Vaderdag. In Nederland eren we onze vaders, grootvaders en overgrootvaders. We eren hun warmte, de vaderlijke plichten en de invloed van vaders op onze samenleving. We zetten ze speciaal op deze dag in het zonnetje. Ze hebben ons geleerd sterk te zijn en ons een veilige plek gegeven. Onmisbaar in onze jeugd en een deel van onze opvoeding.
Geschiedenis
Voor zover we (officieel) na kunnen trekken is Vaderdag in 1909 bedacht door een dame uit Amerika. Zij wilde haar vader eren; een veteraan uit de Amerikaanse Burgeroorlog. Zij wilde de kracht en het doorzettingsvermogen van haar vader onder de aandacht brengen. Zeker nadat zijn vrouw stierf bij de geboorte van hun zesde kind. Mevrouw Smart vond dat er naast de recent daarvoor bedachte Moederdag, ook Vaderdag moest zijn. Haar stadsgenoten lachten haar uit maar ze zette door. Pas in 1972 werd deze dag officieel erkend door president Nixon en tekende hij de Vaderdag-wet.
Vaderdag internationaal
In Nederland vierden we Vaderdag in oktober. Pas in 1948 werd door de Nederlandse Bond van Herenmodedetaillisten besloten dat deze dag verplaatst werd. Volgens Amerikaanse traditie, dus de derde zondag van juni. Duitsland viert Vaderdag op Hemelvaartsdag, België in Maart (Sint Jozef) en in Australië/Nieuw Zeeland op de eerste zondag in September. Ongeveer 50 landen vieren Vaderdag. In Rusland vieren ze het met een optocht en in Duitsland organiseren ze speciale wandeltochten waarbij vooral heel veel wordt gedronken.
Social Media
In deze periode verschijnen er veel berichten op Twitter en Facebook over Vaderdag. Vaderdagberichten bestaan vaak uit foto’s. In totaal zijn dat er al snel een paar honderd duizend. Een enorme PR stunt natuurlijk met een dito opbrengst in euro’s. Uit deze cijfers blijkt dat Moederdag nog altijd populairder is dan Vaderdag. Verbazingwekkend is nog steeds dat bijna 70% van de Nederlanders nauwelijks of geen waarde hecht aan Vaderdag. Cadeautjes worden gekocht uit een soort morele verplichting; voor alle zekerheid.
Cadeau idee
Nu grijpen de oudere vaders of opa’s naar de botox, laten beide oogleden liften en hun haar verven. Geef dan een cadeaubon voor de beautyfarm of de (race)fietswinkel. Geen gevulde koeken en jonge jenever. De moderne vader/opa zie je met kleine, gerimpelde bipsjes op de racefiets. Langs de weg; als ik (in de auto) voor de stoplichten sta te wachten. Soms fietsen ze niet op het fietspad. Ik denk dat ze dat niet meer kunnen zien zonder leesbril. Die bril past natuurlijk niet onder die ontzettend lelijke, gestroomlijnde helm die boven op al die grijze wenkbrauwen en behaarde oren ligt. Bij mij ontspringt op deze momenten de hoop dat ze zich misschien ooit terugtrekken in het bos. Ga op dansles, het liefst met kleren aan. Tegenwoordig is het bijna ‘not done’ als je niet energiek in de rondte springt. Dat kan wel zo zijn maar het oog wil ook wel wat. Als je qua cadeau, compleet uit de band wilt springen, geef je je vader of opa excentrieke kleding, een fles sterke drank of gewoon een doos sigaren.
… en je bent nooit te oud om iets af te leren …
Ik zie het bijna dagelijks om me heen:
* Mannen op zekere leeftijd die in gelijke tred willen komen of blijven met jongere vertegenwoordigers van het ras.
* Tegen beter weten in met steunkousen trachtend om vooral vitaal over te komen bij hun dagelijkse plantsoen run.
* Brakend langs de berm hun genot tonend.
* Trillend naast de racefiets staand voor het spoor.
* En ga zo maar door………….
Een boven ooglid correctie begrijp ik nog mocht de pupil half bedekt zijn bij geopende ogen maar al die andere fratsen,……..?
Het fenomeen vaderdag lijkt alleen de middenstand iets te brengen.
Vaders zijn vaders immers altijd net als moeders altijd moeders zijn.
Ouders behoor je ten allen tijde te eren en te waarderen.
Daar zijn geen extra dagen voor nodig.
Weer een verplichte dag erbij.
Trouwens een kleine correctie op vaderdag in België:
In België (en Oostenrijk) valt Vaderdag elke tweede zondag van juni. In Nederland is dit de derde zondag in juni.
In de Kempen en Antwerpen wordt Vaderdag ook gevierd op 19 maart (naamdag van St. Jozef).
In China valt hij echter weer gelijk met ons.
Het was vorige week vaderdag in België.
“In België (en Oostenrijk) valt Vaderdag elke tweede zondag van juni. In Nederland is dit de derde zondag in juni. In de Kempen en Antwerpen wordt Vaderdag ook gevierd op 19 maart (naamdag van St. Jozef).”
Zoals ik al zei dus.