De vaatwasser is voor mij een fijne aanvulling in de huishouding. Naast de wasmachine, de stofzuiger en de droger natuurlijk. Toch zet ik niet alles in deze afwasser.
Vaatwasser
Eerst een stukje geschiedenis. Al in 1850 werd het eerste patent aangevraagd voor een machine die vuile vaat, zoals borden, glazen en bestek, schoon kon krijgen. Deze eerste vaatwasser was nog niet elektrisch, maar werd met de hand aangedreven. Heel veel later, zo rond 1924 kwam de vaatwasser voor de huishoudens op de markt. Nog wel even met de hand afdrogen. Vlak voor WOII kwam de vaatwasser met elektrisch aangedreven drogers te koop. Duur en niet voor het grote publiek. Pas rond 1980 konden we allemaal genieten van een vaatwasser.
Temperatuur
Nu reinigt de vaatwasser ons servies en onze pannen op een temperatuur tot 65 graden Celsius. Besef je dat je de vaat niet schoon in de machine moet schuiven. Gewoon lekker voel. Heb je saus in de pan of vieze borden? Vooral niet afspoelen. Grote stukken, zoals broodkorsten stop je in de GFT bak natuurlijk. Gebruik een goed wasmiddel met glansspoel en zout. De meeste vaatwas tabletten bevatten een goede combinatie van deze middelen. Als je wilt bezuinigen zou ik goed kijken naar de prijs van de tabletten. Halveer ook een tablet bij een licht verontreinigde vaat. Het hangt van jezelf af wat je prettiger vindt in gebruik.
Afkoelen
Veel mensen zetten de klep open om de vaat te laten afkoelen. Het is beter om de deur dicht te laten. Als je de klep opent, komt er veel vocht vrij. Dat vocht is weer schadelijk voor je keuken. Glansspoelmiddel is van belang om je vaat te laten drogen. Voeg desnoods iets extra’s toe. Schoonmaken hoort ook bij goed onderhoud van je machine. Op deze manier voorkom je dat de vaatwasser gaat stinken. Draai ook eens per maand een heet programma om de leidingen (en filters) vetvrij te maken.
Wat mag in de vaatwasser en wat niet?
Je zou kunnen overwegen om het mondstuk van de stofzuiger in de vaatwasser te leggen, net als de deksel van je vuilnisbak, borstels en kammen, tuingereedschap en make-up kwasten. Wat je er vooral niet in stopt is alles van hout zoals snijplanken en pollepels (scheuren, splijten), met de hand beschilderd servies Met de hand geschilderd of anderszins bijzonder (antiek) servies, die zijn vaak kwetsbaar, net als kristallen (wijn) glazen. Items van aluminium, koper en tin krijgen vlekken. Was je (dure) keukenmessen met de hand af. De messen worden minder scherp door het licht schurende effect van de vaatwasser en zullen soms roestplekjes krijgen. Ook pannen met een anti-aanbaklaag kun je beter met de hand afwassen.
Een van de beste uitvindingen die er zijn voor de keuken! Ik doe bijna alles erin, maar inderdaad de goede koksmessenset niet, en sommige plastic spullen ook niet. We hebben geen duur serviesgoed, als het slijt of kapot is dan kopen we bij de Hema of Ikea wat nieuws. Het zijn allemaal gebruiksvoorwerpen en die zijn niet bedoeld voor eeuwig wat ons betreft.
Precies. Sommigen bewaren alles in de kast tot het moment dat ze er verplicht afscheid van moeten nemen zonder er ooit van te hebben genoten. Ik bedoel dan het serviesgoed waar je het over had. Genieten; het is er niet voor niets.