Kerstballen in de boom. Sinterklaas zit al op zijn stoomboot richting Spanje. We kunnen de dozen met slingers en ballen weer van onze stoffige zolders halen. Bij mij staan ze in de, ook stoffige, garage; een zolder heb ik niet. Eigenlijk heb ik niets met Kerst. Toch voelt het in kerstsfeer brengen van de woonkamer als een soort ‘guilty pleasure’.

 

Geschiedenis van de kerstbal

 

kerstspullen in een doos

Kerstrommel in kartonnen dozen

Al rommelend in de kartonnen dozen vraag ik me af hoe de kerstbal in onze moderne huiskamers terecht is gekomen. Onze kerstballen zijn van glas, glimmen buitensporig, zijn heel dun en heel breekbaar. Na wat speurwerk blijkt dat de kerstbal ‘geboren’  is tijdens het midwinterfeest. Om ongeluk uit te bannen werden in die tijd van het jaar glimmende voorwerpen opgehangen. Vaak vlak bij het raam of de voordeur. Door de mysterieuze verbuiging van het licht zouden alle kwade geesten c.q. heksen afgeschrikt en gehypnotiseerd worden. Men dacht heksen ook nog eens te herkennen in de weerspiegeling van de ballen. Voor degenen die het nog niet weten: Heksen hebben geen spiegelbeeld.
Ik ga dit jaar goed in de kerstballen kijken. Misschien is er een heks in ons midden. Als die familie- of vriendenheks een glimmende kerstbal aanraakt wordt hij of zij gevangen in de heksenbal. Weer een gevalletje van opgeruimd staat netjes.
Gelukkig is dit bijgeloof in de loop der jaren afgenomen en werden deze ‘heksenballen’ steeds vaker gebruikt als decoratie.

Kerstballen blazen

kerstbal of heksenbalIn Lauscha/Duitsland werden  in 1597 al glazen kralen gemaakt. Ook wel de bakermat van de kerstballen dus; ook de piek komt uit Duitsland/Thüringen. Pas (…) in 1831 werd de eerste glazen kerstbal geblazen door de heer Linder (Vogezen). Een staaltje vakmanschap waar we nu de vruchten van plukken. Vroeger hing er van alles in de kerstboom (toen ook wel ‘paradijsboom’ genoemd): Papieren slingers, appels, noten en andere figuurtjes. Toen appels en noten schaars werden met kerst besloot die meneer Linder een grote kraal te blazen met die heksenballen van vroeger, als inspiratie. Toen was er nog geen patent of copyright. De kerstbal was geboren. Stel je voor dat je de huidige kerstboom vol fruit zou moeten hangen.
In de winkels kom je nu de meest fantastische kerstballen tegen. Niets is gek genoeg.

kerstbal

Het duurste kerstornament ooit

Het duurste kerstornament ooit kost een slordige 136.000 euro; bedekt met 18 karaat wit goud, 1500 diamanten en robijnen. Als je kleine kinderen of huisdieren hebt zou ik toch gaan voor plastic kerstballen.

Geschiedenis van de boom

kerstballenDe kerstboom komt oorspronkelijk uit Scandinavië. Daar plaatsten ze aan het einde van de Middeleeuwen bomen in huis en stookten er vreugdevuren van. De bevolking verspreidde op deze manier hun hoop op de komende lente aan anderen en gaven een schuilplaats voor de vogels. De Christenen pasten zich zo langzamerhand aan en versierden de binnenshuis geplaatste bomen met appels; het symbool voor het Hof van Eden en voor Het Licht. Deze appels werden dus uiteindelijk vervangen door kerstballen en kaarsjes. Je kijkt na dit verhaaltje wel heel anders naar je versierde kerstboom.

kerstballen en kerstbeertjes

Ho … ho … ho …

Ik heb een paar van mijn kerstdozen al uitgepakt en wacht op een explosie van inwendig en uitwendige creativiteit. Kopje koffie erbij straks en gaan met die banaan, nou ja explosie dan.