vandaag is mijn lievelingsdag

Ventileren, luchten, ventileren en nog eens ventileren

ventileren vochtig dauwdruppels natuurVentileren is goed voor je leefomgeving. Toch doen we dit vaak onvoldoende. Vuile lucht moet het huis uit en de frisse, schone lucht moet er weer in.

Wat is ventileren?

ventileren hygrometerVentileren betekent het aanvoeren van frisse (droge) lucht en het weer afvoeren van vieze (vochtige) lucht.  Je loopt het risico op schimmelvorming als je niet genoeg ventileert.  Hoe simpel kan het zijn. Laat het slaapkamerraam lekker op een kier. Als je ventilatieroosters hebt, kun je die lekker open laten staan.

De vakmannen (Nico en Jan-Gert) bij mijn vorige werkgever vertelden dat je daarnaast ook in ieder geval één keer per dag moet luchten. Luchten betekent dat je tussen de tien en vijftien minuten de deuren en ramen openzet.  In de tijd dat je ‘s morgens je tanden staat te poetsen of zit te plassen heb je je huis weer lekker fris. Paar deurstoppers aanschaffen en doorwaaien. Al die vieze muffige geurtjes van de afgelopen nacht uit je huis de atmosfeer in. Ik vind het heerlijk. Thermosstaat omlaag natuurlijk. Anders moet je extra stoken. NB: Stel je thermosstaat niet lager dan 17 graden in anders worden de temperatuurverschillen te groot en krijg je condensvorming; en dat wil je nou juist niet.

ventileren ramen open frankrijk

doorwaaien

Ook als het buiten vochtig is, maar de verwarming bijna niet aanstaat, is luchten belangrijk. Luchten is geen vervanging van ventileren. Het effect van luchten is na een paar uurtjes weer weg. Ventileren is het ultieme codewoord.

Allergie

ventileren schimmel paard grapje

… schimmel op de muur

Als je niet ventileert of lucht loopt je risico op vervuilde lucht in je huis. Ook als je niet in huis rookt. Die vieze lucht versterkt allergieën, luchtwegproblemen en irritatie van slijmvliezen. Helemaal als je zo boven de vijftig bent of al last hebt van je luchtwegen.  Misschien krijg je hoofdpijn, huiduitslag, een droge keel of je wordt chronisch ziek. Kleine kinderen en bejaarden lopen risico. Schimmels en huismijten gedijen goed in een vochtige omgeving; daar word je dus ziek van. Ventilatie zorgt voor minder vuile lucht in huis. Klinkt logisch. Het is dus geen verspilling, maar gewoon goed voor je gezondheid. Laat lekker waaien. Tussentijds luchten als je stijf in de opvliegers zit. Heerlijk; je zult merken dat je er vrolijk van wordt.

Fabeltjes

ventileren bespaart op de kosten

kosten besparen door ventileren

Dat je van spinazie alleen niet sterk wordt en je van kou (tocht) niet verkouden wordt,  weten we allemaal.  Ook van fietsen met nat haar word je niet ziek. Maar over ventileren gaan er ook fabels de ronde. Je moet extra stoken als je de ventilatieroosters open hebt staan als het koud is. Omdat deze lucht droog is (ook al regent het buiten) warmt deze sneller op dan vochtige lucht. Uiteindelijk stook je dus zelfs minder. Vraag maar na bij de vakman.

Mechanische ventilatie gebruikt veel energie. Daarom trekken we de stekker er dan maar uit.  Eenvoudig gezegd: Niet doen. Als gezin produceer je ruim 10 liter vocht per dag. Je ademt,  je kookt, je doucht en je laat (natte) scheten (dit verzin ik er bij hoor). Dat menselijke vocht (waterdamp) moet naar buiten. Als je niet ventileert of lucht krijg je schimmel op de muur en een ongezond binnenklimaat. Vieze zwarte plekken in je mooie badkamer, natte scheten op je behang. Dat wil niemand.

ventileren verwarming radiator

verbeter je leefklimaat

Last van vieze buitenlucht?  Last van fijnstof? Op de ene plek is de lucht zuiverder dan de andere.  Dat snap ik. Als je met je tuin aan de snelweg grenst heb je meer fijnstof dan dat je zoals wij in een landelijk gelegen dorp aan het water wonen. Zonder pluimveehouderijen. Toch is ook die buitenlucht gezonder dan de lucht in een niet-geventileerde woning omdat er meer zuurstof in zit.

Tips

ventileren douchen water druppel

eenvoudige tips

Als je goed isoleert en ventileert (en lucht) bezuinig je dus op je stookkosten. Een vochtig binnenklimaat warmt minder snel op dan droge lucht. Geloof het of vraag het aan de vakmannen van Lefier. Op deze manier spaar je het milieu. Het stomste dat je kunt doen is luchtroosters, mechanische ventilatiekanalen en bovenlichten afsluiten. Dan heb je geen continue luchtstroom met verse lucht. Ook de vieze lucht kan niet uit je huis. Denk (weer) aan die natte scheten of misschien wel de lucht van spruitjes. Alle gekheid op een stokje want dit is natuurlijk een bloedserieus onderwerp.

Wat kun je nog meer doen?

 • ventileren pannen ketels vuur

  deksels op je pannen

  Houd je ventilatieroosters open

 • Kook met de deksel op je pannen
 • Laat de afzuigkap na het koken nog een kwartiertje aanstaan (maak de filters regelmatig schoon)
 • Zet na het douchen een extra raam open of de ventilator aan en maak de douche zo droog mogelijk
 • Controleer regelmatig je kruipruimte en spouwmuren op vocht
 • Ventileer extra als er veel mensen in huis zijn (geweest)

Schimmel maar dan anders: Vooroordelen zijn de schimmel van de geest, men vindt ze alleen daar, waar het licht niet komt.  (Bron: T. Dufour 1844-1922)

6 reacties

 1. misty

  Ik wil graag ventileren maar kan dat lang niet altijd doen door de houtkachels in de buurt. Ik vraag me na een aantal uren weleens af: wat is erger de binnenlucht of de buitenlucht. Ik wou dat die houtkachels eindelijk verboden worden, die zijn zo slecht!

  • Herma Westerdiep

   de buitenlucht is altijd beter. daar zit meer zuurstof in; ook al zou je in een grote stad wonen.

 2. Nicole Orriëns

  Ik ben een groot voorstander van frisse lucht. Zo staan de kleine raampjes in onze woonkamer nu open. Zeker omdat we een houtkachel hebben vind ik dat erg belangrijk.

  • Herma Westerdiep

   toen ik dit hoorde van de vakmannen van Lefier en er later over las, begreep ik dat het erg belangrijk is.

 3. Marie

  Regelmatig ventileren blijft erg belangrijk voor de luchtcirculatie. Ik zorg er ook altijd voor dat ik ruimtes zoals mijn badkamer en keuken laat luchten wanneer ik heb gekookt of gedoucht heb. Zo voorkom ik dat ik last van schimmel of vocht krijg.

  • Herma Westerdiep

   Precies. Ik vind het trouwens zelf heerlijk om te ventileren. Lekkere frisse zuurstof naar binnen. Wat jij ook aangeeft … geen schimmel en/of vocht in je huis.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2022 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑