Vermist. Niet iedereen staat hier dagelijks bij stil. Jaarlijks worden er duizenden mensen als vermist opgegeven. Ingrijpend voor de achterblijvers. Op 30 augustus is de internationale herdenking. Op 3 juni jl. was de herdenking in Nederland.
Nachtmerrie
Hoe in de vredesnaam raak je in deze nachtmerrie? Vaak tasten achterblijvers volledig in het duister over de oorzaak van de verdwijning. Niemand weet de reden. Niemand weet waar de zoon, dochter, vader, moeder, vriend of vriendin is of hoe het met ze gaat. Wat kun je doen? Hoe lang moet je zoeken? In Nederland is een vereniging opgericht (VAV) die deze achterblijvers financieel, juridisch en praktisch ondersteunt. Samen met Slachtofferhulp bieden ze handvatten en richting bij de zoektocht.
Feiten
Jaarlijks worden er tussen de 20.000 en 40.000 mensen als vermist bij de politie gemeld. Sommige vermissingen (ongeveer 80%) zijn binnen een paar uur of een paar dagen opgelost (… en een aantal dus niet!). In de jaren ’90 is men begonnen met de invoering van het Vermiste Personen Systeem. De politie houdt deze lijst bij. Alle eenheden van de nationale politie hebben een speciale coördinator voor vermissingszaken. De dossiers worden zo compleet mogelijk gemaakt (variërend van gebitsgegevens tot de verslagen van contact met diverse autoriteiten).
Isolement
Achterblijvers raken vaak in een isolement. Ze blijven achter met veel vragen, geen of nauwelijks opvang en onbegrip van hun omgeving. Er is geen mogelijkheid om te rouwen omdat dit door de achterblijvers vaak als gevoel van verraad uitgelegd wordt. Hoe verbind je rouw met hoop? Al binnen een paar dagen kom je in een stroomversnelling van allerlei emoties. Het gevoel dat de instanties hun best niet doen; terwijl die te goeder trouw (volgens een aantal protocollen binnen een bepaald tijdsbestek) handelen. Bij de achterblijvers is veel verdriet en machteloosheid. Sommige instanties blijven om een handtekening van de vermiste persoon vragen. Veel ellende omringd door ijzige stilte, ongerustheid en paniek.
Vermisten en slachtofferhulp
Iedereen gaat er op een andere manier mee om. Vind je steun bij familie en vrienden? Bij lotgenoten? Hoe pak je de draad van je normale dagelijkse routines weer op? Uiteindelijk zullen er situaties zijn waarin je professionele ondersteuning moet zoeken. Via de Rijksuniversiteit, Slachtofferhulp of de Vereniging Achterblijvers na Vermissing (VAV) kun je deze hulp krijgen. Zij bieden een luisterend oor en geven je handvatten.
Telefoonnummer van Slachtofferhulp is: 0900-0101.
Geef een antwoord