Bredene is een badplaats aan de Belgische kust. Ruim 18.000 inwoners; ook wel Bredenaars genoemd. Wij vierden hier een weekje vakantie.
Bredene
Bredene is populair bij kampeerders en haalt zijn inkomsten dus uit toerisme. Het viel ons wel op dat je qua kamperen snel op een soort van trailerkamp terecht komt. Kont aan kont. Je kunt in het hoogseizoen overal lekker eten en drinken (cocktail op het strand of vers gevangen vis) of met bootje varen in de natuur. Niet in maart want dan is alles dicht. Op maandagavond kun je nergens een hapje eten. Gelukkig zijn er een paar supermarkten in Bredene en hadden we zelf een kookplaat in het huisje. Naast het duinenlandschap (prima te bereiken over de voetgangersbrug) zijn er ook veel groene plekjes. De Spuikom (Oostende) bijvoorbeeld.
Kustlijn
De kustlijn is voor ons nostalgie bij ondergaande zon en prachtige wandelgebieden, voor de ander een plek vol vreselijke kustlijnen met grauwe hoogbouw en bruin aangebrande bejaarden. Blankenberg viel voor ons onder de laatste categorie. Grauw, vergane glorie. Uniek voor dit stukje kust is de ononderbroken duinenrij. De naam ‘Bredene’ is samengesteld uit een verbogen vorm van breed en het zelfstandig naamwoord EE zoals men vroeger water of een waterloop noemde. Vroeger liep er een oude kreek van Blankenberge naar het westen. Je moet wel van een parkeerkaartautomaat-uitdaging houden want overal moet je betalen.
De boerentram en De Haan
In 1886 ging de tweede stoomtramlijn bij de kust rijden van Oostende via De Haan (zie foto Belgische wafel met kersen …) naar Blankenberge. In De Haan (Belle Epoque badplaats) zie je nog een prachtig oud (houten) tramstation. De rest van het dorp ademt een onvoorstelbare rijkdom uit. Schitterende witte villa’s met rode daken aan ruime groene cirkelende lanen, hotels in Jugendstil en Art Deco en een schitterend onderhouden kustlijn, inclusief de charmante boulevard. Gespaard van de fantasieloze hoogbouw (Blankenberge). In 1909 (tot 1944) volgde elektrificatie van de enkelsporige lijn en in 1905 werd de nieuwe lijn Oostende-Bredene(bad)-De Haan geopend; dubbelsporig, en werd later elektrisch. Dit is nu de alom bekende kusttramlijn. Je kunt langs de hele kust met deze tramverbinding.
Oostende
Op zaterdag togen we naar Oostende; regelmatig bezocht door de koninklijke familie. Prachtig stad aan de kust (grenzend aan Bredene). Parkeren is een uitdaging omdat de Belgische wegbewijzering niet zo ‘sluitend’ is als die in Nederland. Maar uiteindelijk hebben we een prachtig plekje in het centrum van Oostende gevonden. Achteraf vele malen goedkoper parkeren dan onze eigen stad Groningen. Natuurlijk via het strand en de boulevard, langs de Mercator (zeilschip) en de Amandine (IJslandvaarders). Natuurlijk over het zeeheldenplein. Foto gemaakt bij de rode rotsen (Rocky Strangers). Druk en gezellig. Door de winkelstraten en het centrum weer terug naar de auto. Een heerlijke wandeling. De Venetiaanse galerijen hebben we dit jaar overgeslagen. We hadden mazzel dat het droog en zonnig was.
Brugge
Tja … wat moet ik daar over zeggen. Wat een sprookje, wat een prachtige stad. Dit moet je beleven. Weer lastig om te parkeren maar na drie rondjes door het centrum (geen digitaal bereik) hadden we een parking te pakken. Te voet naar de Markt. Onderweg in de straatjes kom je al prachtige gebouwen tegen. Oud, en super oud. Langs de markt, rondom de markt. Brugge ademt vooral historie (cultureel erfgoed) . Tijdens de Gouden Eeuw van Brugge was de stad wereldwijd gezien één van de rijkste en belangrijkste steden van Europa. De grandeur uit deze tijd is nog op veel plekken in Brugge zichtbaar. Om ieder hoekje vind je een nieuwe ‘ansichtkaart’. Veel gebouwen werden in de 19e eeuw verfraaid, gerestaureerd of herbouwd in een neogotische stijl, al zijn veel huizen eeuwen ouder.
Brugge is synoniem voor genieten. Lekker eten en genieten van de Belgische gastvrijheid.
Geef een antwoord