Logica brengt je van A naar B. Verbeelding brengt je overal ...

Vooruitkijken en lastige vragen beantwoorden

Vooruitkijken en vragen beantwoorden. Ik stelde jullie in mijn blog van 29 december een aantal vragen. Hadden jullie de antwoorden? Wat viel je op? Wat ga je met deze informatie doen?

Vooruitkijken

vooruitkijken

mijmeren bij de sjoelbak

Vooruitkijken is leuk zo eind van het jaar. We zijn nu net begonnen met 2020 en ik ben benieuwd hoe jullie hebben teruggekeken op je eigen 2019. Je slaat je mooie herinneringen toch stiekem wel ergens op? Misschien vind je het leuk om ze te delen. Bij het terugblikken kun je bepalen of je anders om wilt gaan met bepaalde momenten. Ga plannen maken, denk na over je ambities. Geen voornemens over het eeuwige minder snoepen, maar stel jezelf echte doelen.  Het kan natuurlijk ook zijn dat het leven zich  ‘per ongeluk’ voltrekt; de tijd vliegt immers voorbij.

Mijn eigen antwoorden

 1. terugblikken 2019 lefier

  woningcorporatie

  Welke gedachten komen er bij je op als je terugdenkt aan 2019? Nou eigenlijk best wel veel. Begin januari stopte mijn contract bij een grote woningcorporatie in Noord Nederland. Veel geleerd. Positieve en leuke collega’s leren kennen. Na een tijdje in de WW weer een nieuwe baan; sprankelend en energiek HR team. Vervanging voor ziekte. Nieuwe organisatie; nieuwe collega’s. Gouden auto gezien op de beurs in Amsterdam. Voor het eerst in mijn korte bestaan, de imposante Skûtsjes in het echt gezien. Ongedierte en uitslag tijdens onze vakantie aan het Gardameer. Warm Winterwelvaart in Groningen (inclusief bitterballen). Teleurgesteld in Il Divo en verrast door Kovacs.

  Boomer

 2. Beschrijf 2019 in één woord. Boomer. Dit woord van het jaar is afgeleid van het woord babyboomer en wordt gebruikt als synoniem voor fossiel. Tja.  Jongeren gebruiken dit woord vaak in online discussies als ze iets ouderwets vinden. In mijn blog reageerde iemand op de inhoud, met het woord boomer. Vind mezelf absoluut geen fossiel. Grijs misschien … ok en rimpelig. Maar stijf en versteend? Neh. Ben ook digitaal goed bij de tijd en beweeg me makkelijk door het leven.
 3. Schrijf op wat je als positief en als negatief hebt ervaren bij het terugblikken naar 2019. Negatief dan maar als eerst. Veel zieke vrienden om ons heen. Van ernstig tot zeer ernstig. Ellende en verdriet. Positief is dat we als familie dicht bij elkaar blijven. We doen regelmatig leuke dingen samen. Moeilijke onderwerpen worden niet gemeden. Problemen worden besproken en verdriet wordt gedeeld.
 4. accare

  accare

  Welke gebeurtenis is je het meest bijgebleven? Brand in de Notre Dame en de schietpartij in de metro in Utrecht. Vooral dat laatste is weer een voorbeeld van zinloos geweld.  Daarnaast hadden we natuurlijk een hittegolf. Eindhoven heeft 39,3 graden gemeten; in Volkel was het 40,1. In Italië hadden we dagen lang, temperaturen boven de 40 graden. Te warm. Niet fijn. In Denemarken en Duitsland hebben we in normale weersomstandigheden kunnen genieten van een weekje vakantie. Qua muziek stak Jools Holland er boven uit en Il Divo was voor ons een absoluut dieptepunt.

 5. Op welke prestatie ben je het meest trots? Me snel ingewerkt bij mijn nieuwe werkgever samen met twee niet en nauwelijks ingewerkte collega’s. Allemaal ingevallen voor (ernstige) ziekte op de afdeling HR bij een grote speler in de jeugdpsychiatrie.

  Complimenten

 6. Heb je onthouden welke complimenten je hebt ontvangen? Denk hierbij ook aan een succes, prestatie of positief bericht. Het compliment van één van mijn collega’s. Zij ging staan in een volle kantoortuin en vertelde dat ze super blij met ons was. Tijdens een werkdag in Emmen werd ik door een andere collega verrast met een flesje wijn en een heel lief kaartje. Brok in de keel momenten.
 7. auto’s ingeruild voor iets compleet anders

  Welk idee of doel is niet uitgekomen?  Afvallen, kilo’s verliezen en meer bewegen. Het lunchlopen met de collega’s van Accare, is gezellig en geeft een fijn gevoel als je weer op je bureaustoel ploft . Het fietsen in de zomer en de wandelingen op vakantie zijn natuurlijk best gezond, maar misschien net niet genoeg.

 8. Wat is je belangrijkste les van afgelopen jaar? In onze vriendenkring hebben we een paar ernstig zieken. We zijn zelf ook een paar keer geschrokken van de uitslag van onderzoeken die achteraf gezien goed zijn afgelopen. Mijn les is dat ik meer moet relativeren en koesteren wat ik heb. Rustig blijven. Zinloze gedachten over spekrolletjes, grijs haar en rimpels, uitbannen.

Welke vragen heb jij jezelf gesteld? Wil je ze misschien delen? Vooruitkijken is leuker natuurlijk.  Breek die muren om je heen stukje bij beetje af en elimineer eventuele belemmeringen. Wie kan je daarbij helpen? Neem je bagage mee, handel en leer. Berg de rest lekker op.

2 reacties

 1. Ximaar

  Ik ben niet echt van de goede voornemens en reflectie rond de jaarwisseling. Als ik een goed voornemen heb, dan begin ik daar meteen aan en wacht niet tot 1 januari. Dat zelfde geldt voor reflecteren. Dat doe ik het hele jaar door. Ik bedenk dan wel vaak of het zinvol is. Aan terugkijken heb je niets als je er vervolgens niets mee doet. Al jaren weet ik dat ik veel kritischer op mezelf ben dan anderen. Daar heb ik mee leren leven. Moet ook wel, anders heb je geen leven. 😉 Moet ook altijd achen als anderen me de hemel in prijzen en ik zelf juist bedacht had om het op dat specifieke punt wat rustiger aan te doen.

  • Herma Westerdiep

   Dit is een waardevol antwoord. Dank je. Goede voornemens heb ik ook niet meer. Ook ik probeer te werken aan zelfreflectie en daar vooral mijn eigen zwakheden daar in te herkennen. Accepteren en verder. Af en toe terugkijken met vooral een fijn gevoel. Spijt is vaak een zinloze emotie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2022 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑