Wat kun je met een snelkookpan. Ze zijn in ieder geval duurzaam. Het is een pan met een kooktemperatuur hoger dan 100° Celsius. Je gerechten zijn daarom beduidend sneller klaar. In deze tijd een prima aanschaf omdat deze pannen zuinig met energie zijn en de vitamines blijven beter behouden.
Geschiedenis
De snelkookpan bestaat al sinds 1679. Uitgevonden door Denis Papin (Papiniaanse pot). Napoleon was in 1809 op zoek naar een manier om voedsel langer houdbaar te maken voor zijn soldaten. De Parijzenaar Appert gebruikte een soort hogedrukpan om het eten onder druk in schone potten te verzegelen. Napoleon blij en het begin van de conservenindustrie. In 1915 kwam de eerste hogedrukpan van aluminium en in 1937 bracht Alfred Vischler een kleine hogedrukpan op de markt die bedoeld was voor de moderne keuken. Het deksel sluit perfect af met een rubber ring en een klemconstructie aan de pan. De klep wordt dichtgehouden door een gewicht of veerconstructie waarmee de druk in de pan geregeld kan worden. De moderne generatie snelkookpannen hebben een drukregelaar. De pan kan dan nooit op overdruk komen.
Weinig water
Het is een zware pan met een grote warmtecapaciteit. Koken met weinig water. Het voedsel wordt door deze hoge temperatuur sneller gaar. De druk in de pan neemt toe tot de ingestelde druk bereikt is. Door deze hogere druk zijn de gerechten sneller klaar (groenten, aardappelen of vlees). De nieuwe generatie snelkookpannen hebben een gesloten systeem waar door geen stoom meer ontsnapt. Het energieverbruik is daardoor nog lager. Het koken gaat ongeveer vier keer zo snel als in een normale pan. En … daar zijn we weer … er blijven meer kleur, smaak en vitaminen behouden. Gezond dus, heel gezond.
Eng of gewoon veilig?
Gelukkig zijn alle pannen nu gewoon veilig dankzij de strenge veiligheidseisen. Zorg er voor dat de pan onbeschadigd blijft en vervang de rubberen ring regelmatig. Houd je aan de gebruiksaanwijzing. De drukregelaar die nu op de snelkookpan zit is voorzien van een drukteregelaar. De pan kan daardoor nooit teveel druk opbouwen. Als de pan onder druk staat kun je hem nooit openen. Wel altijd goed schoonmaken, goed onderhouden.
Kampeerders
en bergbeklimmers die op grote hoogte willen koken, gebruiken vaak een hogedrukpan. Op grote hoogte is de luchtdruk veel lager. Water kookt dan bij een veel lagere temperatuur. Koken in water maakt het voedsel dan niet gaar. Bovendien worden eventuele ziekteverwekkers in het rauwe voedsel niet onschadelijk gemaakt. Lijkt me wel een enorme klus om zo’n pan in je rugzak te proppen.
Bizarre toepassing als wapen:
Zo nu en dan wordt een hogedrukpan als wapen gebruikt. Zo bestond bij de bomaanslag in Boston ten minste één bom uit explosieven in een hogedrukpan. In de pan waren tevens metaalscherven, spijkers en stalen kogels gestopt om zo veel mogelijk schade te veroorzaken.
Methode om problemen op te lossen:
Je kunt de zgn. ‘snelkookpanmethode’ gebruiken om in korte tijd een probleem op te lossen, voor beleidsontwikkeling of om plannen te maken. Bij deze methode ontstaat druk door beperkte tijd en intensiteit van de overleggen. Dit heeft al met een al een stimulerende werking op de creativiteit van de mensen.
Eten is een noodzaak, koken is een kunst …
Had onze oma Siekmans toen ook maar een nieuwe generatie snelkookpan.Dan had ze tenminste geen rood plafond van de stoofperen.
Hihi … herinneringen. Je hoort wel meer verhalen van de vroegere snelkookpannen. Erwtensoep en Boerenkool … allemaal tot aan het plafond.