tafelWaarom houd ik nu van koken en zag ik het eerder als ‘zorgen voor het gezin’? Tussen het koken van vroeger en het koken van nu zit een wereld van verschil. In mijn wereld is er ondertussen ook veel veranderd. Ik ben niet alleen ouder geworden. Tegenwoordig kook ik met veel plezier.

Mannen en vrouwen

Vroeger waren de mannen de jagers en de vrouwen zochten naar vruchten, noten en groenten. Alles werd rauw gegeten, ook het vlees. Toch kwamkookpot koken met liefde men er al snel achter dat als je het voedsel bereid, het langer houdbaar blijft. Al snel gingen de mensen experimenteren met kruiden en granen. De leren kookzak werd vervangen door een kookpot en het eerste oventje. Na de kruistochten deden andere kruiden en producten hun entree. Thee en koffie vanuit Azië en tomaten, mais en aardappelen vanuit Amerika. Pas toen de graanoogst in Europa mislukte ging men hier uit pure nood aardappels eten. Nu zijn die ronde piepers niet meer weg te denken.

Kookboek en koken

Misschien is het ook wel een beetje zo bij mij gegaan. Op het moment dat je gaat samenwonen haal je het recept voor boontjes nog uit een kookboek. In mijn jeugd was er geen internet en ging ik op de fiets naar de bibliotheek. Boekje er bij en ten onder gaan aan te droge gehaktballen en slappe broccoli. Ik heb het allemaakinderen koken met liefdel meegemaakt. Later (veel later) werd ik moeder van twee lieve kinderen. Gezellig samen aan tafel, als het ook maar enigszins kon tussen het zwemmen, voetbal, judo, basketbal en de schoolfeestjes door. Met een man in ploegendienst was het iedere dag weer een hele organisatie en hard werken om iedereen op hetzelfde moment aan tafel te krijgen. Je kiest dan (uiteraard) voor makkelijk, snel en voedzaam. Geen kaarsjes aan, geen perfect gedekte tafel. Wel aandacht voor elkaar.

minionGenieten

Nu is het genieten met een Grote G. De kinderen koken inmiddels hun eigen potje in hun eigen huis. Op dit moment ben ik alle dagen thuis, helaas even zonder een baan. Geen stress voor de avondzwemles, geen vriendjes en vriendinnetjes die mee-eten en geen rit naar de bibliotheek. Nu is er internet, een volledig uitgeruste supermarkt om de hoek en genoeg tijd om te koken.
Als de kinderen komen eten is het feest (met een grote F).

Advies

Ik kreeg het advies van een vriendin om vooral aandacht te schenken aan het hyacinth welkom kokeneten. Kook met toewijding. Wijze woorden. Culinaire hoogstandjes zijn dan niet zo belangrijk. Geef je gasten liefde en aandacht en doe dat vooral ook met het eten. Zorg voor een warm welkom, dek de tafel op een leuke en gezellige manier. Luister naar elkaar, filosofeer over de mooie dingen die het leven ons biedt.

… en ik kan je vertellen: Het werkt!