midway zeeslag amerika japanMidway. We waren deze week naar de bioscoop. Naar een, op waarheid gebaseerde film van regisseur Roland Emmerich. Bekend van de Independence Day-films. Het verhaal is een belangrijk kantelpunt in de oorlog tussen Amerika en Japan tijdens WO II.

Midway

midway zeeslag keerpunt

strijd tussen japan en amerika

Ik heb genoten van het prachtige acteerwerk. Bij het zien van die enorme vliegdekschepen krijg ik altijd een soort van kippenvel. Vanaf het begin zit je op het puntje van je stoel. Geweldige actie, stoere mannen en goed acteerwerk. Mooi gekozen personages. Ik heb me geen seconde verveeld tijdens de 138 minuten durende film en werd vanaf het begin meegenomen naar de (vliegdekschepen)strijd tussen Japan en Amerika. Waarbij je moet weten dat ik geen liefhebber van oorlogsfilms ben.

midway vliegdekschepen

tankstation

Weetje: Midway is een atol in de noordelijke Stille Oceaan, tussen Hawaï en Tokio. Omdat het centraal lag (halfweg) werd het Midway genoemd. Later is deze bijnaam gekozen als officiële naam. De VS nam deze eilandengroep in 1867 in bezit. Het fungeerde als tankstation voor trans-Pacific vluchten. Het eiland doet nu nog steeds dienst als noodluchthaven en radarbaken.

Pearl Harbor

midway

bijna onmogelijke taak

Vooral de onverwachte aanval op Pearl Harbor (letterlijk:  ‘parelhaven’) laat zien wat oorlog doet. Je volgt de piloten en soldaten die een bijna onmogelijke taak volbrengen. Je kijkt over hun schouder mee terwijl ze onverschrokken voor hun vaderland werkten (streden). Amerika wilde zich eigenlijk niet met WOII bemoeien maar na deze verschrikkelijke aanval moesten ze wel. De Japanners hebben vooralsnog vrij spel door slechte communicatie bij de Amerikanen en beschikken over goed materiaal. Ze leken onoverwinnelijk.
De Amerikanen verloren tijdens deze aanval bijna hun complete vloot en moeten dus wel strategisch en slim denken. Gelukkig waren de vliegdekschepen en torpedobootjagers, niet gestationeerd in Pearl. Ze hadden nog vliegentuigen genoeg om terug te vechten. Het slimme en uiterst doordachte antwoord van de Amerikanen kwam dus bij de slag bij Midway.  De kryptoanalisten waren in het diepste geheim, het creatieve brein in dit hele uiterst strategische oorlogsplan. Lang verhaal kort.

Geschiedenis

midway pearl harbor

met flinke portie geluk

De nieuwe commandant wordt in deze film gespeeld door Woody Harrelson. Hij is in het echte leven pacifist en speelde voorheen compleet andere rollen (Barman in Cheers). Heeft in ieder geval een prachtige rol neergezet in deze ‘moeilijkste baan ter wereld’.  Japan verliest uiteindelijk alle vier vliegdekschepen (Akagi, Kaga, Soryu en Hiryu). De Amerikanen verliezen het vliegdekschip de Yorktown, maar waren in staat hun andere twee vliegdekschepen te behouden. Met een flinke portie geluk in deze enorme zeeslag moesten de Japanners zich uiteindelijk steeds verder terugtrekken.

midway indrukwekkend

op basis van waargebeurd verhaal

In de film krijg je dus een stukje geschiedenis voorgeschoteld. Het propaganda gevoel valt mee gelukkig. Als toeschouwer is er geen ontsnappen aan. Je wordt bij de kladden gepakt en meegesleurd in dit drama. Deze mensen hebben dus echt bestaan besef je je ter dege. Daarom grijpt het me nog extra bij de keel als de aftiteling voorbij komt. Zijn we trots op oorlogvoeren? Nee, echt niet.