Het leven is een voortdurend afscheid nemen

Lovende kritieken op mijn voorgerecht met zalm

kookboek op het aanrecht met gardeVandaag een recept met zalm; de koning der vissen. Een makkelijk voorgerecht gecombineerd met stokbrood. Niet alleen super gezond maar ook erg lekker. Onze vrienden waren aangenaam verrast … en daar draait het om als je eters hebt. 

Vroeger zwom de zalm ook in Nederland

noorwegen vissersdorpWilde zalm komt voornamelijk uit Alaska. Ze krijgen de roze kleur door het eten van garnalen en kreeftjes. Afmeting van deze prachtige vis is zo tussen de 75 cm en 1,5 meter. Bij de Atlantische zalm maakt men onderscheid tussen Ierse, Noorse en Schotse. De Noorse variant is wat groter en langer. De Schotse variant is door het hogere vetgehalte weer wat lichter van kleur. Ze zijn in Nederland nog nauwelijks te vinden. Dit komt doordat ze in de Middeleeuwen gehinderd werden door de dammen die voor watermolens werden aangelegd om een voortdurende waterstroom te garanderen in de grote Europese rivieren. Daarnaast hebben waterbevuiling en overbevissing (waarschijnlijk) grote gevolgen gehad. In Noorwegen sluit men nu (met groot succes) complete meren en fjorden af om de zalm (kunstmatig) te kunnen kweken.

Ontstekingsremmend en goed voor je oren

rood hart met koptelefoonZalm is bij veel mensen geliefd. Makkelijk te eten, gezond en op veel manieren te verwerken/bereiden. Vis is nog steeds gezond. De (huidige) nadelen wegen niet op tegen de voordelen. Het vet in de vis reguleert je hartritme, de omega-3-visvetzuren verlagen je cholesterol (ontstekingsremmend) en het is bovendien goed voor je bloedvaten. Als extra voordeel bij ons vijftigplussers: de elasticiteit van je huid neem toe, de visolie zorgt voor beter zicht (en je gehoor) en deze vis bevat stoffen die je spieren gezond houden. Diepvries, uit blik of gerookt maakt niet uit.
NB: Gerookte zalm bevat wel meer zout.

Keurmerken

Koop wel wilde of biologische (kweek)zalm. Zonder antibiotica of groeimiddelen dus. Let er wel op dat er echte visvetzuren (te herkennen aan EPA en DHA) in zitten. Alleen omega-3 op de verpakking zegt niet alles, want vaak gaat het om de plantaardige variant. Let op het de keurmerken. Bijvoorbeeld het ASC keurmerk. Zij geven regels voor duurzamer visvoer (minder vismeel en meer plantaardig voer) en betere arbeidsomstandigheden van het personeel. De criteria zijn opgesteld door het Wereld Natuur Fonds in samenwerking met Initiatief Duurzame Handel, de viskwekers en wetenschappers.

zalm met stokbrood en dille

Benodigdheden/ingrediënten:

  • Zalm (gerookt, Noors); zo ongeveer 100 gram per persoon gerookte zal van de lidl
  • Dille als garnering; vers verpakking van 20 gram van de Jumbo
  • Uiringen (wit)
  • Peper en zout (op tafel zetten)
  • Slamix. Ik had een gemende, zachte slamix  (babyleaf) met diverse kleuren
  • Sausje: Griekse yoghurt, tube Zaanse knoflookmayonaise en kappertjes.
  • Stokbrood (bruin of wit)

griekse yoghurt in emmertjeHet sausje heb ik gemaakt van knoflookmayonaise (voor ieder persoon ongeveer een eetlepel), en een gelijk deel Griekse yoghurt en per persoon een theelepel kappertjes (probeer dit naar eigen smaak steeds wat aan te passen). Sausje op het stokbrood smeren, zalm er op met de sla/ui mix en happen maar. Ik had het sausje in een klein bakje op het bord gezet omdat dat wat praktischer is.

Bereid rauwe gerechten op een veilige en hygiënische manier. Kijk goed naar de uiterste verkoopdatum, leg het na aankoop zo snel mogelijk op de koudste plek in je eigen koelkast, was je handen en maak je aanrecht goed schoon. Vervang regelmatig je keukendoeken. Gebruik een aparte snijplank voor vis, vlees en groenten; voorkom kruisbesmetting.  Je wilt dat je gasten met een volle buik en een vrolijk gezicht weer naar huis gaan … want: samen eten is olie voor de vriendschap.

8 reacties

  1. Ineke

    Mmmm klinkt heerlijk. Ga ik ook uitproberen.

  2. Anne

    Michelin ster kwaliteit! Kan niet anders zeggen.

    • Herma Westerdiep

      de sfeer en de warmte (fig.) is bepalend natuurlijk. ik had ook Michelin ster vrienden aan tafel.

  3. Flien

    Vette vis met een zuurtje, altijd een goed begin van de maaltijd! Het zet je smaakpapillen op scherp en het is gewoon goed voor je. Eet smakelijk!☺

    • Herma Westerdiep

      Vitaminen, mineralen en Omega 3. Zo goed voor je lijf. Vijftigplussers eten ook nog te weinig vis; gemiddeld maar 1 x per week. Ik ga vaker vis eten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑