Bedorven wijn. Hoe herken je een wijn die niet meer goed is? Als je het al voor elkaar krijgt om wijn te laten bederven. Ervaren wijndrinkers merken het direct. Maar waaraan?
Bedorven wijn. Hoe ziet het er uit?
De meeste wijnen verliezen hun smaak al na een paar dagen. Natuurlijk beweren ervaren wijndrinkers dat een wijn prima, een paar weken geopend, goed blijft. Dit komt in ons huisje niet voor en heb er dus geen oordeel over.
Visueel: De wijn zou er troebel uit kunnen zien en een vlies achter laten in de fles. Dit is een soort vergisting. Verwar deze wijnen echter niet met de wijnen die van origine troebel zijn. Want als deze wijn helder is na het openen van de fles, zou dit kunnen betekenen dat de wijn niet meer optimaal is. Stel je wilt indruk maken en spoelt de wijn door de gootsteen. Ik denk dat ik (… en velen met mij) niet meer bij zou komen van het lachen.
Kleur
Wijn heb je in veel verschillende kleuren. Van bleek- tot goudgeel en van licht framboos en robijnrood tot aan diep paarsrood. Als wijn bedorven is verandert het, net als een appel bijvoorbeeld, in een bruinige kleur. Dit komt omdat de wijn te lang blootgesteld wordt aan de buitenlucht (zuurstof). Dit heet ook wel oxidatieve stress. Maar let ook hier goed op. Sommige fantastische wijnen zijn ’tawny’ gekleurd. Het blijft een dingetje dat bederven.
Kleur is dus veel meer dan alleen een kleurtje. Dat is ook zo met groente, fruit en auto’s . De kleur van de wijn refereert naar wat voor stijl de wijn heeft, welke druiven er zijn gebruikt, hoe hij heeft gerijpt, of de wijn nog goed is en hoe oud de wijn is. Sommige kenners hebben hier een complete studie voor gevolgd.
Bubbels
Als je dan nog langer wacht zal de wijn opnieuw gaan fermenteren. Je krijgt dan bubbeltjes. Geen champagne dus. De bubbels geven de wijn een zure smaak.
Reuk
- Geopend: Je hoeft je neus niet diep in de fles te steken om de scherpe en indringende (schurende) geur te ruiken. Bijna zoiets als azijn. We gaan er in dit scenario van uit dat je een fles wijn al dagen in je keuken hebt staan. Uit deze fles missen al een paar glazen. Gewoon wegspoelen en de fles in de glascontainer gooien. Geen redden meer aan.
-
Ongeopend: Je denkt een lekkere fles (belegen) wijn open te trekken maar je ruikt zwavel, verbrand rubber en rotte eieren. Dit komt door een chemische reactie als er tijdens het productieproces te veel zuurstof en warmte bij de wijn is gekomen. Bacteriën groeien op deze manier en gaan azijnzuren produceren.
Tip: Schenk een glas wijn in uit je (‘stinkende’) dure fles. Laat een 10-eurocent-munt in het glas vallen en roer de wijn even door met een theelepel. Het werkt trouwens ook met een zilveren lepel. Dit muntje bestaat nl. voor 89 procent uit koper, dat reageert met thiolen en vormt ongevaarlijke geur- en smaakloze kopersulfaatkristallen. De stank zal verdwijnen en je kunt genieten van je wijn. Wel voor consumptie het muntje uit het glas halen.
Smaak
Neem maar eens een slok. Ook dan (ruik en) proef je de zure azijnachtige smaak. Onthoud deze smaak van muffige aroma’s. Je kunt dan bij de volgende gelegenheid sneller een conclusie trekken. Als de wijn naar kurk smaakt, ervaar je een scherpe nasmaak. Ook dan ruikt de wijn chemisch. Deze kurksmaak ontstaat door besmetting met schimmels en bacteriën. Flessen zonder kurk kunnen een kurksmaak hebben omdat de besmetting gedurende het hele productieproces kan plaatsvinden. Leermomentje nietwaar?
Conclusie en houdbaarheid
Hoe ouder de wijn, hoe beter hij smaakt. Onzin dus. Alleen topwijnen hebben er baat bij om lang bewaard te worden. Onder perfecte omstandigheden ook nog eens. Berg je wijn vooral goed op maar drink het op redelijk korte termijn. Laat je goed informeren bij een kenner. Witte wijn bewaar je ongeveer twee jaar, rosé maar één jaar en rode wijn iets langer. De meeste rode wijnen moeten zo’n twee jaar rijpen voor ze klaar zijn om te drinken. De prijs van de wijn kan (hoeft niet) een goede indicatie of de wijn er één is om te bewaren.
Galileo Galilei (1564-1642) zei over wijn: “Wijn is zonlicht bijeen gehouden door water.”
Geef een antwoord