Het leven is een voortdurend afscheid nemen

Iemand de schuld geven; waarom?

iemand de schuld gevenIemand anders de schuld geven; waarom doe je dat?

Schuld

schuld

De schuld geven

Sommige mensen geven anderen direct de schuld. Die redeneren vaak vanuit het negatieve. Alles is slecht en verkeerd. Niemand heeft smaak en iedereen is dom. Als je er bij betrokken bent, kun je je gekwetst en boos voelen. Ik hoop in de vredesnaam dat ik niet zo ben of zo word. Het is lastig voor je omgeving denk ik. Of je moet iemand hebben die alle beschuldigingen makkelijk van zich af kan laten glijden. Ik had vroeger een collega die bij een lastig gesprek in gedachten een ‘teflon-jasje’ aantrok zodat alles makkelijk van haar schouders gleed.

Waarom nemen dat soort mensen niet hun eigen verantwoordelijkheid? Ik ben er eens ingedoken … figuurlijk dan.

Projectie

stress en pijn

Wetenschappelijk onderbouwd heet dit projectie; een onbewust psychologisch verdedigingsmechanisme dat bedoeld is om jezelf te beschermen tegen pijn. Vaak gebruikt door mensen die niet om kunnen gaan met negatieve emoties zoals schaamte en schuld. Misschien mensen die zelf weinig liefde gekend hebben. Wat is er dan makkelijker om het af te schuiven op iemand anders. Als er dan ook nog eens stress en spanning om de hoek komen, hebben dit soort type mens geen zelfreflectie meer. Lekker zeuren hoe moeilijk en vervelend iedereen is; problemen komen vooral door een ander.

Machtsstrijd

schuld

machtsstrijd

Vaak leiden dit soort schuldverwijten van zo iemand,  tot een machtsstrijd waarin alleen maar verliezers zijn. Het gaat volgens mij om controledwang. De baas zijn over anderen. Je zult het zien bij trotse mensen die geen zwakheden van zichzelf verdragen en ze ook niet zien. Dit zit diep verweven in hun dagelijkse gedrag. Als je een ander de schuld geeft, blijft je eigen imago behouden. Dat denkt men.

Hoe ga je hiermee om?

Stel vragen

Ik probeer de beledigingen niet persoonlijk op te vatten. Maar het ligt er aan hoe dicht iemand bij je staat. Soms weet je dat degene zelf weinig empathie heeft en van zijn/haar stuk is omdat je niet aan de stereotypering voldoet. Dit zegt natuurlijk iets over die ander dus ga vooral het gesprek aan en stel vragen (Heb ik je goed begrepen?). Laat je eigen persoonlijkheid zo veel mogelijk buiten schot maar probeer te benoemen wat dit met je doet. ‘Je kwetst me met deze opmerking’ bijvoorbeeld.

Als niets helpt zul je een duidelijk signaal afgeven dat je niet met je laat sollen. Beëindig desnoods het gesprek en ga weg van de situatie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑