Foute keuzes zorgen voor goede verhalen

Zeeland als vakantiebestemming; wat zijn de plannen dit jaar?

zeeland yersekeZeeland als vakantiebestemming. In 2020 kwamen we door (corona)omstandigheden in Zeeland terecht, in het plaatsje Vlissingen. We hebben genoten van het Nederlandse weer en de prachtige, weidse omgeving. Aanrader dus.

Zeeland

zeeland veere

Veere

Door het Coronavirus min of meer gedwongen andere keuzes te maken, hebben we in april van dit jaar, twee weken Zeeland geboekt. Vanuit onze provincie een paar honderd kilometer diagonaal door Nederland. Uiteindelijk korter dan alle reizen naar Italië natuurlijk. Frankrijk geannuleerd.

Als je de website van de provincie opent zie je de boulevard van het prachtig, lieflijke stadje Vlissingen al. Top locatie. Zeeland heeft in totaal een kleine 400.000 inwoners (krimp). Noord Holland heeft 2,8 miljoen inwoners (groei). Tel maar uit je ruimte. Want ruimte is er genoeg.

zeeland middelburg

Middelburg

Zeeland grenst aan de Nederlandse provincies Zuid-Holland en Noord-Brabant en de Belgische provincies West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen en (voor een klein stuk) Antwerpen. In (hoofdstad) Middelburg zetelt het bestuurlijk centrum. Middelburg is ook de grootste stad van de provincie.

Verkenning van al die vergezichten

De Zeelandbrug

De Zeelandbrug

Geschiedenis. Toerisme in Zeeland begint aan het einde van de 19de eeuw; aan de kust.  Zo ergens tussen Domburg en Vlissingen. In 1886 opent Grand Hôtel des Bains aan de Boulevard Evertsen. Anton Pieck en Mondriaan bezoeken Renesse (als toerist) aan het begin van de 20ste eeuw. Al snel krijgt Domburg een stoomtram en trekt badgasten uit heel Europa aan. Adel, Russische grootvorsten, prinsessen en leden van het Koningshuis. Ze komen om te kuren en maken gebruik van de aangeboden rieten strandstoelen, houten badhokjes en strandtenten. Dames waren toen gekleed in lange rokken. Ze droegen een hoed en een parasol. Ze gingen soms zelfs met een badkoets en al de zee in.

loodsboot vlissingen

Loodsboot

Na de verschrikkelijke watersnoodramp krijgt het toerisme, door het verbeteren van de bereikbaarheid, een verdere impuls. De Grevelingendam, de Veerse Dam, de Stormvloedkering en de Zeelandbrug worden aangelegd. Zeearmen worden afgedamd. Daardoor worden het Veerse Meer en het Grevelingenbekken belangrijke watersportgebieden. Wij vinden het prachtig om te zien. Zeilboten, surfplanken en enorme jachten.

Dorpjes en stadjes

Zierikzee

Zierikzee

Wij waren o,a, in Bruinisse, Veere, Middelburg, Zierikzee, Domburg, Zoutelande, Wemeldinge, Terneuzen en Yerseke.  Vaak liggen er grote (stoere) vissersboten in de haven. Het zijn dorpjes en stadjes met de mooiste monumentpanden. Het doet je denken aan Anton Pieck. Straatjes en steegjes met kinderkopjes. Oude stadspoorten en levendige pleinen. Op de een of andere manier ademt het geschiedenis. Pittoresk en gastvrij. Bijna allemaal langs de Ooster- en Westerschelde.

De Westerschelde kent veel scheepvaart. Het is zelfs één van de drukst bevaren wateren ter wereld. Vanaf ons balkon in Vlissingen, zagen we bijna iedere 5 minuten een schip langs varen (verrekijker mee dus). Altijd vergezeld van een loods in verband met de gevaarlijke zandplaten op de route naar Antwerpen. ‘s Avonds zakte de zon romantisch in de zee. Wij wilden niet weer weg.

van Arnemuiden tot aan Zierikzee

We zijn met de Land Rover over de Zeelandbrug (over de Oosterschelde) gereden en met een gezellige sloep onder diezelfde brug door gevaren op zoek naar duikende bruinvissen. Wind in onze haren, grazende koeien op de dijk, mooie Nederlandse luchten, fijn gezelschap en een uitzicht waar je u tegen zegt. Of je nu op de fiets bent, met de boot of de camper, je kunt overal op wat voor manier ook overnachten. Sjiek of sportief. Langs de (romantisch glinsterende) Oosterschelde kun je prachtig fietsen en genieten van de uitgestrekte natuur.  Door het getij en de aanwezigheid van zoet en zout water, leven hier vogels, planten en dieren (bijv: zeehondjes en heel veel mosselen).

Natuurpark de Oosterschelde

Zeeland is een aanrader als je van ruimte, wind, schepen, watersport en gezelligheid houdt.

4 reacties

 1. Lot

  Zeeland is ook fijn om te wonen, ik woon op Tholen sinds paar jaar na 25 Amsterdam en 40 Den Haag een hele verandering.
  Op 2 km vd Oosterschelde en daar laat ik waak de hond dijk af dijk op met de bal spelen, zij blij en ik de wind in mijn haren en mooi weids uitzicht waar ik elke keer van geniet.
  Het deel waar ik woon is helaas het oude pad vernieuwd en om lopen en fietsen te ontmoedigen met een soort asfalt met grote brokken erin gemaakt. Het loopt langs natuurgebied vandaag.

  • Herma Westerdiep

   Prijs je rijk met zo’n mooie woonomgeving. Wij komen vast en zeker nog een keer terug.

 2. Bettie

  Mijn Zeeuwse hart komt een beetje in opstand. Vlissingen een plaatsje? Vlissingen is een stad, een echte, met stadsrechten. Net als Middelburg, Veere en Domburg. Je schreef een leuk verslag hoor, maar ik mis nog hoe mooi juist die oude Zeeuwse steden zijn. Behalve Terneuzen, dat is ook een stad trouwens, maar de minst mooie. Ik heb er jaren gewoond.

  • Herma Westerdiep

   Dank voor je feedback. Ik ga er iets mee doen want het was absoluut niet zo bedoeld. Wij vinden Vlissingen en de andere stadjes helemaal geweldig.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑