Oogkleur. Ik heb bruine ogen; mijn ouders niet. Kan dit?
Oogkleur
Nou … dat kan. Oogkleur is erfelijk (ingewikkeld verhaal). De meeste baby’s worden geboren met blauwe ogen. In de loop van de tijd kan die kleur veranderen. Uiteindelijk krijg je vaak dezelfde kleur als die van je ouders. Maar de 61 genen (en de aanmaak van melanine) van je voorouders tellen in dit proces mee. Het deel dat de kleur bepaalt, is de iris (regenboogvlies). De meeste mensen hebben blauw, groen of bruine ogen. Bruine ogen hebben veel pigment komen het meest voor in de wereld (80%), blauwe ogen weinig en groen zit daar tussenin. Groene ogen zie je weinig (maar 2% van de wereldbevolking). De meeste groene ogen komen in het Midden-Oosten, Iran, Turkije en Saoedi-Arabië voor. Groene ogen bevatten weinig melanine; zijn vaak (zegt men) creatieve mensen. Groene ogen (in Nederland) zijn vaak blauwe ogen met gele of bruine vlekjes erin. Ze neigen dus naar groen. Maar dat ligt ook nog eens aan de kleur kleding die je draagt.
Bruine ogen
Bruine ogen komen het meest voor op de wereld; bruin is een dominante kleur. Vroeger was dit zelfs de enige oogkleur.
Kenmerken
Mensen met bruine ogen worden vaak meer vertrouwd dan mensen met blauwe ogen. Mensen met bruine ogen zijn vaak leidersfiguren en stralen meer vertrouwen uit. Dit gaat samen met de vorm van het gezicht maar komt ook door het feit dat als je meer melanine in je huid hebt, je hersenen sneller werken. Zegt men … Mannen met een rond gezicht en een brede mond en kin worden betrouwbaarder geacht dan lange, smalle gezichten, ongeacht de oogkleur. Bizar? Of gewoon een leuk weetje?
De iris (kleur) en de pupil (zwarte gat in het midden) veranderen bij emoties maar veranderen ook als we liegen. Het ligt er maar net aan hoeveel pigment er in de iris zit. Bruin ogen worden in de zomer donkerder van kleuren in tegenstelling tot blauwe ogen omdat die nauwelijks pigment hebben. Als je ouder wordt krijg je meestal grijs haar (pigment) maar je ogen gaan ook pigment verliezen en veranderen van kleur.
Grijze ogen
Over grijze ogen hebben we het niet gehad. Dit is een variant op blauwe ogen. Deze mensen zijn vaak lastig om af te lezen; moeilijk in te schatten. Soms zijn ze evenwichtig of zijn ze in zichzelf gekeerd. Moeilijk om te benaderen, maar daarentegen zijn zij de trouwste vrienden op aarde. Ook kunnen mensen met grijze ogen vaak beter omgaan met pijn en stress en zijn wat flexibeler. Oogkleuren zijn uniek maar of ze iets over je karakter vertellen betwijfel ik. Toch is het leuk om te lezen.
Sommige mensen hebben twee verschillen kleuren ogen. Dat heet heterochromia iridum. Dat komt vaak door een fout in de pigmentkleuring. Ook vaak erfgelijk bepaald maar soms ook als gevolg van een beschadiging aan het oog. Soms gaat dit ook gepaard met ongelijke pupilwijdte.
Als 80% van de wereldbevolking bruine ogen heeft verbaast het me niks dat het gros van de leiders die ook hebben. Dus om bruine ogen aan leidersfiguren te koppelen lijkt me om die reden nogal twijfelachtig.
Ikzelf heb een redelijk slecht kleuronderscheidingsvermogen, maar toen begin jaren ’50 in mijn lagereschooltijd er een ingekleurde foto werd gemaakt, heb ik gehoord dat ik grijsblauwe ogen had. Verbaasde me niet, want mijn vader was rossig en mijn moeder donkerblond en al mijn broers en zussen hadden stroblond haar (en (grijs)blauwe ogen) en zijn allemaal tot beschouwers/observeerders geworden. Maar het komt me voor dat dat meer te maken heeft met karakter en opvoeding of opleiding dan met oogkleur.
precies. je hebt helemaal gelijk. maar het zijn voor mij leuke weetjes om te delen. ik heb juist geleerd dat mensen met bruine ogen niet te vertrouwen zijn …
Ik denk dat er geen verband is tussen persoonlijkheid in oogkleur. Net als er geen verband is tussen persoonlijkheid en huidskleur.
dat is heel mooi gezegd en klopt helemaal. voor mij hetzelfde als dat stenen geen geneeskundige gaven hebben.
Het ‘blauw’ dat je toont is voor mij cyaan (zit tussen groen en blauw) met een vleug lichtgrijs. Volgens mij komt die kleur het meest in NL voor. Heb ik ook, maar dan nog een beetje meer grijs. Mijn vader had donker bruine ogen net als zijn moeder. Mijn moeder en alles aan haar kant heeft/had de kleur die ik heb.
mijn ouders en mijn opa’s en oma’s hadden geen van allen bruine ogen. Ik wel. Heb het altijd bijzonder gevonden.
Ik vind dergelijke weetjes ook leuk. In de jaren ’70 had Trouw op dinsdag altijd een rubriek met journalist Ruud Verdonck als drijvende kracht die helemaal gewijd was aan dergelijke feitjes; “De vereniging tot uitbreiding en verspreiding en van nutteloze kennis”. Heerlijke rubriek was dat altijd. Keek er altijd naar uit. Heb me om die reden zelfs een abonnement genomen dat ik nu, zo’n 50 jaar later nog steeds heb.
Dat wist ik niet. Nu niet meer begrijp ik. Op de tv krijgen we de weetjes ook wel om de oren.