Mythes in Noorwegen. Na het monster van Lochness en onze vakantie in Noorwegen, kwam ik dit verhaal tegen.

Mythes in Noorwegen; Zeeslang Selma

mythes noorwegen

Noorwegen … een sprookje

Midden tussen de bergen en omgeven door het idyllische Seljordsmeer ligt het dorpje Seljord (Telemark). Klim omhoog in de toren en laat je meeslepen in de legende van de zeeslang Selma die in het meer woont.  Deze zeeslang doet nauwelijks onder voor het monster van Lochness. Je kunt natuurlijk ook op de fiets of lopend rond het meer voor een sowieso prachtige tocht door de (adembenemende) Noorse natuur. Onderweg kom je een aantal uitkijkpunten tegen waar je naar het mysterieuze wezen kunt zoeken. Mensen beweren dat ze ooit (meer dan 250 jaar geleden) een groot, op een worm lijkend dier hebben gezien.

Nix en Draugen

Imythesn Noorwegen kennen ze niet alleen Selma maar ook Nix; een enge natuurgeest die leeft in rivieren en poelen. Het kan vele gedaantes aannemen als hij mensen lokt en ze verdrinkt. Huiveringwekkend en eng toch? Draugen (ook een soort van natuurgeest/mythe) daarentegen leeft op zee. Hij vaart in een boot met gescheurde zeilen, heeft zeewier op zijn hoofd en symboliseert de voorbode van de dood. Niet best als je die tegenkomt.

Gnomen en Trollen

mythes

Trollen en Gnomen

Alle boerderijen in Noorwegen hebben hun eigen ‘gnoom’.  Dit is een lief aardmannetje die past op de dieren en op de boerderij. Een soort van kleine mannetjes; inclusief lange baard, een kaboutermuts en grijze kleding. Trollen kunnen kleine, lieve kaboutertjes zijn maar ook veranderen in grote monsters.  Wezenlijk verschil dus. Ze komen in het donker naar buiten en leven het liefst in ongerepte natuur.

Tusser‘ zijn ondergrondse wezentjes. Zij zijn nuttige wezentjes voor de mensen in Noorwegen. Om ze te vriend te houden was het gebruikelijk om ze op zaterdag bier en brood te geven. Leuke verhalen die van generatie op generatie doorverteld worden.

Gletsjer Folgefonna

waarom kennen we mythes?

Niet alleen wezens maar ook een van de beroemdste gletsjers van Noorwegen is ontstaan doordat god boos was op de bewoners van Folgedalen. Hij liet het tien weken sneeuwen. Uit deze enorme berg sneeuw is de Folgefonna gletsjer ontstaan. Prachtig verhaal.

NB: Waarom kennen we mythes? Ze zorgen voor gedragsmodellen; geboden en verboden. Het draait om helden en deugden en het soms overdragen van kennis en oproepen van actie. Het is handig om de wereld te verklaren en is dus sociaal bindend.