verandert de gevoelstemperatuur. Houd daar rekening mee; net als sneeuw of ijzel. Zorg dat je zweet doorlatende, isolerende en beschermende kleding draagt. Ook in die volgorde. Draag geen katoen; katoen houdt vocht vast en dat wil je niet met de snijdende kou. Als je gaat sporten zul je je anders moeten kleden. Joggen of wandelen is een wereld van verschil. Kijk of de sneeuw ook bij je nek naar binnen kan kruipen. Bescherm je lijf ook daar. Draag een sjaal bijvoorbeeld. Als je je in laagjes kleedt, ben je goed voorbereid op wisselende omstandigheden. Ga je toch naar buiten in slechte omstandigheden, neem dan droge kleren mee. Inclusief muts en handschoenen (het liefst wanten). Je hoofd en handen koelen als eerste af. Laad je mobiel goed op en neem wat te eten (suikers en koolhydraten) mee in de auto. Drink iets warms maar vergrijp je niet aan alcohol. Je bloedvaten worden wijder en daardoor koel je nog sneller af.
Auto
Mijn auto staat buiten. Dag en nacht in alle omstandigheden. Ik heb mijn rubbers ingesmeerd met vaseline en de ruitenwissers ondersteund met wijnkurken zodat ze de ruiten niet raken. Je kunt ze ook omhoog zetten en er een sok over doen. Gebruik bij het starten geen verlichting, geen airco zodat je accu zo weinig mogelijk wordt belast. Je kunt het slot afplakken met tape of inspuiten met vuilafstotende smering. Rijd je elektrisch, houd er dan rekening mee dat je actieradius een stuk lager wordt. Maak je auto sneeuw en ijsvrij voordat je gaat rijden. Denk om je veiligheid maar ook aan dat van andere weggebruikers. Bewaar je setje winterspullen (slot- en ruitenontdooier) buiten je auto. Gooi nooit van je leven een emmer warm water over je voorruit. Het risico dat je dan helemaal geen ruit meer hebt, is potentieel aanwezig.
De vogels hebben het moeilijk in deze tijd. De dagen zijn nog kort en daardoor ook de beschikbare tijd om het nodige voedsel bijeen te zoeken. In deze tijd raken hun vetreserves sneller op. Heb je een vogelvoederhuisje, hang dan vetbollen op. Bijvoorbeeld van vogelpindakaas en ongezouten vet. Vooral in de ochtend hebben vogels behoefte aan voedsel. Stamp (of rasp) wat ijs, zodat ze kunnen ‘drinken’. Let op dat er geen zout of suiker in zit.
Opwarmen
Ben je dan toch koud geworden? Neem dan een lekkere kop koffie, thee of soep. Doe je handen er om heen en adem een paar keer diep door je neus. Doe eventueel natte kleren uit, droog jezelf goed af. Als je het vermoeden hebt, dat iemand onderkoelt is moet je direct 112 bellen. Iemand die licht onderkoeld is kun je naar een warmere ruimte brengen (en iets warms te eten en drinken geven) , iemand die ernstig onderkoeld (bijv.: stijf, dalend bewustzijn, blauwe lippen, oren, vingers, tenen, stoppen met rillen) is mag je absoluut niet verplaatsen en ook niets te drinken of eten geven.
Geef een antwoord