egg fried riceRecept Egg Fried Rice; koken met restjes tot een heerlijk chinees gerecht.

Herkomst

Ingrediënten

Egg Fried rice is een Chinese versie van het populaire gebakken rijst met veel ei. Chao Fan noemen de Chinezen het; de basis wordt gevormd door koken met restjes. In China zijn er nog veel meer soorten gebakken rijst zoals de Yangzhou fried rice, Hokkien fried rice en Szechuan fried rice. Je kunt het een beetje vergelijken met nasi goreng. Bij de Chinezen zie je het belang van evenwicht, harmonie en eerbied voor het eten.

Tijdens de Sui-dynastie zou gebakken rijst zijn geïntroduceerd door keizer Yang, die dol was op het gerecht. Het werd vervolgens overgenomen door boeren. Zij zagen het als een culinaire oplossing om restjes op te maken en verspilling te voorkomen.  Je kunt met dit gerecht eindeloos varieren door alleen al een verschillende oliesoort te gebruiken.

Ingrediënten:

Mise en place

Rijst (gekookt – bijvoorbeeld pandangrijst), 1 winterpeen, 1 grote (witte) ui, knoflook, bos of lente-ui, pandangrijst, zonnebloem- en sesamolie, sambal badjak, ketjap manis, sojasaus, doperwten, witte peper.

Mise en place (de gestructureerde voorbereiding van een maaltijd voor optimale efficiëncie).

  • Grote winterpeen  en de ui in kleine blokjes snijden.
  • De bos of lente-ui in ringetjes snijden en de vier teentjes knoflook fijnsnijden.
  • 200 gram pandangrijst; koken en één dag laten uitdrogen in de koelkast.  Maakt de rijst (als je geen restje hebt) een dag van te voren en zet die in de koelkast om te laten drogen. Zorg ervoor dat je de rijst met je handen of een vork goed losmaakt, zo voorkom je dat er klonten of brokken rijst in je gebakken rijst krijgt.
  • Wokpan of koekepan klaarzetten
  • Ook de rest van de ingrediënten kun je alvast klaarzetten zodat je tijdens het roeren niet meer van je pan hoeft weg te lopen.

Bakrecept

… ei en bosuitjes

Verwarm je koekepan of wok totdat die heet is en gaat roken. Voeg daarna wat zonnebloemolie toe.  De ui, winterpeen en knoflook kun je nu in de pan aanbakken gedurende 1,5 tot 3 minuut op hoge temperatuur. Kijk naar de kleur van de uien (glazig).  Maak een opening in het midden van dit prutje en roer de twee eieren er in. Zodra het ei begint te stollen, dan de hele paninhoud* mixen. Denk er om te blijven roeren, zodat je groentes niet aanbakken en het ei zich overal doorheen mengt.

*Als eerste de rijst toevoegen en daarna 2 el sojasaus, 2 el sambal badjak, 2 el ketjap manis, 2 el sesam olie, 2 tl witte peper en als laatste de 100 gram doperwten (diepvries) en de lente-ui.

Tip: Je kunt ook de kip (of garnalen) door deze fried rice bakken maar je kunt ook de proteïne weglaten en champignons toevoegen.

Bron: Koken met Nick en daarna overgoten met een eigen sausje.

Bijgerecht

fried rice

fried rice

Twee gebakken spiegeleieren; ook hier kun je een beetje lente-ui overheen doen; lekker samen met kipsaté of loempia. Maar dit recept geeft natuurlijk oneindig veel mogelijkheden. Het is maar net wat je zelf wilt. Vegetarisch, niet vegetarisch, vegan of wat dan ook. Alles past.