Het leven is een voortdurend afscheid nemen

Quiche met uien, lekker makkelijk

quiche met ui en tijmVerjaardagsfeestje 2015. Wat zetten we op tafel?
Deze keer heb ik een quiche gemaakt. Een quiche is eigenlijk een verzamelnaam voor hartige taarten. Je kunt een quiche warm eten maar ook koud. Het gaat om de ingrediënten en of er eieren in verwerkt zijn; met of zonder vlees. Deze keer een vegetarisch exemplaar.

 

Deze quiche was onderdeel van de verjaardaghapjes. Dit jaar eens geen standaard kaas en worst maar hapjes ter plekke gemaakt in onze nieuwe keuken. Tezamen met belegde stokbroodjes, draadjesvlees, aardappelsalade en een pastavariatie. Al met al waren de buikjes gevuld en zag ik tevreden gezichten.

Ingrediënten van de uien/tijmquiche:

  • 7 plakjes bladerdeeg (gewoon uit het schap van de supermarkt)
  • 5 takjes verse tijm (en een paar losse takjes voor de garnering)
  • Knoflook (1 teentje is genoeg)
  • 6 uien
  • 25 gram boter
  • Peper en zout naar smaak
  • 200 ml. Crème fraîche.
  • 4 eieren
  • 250 gram geitenkaas

Keukenspullen:

  • Springvorm (24 cm diameter)
  • Grote kom
  • koekenpan

Recept

Het bladerdeeg vooraf ontdooien. Denk er om de plastic tussen velletjes te verwijderen… De uien in halve uien in de panringen snijden en de knoflook fijnhakken. De boter in een koekenpan verhitten en daar de uien, de knoflook en de tijm heel rustig op een laag vuurtje in aanbakken. Neem de tijd. Het uienmengsel moet zacht, glazig en gaar zijn. Niet te bruin want dan worden de uien bitter.  De tijmblaadjes los van de steeltjes rissen. Je kunt ook de complete takjes verwerken. Haal ze er voor het opdienen wel weer uit! Je kunt nu peper en zout naar smaak toevoegen.

De oven (type: hetelucht) voorverwarmen op 200 graden. De vorm invetten met olie of boter en bekleden met bladerdeeg. Gaatjes in de bodem prikken en ongeveer 10 minuten in het midden van de oven bruin laten worden. Daarna de temperatuur van de oven terugbrengen naar 180 graden.

De eieren loskloppen in een grote kom. De geitenkaas verbrokkelen en samen met deuien creme fraiche crème fraîche vermengen met de eieren. Om niet het risico te lopen dat je mengsel te nat blijft kun je 2 of 3 eetlepels bloem toevoegen. Vervolgens de uien erbij doen en alles goed mengen. Uiteindelijk dit mengsel uit de kom op de bladerdeegbodem scheppen en de hartige taart in een half uur tot 45 minuten goudbruin bakken. Controleer even of alles gaar is door er een klein gaatje in te maken met een mesje.

NB: Via uien krijg je vitamine C naar binnen. Goed voor je weerstand dus. Het eten van uien kan je glucose-niveau verlagen. Daarnaast werken uien ontstekingsremmend en heeft het eten ervan een positief effect op je spijsvertering. 

4 reacties

  1. Ivonne Melters

    Lijkt me heel erg lekker en ga het zeker eens maken. Leuk dat je ook extra informatie geeft over het eten van uien!

  2. Herma Westerdiep

    Het is ook heel erg lekker. Uien zijn zo standaard in ons eten dat ik me afvroeg wat er eigenlijk in zou zitten. Vitamine C … en cholesterol verlagend. Ik hoor wel als je de quiche hebt gemaakt … met feedback natuurlijk.

  3. Linda

    Lijkt me lekker!!!

    • Herma Westerdiep

      Ja lekker als maaltijd maar ook als warme hap op een feestje. Jullie opening van de nieuwe zaak … bijvoorbeeld … Best wel gezond en ook nog vegetarisch voor de liefhebber.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑