Nagels; wat doen we er eigenlijk mee?
We gebruiken ze de hele dag. Een etiketje van een nieuw aangeschaft kopje halen, proberen de verpakking van vleesbeleg open te peuteren of gewoon ongeneerd krabben. Als je erop bijt of je gewoon geen nagels zou hebben, zou je hier allerlei attributen voor moeten gebruiken. Vroeger had ik ze lang en in de lak, tegenwoordig ga ik voor de meer praktische versie. Kort en schoon. Vroeger (al duizenden jaren voor Christus) liet een vrouw haar nagels groeien om te laten zien dat ze welgesteld was. Met lange nagels kun je immers niet werken. Nu is het een onderdeel van de mode als je je ‘ vingertoppen’ een versierbeurt geeft. Doe dit niet te vaak want ook je nagels moeten de kans hebben om te ademen.
Ze zijn gemaakt van keratine (een soort eiwit wat ook in je haar zit. Niet uit kalk dus. Het innemen van kalk/calcium heeft dus geen zin om ze te versterken.
Bescherming van je nagel
Onze vingers (en tenen) gebruiken we als tastzintuig. We voelen wat we beetpakken of waar we op lopen. Onze vingertoppen zijn heel gevoelig. Zenuwen en bloedvaten lopen vlak onder de huid; dus ook kwetsbaar. Je zou dan denken dat de nagels als bescherming functioneren; bescherming tegen stoten en scherpe voorwerpen. Maar daar is de wetenschap het nog niet helemaal over eens.
Gezondheid
Vaak kun je aan je nagels zien wat de status van je gezondheid is. Sommige laten deukjes of rimpels zien. Blauwachtige nagels wijzen op een longziekte. Haarvaten en bloedingen in de nagelriem duiden op auto-immuunziekten. Je kunt zelfs groene nagels krijgen door een schimmelinfectie. Ook hormonale schommelingen hebben invloed op je lichaam en ook op je handen. Als je oestrogeen niveau daalt, worden vaak je nagels ook slechter (overgang bijvoorbeeld).
Geef een antwoord