aalbessenRode besjes of eigenlijk Aalbes. De witte, zwarte en zelfs roze besjes zijn uiterlijk vrijwel identiek (afgezien van de kleur natuurlijk). Misschien is de witte variant iets minder zuur dan de rode. Het snoepen van deze besjes is voor mij meer dan alleen een smaaksensatie. Ik vroeg me dan ook af wat je nog meer met deze besjes kunt doen.

 

Westerbroek

Vroeger groeiden deze (rode en zwarte) bessen bij mijn opa en oma in de achtertuin. Heerlijke herinneringen. Op speurtocht tijdens een logeepartij in mijn kinderjaren over deze enorme lap grond onder het wakend oog van mijn grootouders. Kruisbessen, aalbessen, appels en aardbeien, het was er allemaal. Niet teveel snoepen van deze zure lekkernijen want daar zou ik, aldus mijn oma, buikpijn van krijgen. Dit alles speelde zich af in mijn geboortedorp Westerbroek. Het dorp waar ook de ouders en verdere familie van mijn vader woonde, schuin tegenover het witte, hervormde kerkje.

Ribes Rubrum

Vandaag snoep ik van een schaaltje rode bessen. Niet zomaar dus. Aalbessen genoemd of Ribes Rubrum. De witte variant wordt ook wel de Witte Hollander genoemd. Omdat ze wit zijn worden ze niet goed gezien (en dus gegeten) door vogels. Je zou zelf aalbessen in je tuin of op je balkon kunnen zetten. Volgens horen en zeggen redelijk gemakkelijk en de opbrengst is enorm. Ze zijn zelfs geschikt om in een pot te poten, op stam, in de volle zon. De ranke trossen zijn een lust voor het oog. De oogst van deze fris zure bessen is zo rondom juli.

Gezond

Vol vitamine C, calcium, antioxidanten (meer dan Broccoli) en weinig vet … vroeger gewoon lekker en nu bijna in de groep van de superfoods. Ik heb eens gelezen dat ze heel erg gezond zijn. Het verlaagt koorts en zorgt er voor dat je, gezonde eetlust krijgt en je weer aan kunt sterken als je ziek bent geweest. Aan de andere kant bevorderen deze besjes de spijsvertering en werken ze licht laxerend. De rode bes gaat ook vermoeidheid tegen. Je kunt van de gedroogde bladeren thee zetten tegen jicht en reumatische aandoeningen. Voor mond en keelinfecties kun je de thee lauw of koud drinken.

Recepten

Gebruik de besjes eens als onderdeel van een nagerecht op een zelfgemaakt flensje. Een griesmeel puddinkje met rode besjes als garnering ziet er ook prachtig uit. Jam van deze besjes is snel gemaakt en in deze tijd ben je helemaal hot met een rode bessen smoothie (met banaan en munt bijvoorbeeld). Uit het handje of gewoon in de yoghurt zijn ze natuurlijk ook heel erg lekker. Bij een goulash- of wildgerecht zou je aalbessengelei (in combinatie met kruiden en wijn) kunnen gebruiken. Dit heb ik nog nooit gedaan en kan je dus ook niet vertellen hoe het smaakt.

Zwart

De zwarte aalbes is eigenlijk niet zo lekker en worden niet vers gegeten. Bij voorkeur te gebruiken voor het maken van jam of gelei. Vroeger werd de zwarte aalbes gebruikt om likeur van te maken. Ook hier is het blad weer te gebruiken als onstekingsremmer en desinfectie. Leveren dus een bijdrage aan de gezondheid.