Glazen hebben we tegenwoordig in veel soorten en maten. Thuis bewaar je de kopjes bij de kopjes en de glazen bij de glazen. Ik heb opgeruimd en schoongemaakt.
Glazen op de kop
Zo langzamerhand hebben we redelijk veel glaswerk in huis. Netjes in de kast, vlak bij de keuken. Denk bijvoorbeeld aan glazen voor de champagne (altijd binnen handbereik), rode- en witte wijn. Af en toe haal ik alles er uit en maak schoon. Dat is niet vaak, dus als de ‘aanval-van-werklust’ komt, geef ik er direct aan toe. Soms met een sopje, soms poets ik de hele handel op met een schone zachte doek. Op de kop zie je ze bij mij niet staan. Je denkt dat er dan geen stof in komt. Dat is bij ons thuis sowieso geen optie. Daarvoor is er te veel ‘doorloop’. Maar ik weet ook dat je ze beter met de steel naar beneden kunt zetten. Ten eerste omdat je anders het risico loopt dat ze naar natte hond ruiken en omdat de bovenkant van het glas het meest kwetsbaar is. Zet je ze dus ondersteboven blijft die geur er in hangen. Jammer van de ingeschonken wijn. Voedselverkwisting toch?
Ophangen
Het beste is om glazen op te hangen. Dit zie je veel in restaurants. Alle problemen zijn dan opgelost. Maar de meesten van ons hebben geen wijnglas-hangrek thuis. Mocht je de glazen toch een langere periode niet hebben gebruikt, spoel ze dan netjes om voordat je de glazen vult. Of je vraagt je man een rek te maken waar je al je glazen in hangt.
Vroeger
Wijnglazen vroeger hadden in de steel een dikke knobbel zitten; de glazen zelf hadden grote noppen. Dit was om te voorkomen dat het glas uit de hand glibberde. Ze aten (vet) toen nog met de handen nl. Vroeger dronk men in Europa trouwens liever bier. Dat was zuiverder dan drinkwater en makkelijker te verkrijgen dan wijn. De adel liet wijn overkomen uit Frankrijk en Duitsland. Die hadden geld genoeg.
Nu heb je glazen voor: champagne, bier, jenever, likeur, cognac, sap, water, wijn, whisky, wijn, port, thee, sherry en champagne. Misschien vergeet ik er nog een paar maar het is nogal een opsomming. Af en toe met een bobbel in de steel maar dan voor de sier en niet voor je vettige, glibberige handen.
Schoonmaken
Je kunt de glazen van tegenwoordig in de vaatwasser reinigen. Het is niet altijd de beste methode. De kans op kalkaanslag en het achterblijven van zeepresten is groter. Af en toe met de hand afwassen is prima. Je maakt ze dan schoon met alleen warm water. Tegen vet zou je een soda-oplossing kunnen gebruiken. Droog ze dan wel direct af met een doek die niet pluist (linnen). Daarna dus bewaren in een gesloten kast, met de kelk omhoog.
Hartsaangelegenheden en wijn gaan goed samen… Wie zijn glas ledigt, vult zijn hart (bron: H. Jeanson).
Als ik zo’n “aanval van werklust” krijg ga ik in een hoekje zitten en wacht tot de aanval over is.
?