paprikaTijdens het eten koken (en boodschappen doen) viel me op dat ik veel paprika gebruik. Naast uien en knoflook gebruik ik de mooi gekleurde paprika regelmatig in allerlei soorten gerechten. Veel weet ik er eigenlijk niet van. Dus aan de slag en eens kijken of paprika niet alleen lekker maar ook gezond is.

Wat is een paprika?

Het is een vrucht van het soort Capsicum Annuum. Familie van de ‘hete’ pepers. Oorspronkelijk komt de paprika uit Midden-Amerika en is in ongeveer het jaar 1500 door de Spanjaarden naar Europa vervoerd. Eerst door de Italianen gebruikt, later toepast en gewaardeerd in de Hongaarse keuken. Nu worden ze in ons eigen landje geteeld als belangrijkste kasproduct; naast de tomaten. Dankzij de kassen zijn de paprika’s het hele jaar verkrijgbaar.

Kleuren

Veel modellen en veel smaken. Een rode paprika smaakt zoet, de groene paprika roodversie is wat pittiger en doet het goed in warme gerechten. De gele en oranje paprika zijn ook zoet en worden meer gebruikt in salades en rauwkost. Dan zijn er ook nog witte, paarse en bruine modellen. Combineer ze in een recept eens met olijven of avocado.

Calorieën

Het eerste wat dan weer opvalt is dat een paprika geen vet dus weinig calorieën bevat. Goed voor de lijn … zoals ze vroeger zouden zeggen. Je kunt ze zo uit het vuistje eten. Ze passen prima in de schijf van vijf en zijn leverancier van Foliumzuur, Mangaan, vitamine K, E en A. Vitamine A is belangrijk voor je ogen, je huid en je gebit. Zelfs voor je afweer en vruchtbaarheid. Rauw is de vitamineopname optimaal en verwarmd neemt dit met ongeveer 40% af. Een rode paprika bevat ook nog eens vitamine C. De helft meer dan een groene. Vitamine C zorgt voor een goede weerstand en het helpt onze lichaamscellen tegen oxidatieve schade (schade door zuurstof; een soort roest …). Het verlaagt de kans op chronische ziekten en kanker. Naarmate een paprika rijper is bevatten ze meer vitamine C (meer dan een sinaasappel).

Voor de vijftigenmeer-groep: Een paprika bevat veel vitamine E. Als ze glanzen zijn ze beter en voedzamer. Het houdt de huid langer jong en vertraagt het ouder worden. Het versterkt onze spieren en zenuwen en beschermt ons tegen hart- en vaatziektes. We grijpen per slot van rekening alles aan om ver van die eindeloze rimpels en kwalen te blijven.

Darmen

Een paprika bevat veel vezels en voedingsstoffen dus is goed voor je darmen. Ze zijn redelijk moeilijk verteerbaar door het schilletje maar als je de schil verwijdert door ze te grillen, doe je je darmen een groot plezier. Ook hier geldt: Overdaad schaadt.

Bewaren

Na aankoop nog een paar dagen houdbaar. Voor de beste smaak kun je de paprika het best ongekoeld bewaren maar voor de houdbaarheid in de groentela van de koelkast.