Het leven is een voortdurend afscheid nemen

Visbestek. Weet jij je raad met het vismes?

visbestekVisbestek? Waarom gebruik je visbestek? We aten in een visrestaurant in Colijnsplaat en kregen in plaats van een gewoon tafelbestek, een visbestek.

 

Visbestek

visbestek vijftigenmeer

visbestek

Soms, heel heel soms eet ik vis. Ben eigenlijk niet zo’n liefhebber. Ik compenseer natuurlijk met kibbeling. Maar voor de kenners is dat geen echte vis (maarrrr … wel lekker). Op vakantie in Zeeland moet je natuurlijk wel aan de vis. Zeeland ademt bijna vis en alles wat daarmee te maken heeft. Tafeltje gereserveerd.

Het ziet er altijd onhandig uit, zo’n plat, breed en niet scherp mes. Lijkt wel op een botermes. Bedoeld om de vis los te maken van de graat.  Het mes heeft meestal wel een scherpe punt om de graten te verwijderen. Wij kregen dit zgn. visbestek, geserveerd bij een filet (graatloos) dus eigenlijk compleet verkeerd. Het lemmet is vlak zodat je het kunt gebruiken om het vlees van de huid los te snijden. Vlees kun je er niet mee snijden dus. Het restaurant waar we zaten was uit lang vervlogen tijden en ik vroeg me af of dit visbestek ook uit deze lang vervlogen tijden kwam.  Onze vorken waren niet speciaal bedoeld voor vis. Het complete couvert is iets kleiner dan een standaard dinercouvert. De visvork heeft een ronde (soms tulpvormig) uiterlijk, vier tanden waarbij de ruimte tussen de middelste twee tanden iets dieper is.

Geschiedenis

twee vorken

Aan het begin van de Victoriaanse tijd gingen mensen anders eten. Van een tafel vol met alle gerechten tegelijk geserveerd, ging men naar opvolgende gangen (service à la russe). Toen werd er ook voor ieder apart opgediende gang specifiek eetgerei naast het bord gelegd. Bij deze manier van serveren was er altijd een gang met soep, vis en vlees. Daarom bedacht men voor iedere gang eigen eetgerei. De ‘upper class’ gebruikte in deze tijd, bij de visgang twee vorken om de vis correct te eten.

Het zijn wel blijvertjes. Ook in onze tijd zien we deze visbesteksetjes nog steeds verschijnen. Op de één of andere manier ziet het er gezellig uit.

Etiquette

eet smakelijk

Het visbestek (couvert) gebruik je ook van buiten naar binnen. De visvork ligt links van het bord en het vismes aan de rechterkant. Gebruik het mes dus om het vel van het visvlees te lichten. Begin bij de kop, beweeg naar de staart en til het vel eraf naar de rand van het bord of naar een speciaal gratenbordje. Schuif met je vismes een stukje gaar vis op de visvork. Geen flinters; dat hoort niet zo. Saus kun je dan eventueel op je vork scheppen. Breng dan je vork naar je mond.

 

2 reacties

  1. Ikke

    Onze kinderen vinden zeetong erg lekker.
    Helaas een behoorlijk dure vis.
    Als de kinderen jarig zijn mogen ze kiezen wat er gegeten wordt. Meestal kiezen ze zeetong die ik dan zelf klaar maak.
    Omdat mijn oudste een ernstige motorische beperking heeft kan die de vis niet zelf fileren.
    Ik heb geen zin om zes sliptongetjes te fileren dus dan maar de grotere zeetong.
    Deze dure vis verdient zijn eigen couvert.
    Vandaar dat ik het bestek op een lapjesdag heb gekocht voor deze speciale gelegenheden.
    Bijkomend voordeel is dat de kinderen meteen leren hoe je zelf vis op je bord moet fileren.
    In een restaurant werd raar opgekeken als de jongste de vis niet gefilteerd wilde hebben en zelf, heel netjes, de vis fileerde. Toen was hij nog klein, een jaar of zeven.
    Bovendien: wijn drink je toch ook niet uit een bierglas? Als je steak eet dan gebruik je toch ook een steakmes?
    Dus waarom zou je geen viscouvert gebruiken als je het hebt?

    • Herma Westerdiep

      Dat vind ik een mooie vergelijking. Wijn drinken is ook emotie; eten dus ook. Wat je zegt als je een viscouvert hebt moet je die ook juist gebruiken. Onderdeel van het samen, heerlijk eten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑