Prinsjesdag koffertje. In dat bewuste koffertje (van de minister van Financiën) wordt de miljoenennota en de rijksbegroting bewaard.
Prinsjesdag koffertje
Wie had gedacht dat ik daar nog eens over zou bloggen. Prinsjesdag komt er weer (derde dinsdag in september) aan. We maken als HR team een nieuwsbrief met de laatste informatie voor onze collega’s. Daarin schrijven we over de nieuwe maatregelen en de veranderingen die dat met zich meebrengt. De rest is natuurlijk op internet op de verschillende websites te vinden. Toch is het vaak fijn om een soort samenvatting te lezen.
Traditie en Zandvoort
Hoe ontstaat een dergelijke traditie vroeg ik me af. Ik had het al eerder over Prinsjesdag zelf. Ook zo’n bijzondere traditie. Het Koningshuis en de bijbehorende prinsen zetten zichzelf in deze tijd, niet altijd in een goed (lees: bescheiden) daglicht. Prins Bril bemoeit zich met de formule 1 op Zandvoort. Daar is een hoop over te doen geweest. Artiesten vragen om gratis op te treden en zorgen voor idioot hoge prijzen om te parkeren. Het koningspaar met een enorme speedboot over het water, kinderen met honger naar bed in Nederland. Nog steeds. Maar ja. Volgens mij zijn ze onaantastbaar op de een of andere manier. Tot voor kort was ik echt wel koningsgezind maar of ik dat nu nog ben weet ik niet meer.
Minister Lieftinck
De minister van financiën in 1947 wilde de 1e Rijksbegroting in stijl aanbieden aan de Tweede Kamer. In Engeland bestond een dergelijk koffertje al veel langer. Dus Lieftinck nam dit snel over. Hij kocht (omgerekend € 1,70) bij een leerhandel in Den Haag een eenvoudig bruin koffertje. Met goudkleurige (papieren) letters liet hij ‘derde dinsdag in september’ op dit koffertje zetten. De papieren letters zijn natuurlijk al op korte termijn vervangen door goudverf. Lieftinck liet de sobere periode tijdens de wederopbouw van Nederland na WOII op die manier tot uiting komen. Netjes zou ik zeggen; geen verspilling.
Geitenperkament en blauwe zijde
In 1957 ging het bijna mis. Hofstra nam de stukken (miljoenennota, de rijksbegroting, het Belastingplan en het wetsvoorstel Overige fiscale maatregelen) gewoon mee in zijn aktetas naar het Binnenhof. Gelukkig nam hij het jaar daarop weer het echte Prinsjesdag koffertje mee. Hij kreeg ook nog een nieuw koffertje aangeboden van een stel studenten, maar heeft daar geen gebruik van gemaakt. Later kwam er een nieuw Prinsjesdag koffertje; van geitenperkament en van binnen gekleed met blauwe zijde. De letters en het wapen van Nederland zijn met de hand verguld. Geschonken door de Staatsdrukkerij. Minister Zalm bood in 1999 de Miljoenennota aan op een cd-rom. In 2012 bood minister De Jager de nota aan op een tablet. In 2015 is het ‘originele’ Prinsjesdag koffertje nog een keer gebruikt. Tegenwoordig een museumstuk uit het Belasting- en Douanemuseum.
Troonrede
Nadat koning Willem-Alexander de troonrede heeft voorgelezen, brengt de minister van Financiën een koffertje naar de Tweede Kamer. De Troonrede wordt geschreven door de ministers van alle ministeries: iedereen zorgt voor een stukje over zijn eigen vakgebied. De premier maakt er vervolgens één verhaal van. De (60 kantjes tellende) Miljoenennota is een openbaar stuk maar wordt eigenlijk alleen gelezen door ambtenaren en journalisten. Het zijn toch best wel complexe technische verhalen. Redacteuren van het taalcentrum van de VU redigeren het document nog een keer op leesbaarheid. Dit is al jarenlang een traditie samen met het dragen van een hoed door de uitgenodigde vrouwen. Mevrouw Erica Terpstra is daarmee begonnen. Zij wilde haar respect tonen voor de koningin nadat het dragen van hoeden in de jaren vijftig in onbruik was geraakt.
Gewoon leuk om te weten toch?
Geef een antwoord