MierenMieren zijn een groep van kolonievormende sociale insecten en passen zich aan zeer verschillende leefomgevingen aan. Een complete kudde (kolonie) mieren liep in mijn auto. Bij de deur omhoog richting het dashboard. Sociale kolonie of niet … daar is mijn auto niet echt voor bedoeld.

Mieren zijn sociaal

Mieren komen overal voor en zijn een van de succesvolste dierengroepen. Ze bouwen op verschillende manieren hun nesten. De grootste groep binnen de kolonie zijn de werksters. Nou die werksters liepen gezellig samen langs de rubbers via het autoraam in een lange rij. Alles rijdend waargenomen via mijn linker ooghoek. Systematisch uitroeien. Zwabberend over de weg met beginnende psychische jeuk.

Miljoenen

mierenIn het verhaal van Wikipedia lees ik dat mieren soms ook als huisdieren gehouden worden. Hoe verzinnen mensen dit. Na het zacht ‘verwijderen’ van 30 stuks had ik het al helemaal gehad en kreeg waanideeën over bestrijdingsmethodes met gas en vuur binnen in mijn Alfa Brera. Mijn witte broek was zwart van de mieren in de nachtmerries die volgden. Helemaal toen ik las dat een kolonie uit miljoenen kan bestaan. Hun lichaam past zich aan, aan de functie die ze uitvoeren. Misschien lopen er over een tijdje metalliek blauwe mieren met rubber bandjes en een alfa logo door mijn auto. Misschien willen ze ook nog even de ramen lappen …

Feromonen

Nog meer mierinformatie: Mieren gebruiken feromonensporen (feromoon betekent ‘drager van opwinding/stimuleren’) om de weg terug te vinden. Een soort interne communicatie. Ze tellen ook de stappen die ze hebben genomen sinds hun vertrek van het basiskamp en hebben een ingebouwd kompas. Voor de gemiddelde vrouw zou dat een handig, tijd en irritatie besparend systeem zijn. Nooit meer kaartlezen. Wij maken feromonen aan in klieren, in de hypofyse en de hypothalamus. Deze laatste regelt o.a. humeur, emotie en gewicht. Mannen maken meer en krachtiger geconcentreerde feromonen aan dan vrouwen. Laat me raden … waarom zou dat zo zijn? Bij mensen is het orgaan dat feromonen waarneemt ingebouwd in de neus maar helaas slecht ontwikkeld. Daarom gaat onze interne communicatie niet altijd vlekkeloos dus. Bij mieren dus wel.

Vensterbanken

Mijn hele auto vol ongedierte-feromonen. Stel je voor dat ze mijn feromonen ruiken. Dan kom ik straks in een mierenbult aan bij mijn afspraak. Mierenlookdoos kopen? We pakken het probleem bij de bron aan. Goudbloempjes of afrikaantjes poten op de achterbank is geen optie en de Brera heeft ook geen vensterbanken. Blijven pletten en anders koffie, peper of knoflook strooien. Bij het uitstappen plet ik nog een groepje die inmiddels het stuur gevonden heeft en hoop dat ze zelf de weg naar buiten vinden binnen de tijd die ik nodig heb voor mijn afspraak.