uitroeptekenUitroepteken.  Je plaatst een uitroepteken achter een woord of zin waarop je nadruk wilt leggen.  Gebruik het om emotie uit te drukken (boosheid of blijdschap).  Achter een zin in de gebiedende wijs, kan ook een ! staan.

Uitroepteken

uitroepteken

het uitroepteken

Ik had het al ooit over een beletselteken (…  of te wel horizontale weglaattekens, gedachten- of doorlooppuntjes) maar het uitroepteken heb ik nog nooit benoemd. Nou ja, benoemen … ik erger me soms aan het gebruik van het !. Bijzonder he dat ik me stoor aan een leesteken. Op WhatsApp en in andere chatsessies zijn sommigen erg scheutig met uitroeptekens. Niet doen. Ook het rode ‘urgentie’ teken in de mail wordt te pas en te onpas gebruikt.  In mijn zoektocht naar lotgenoten zag ik iemand de term gebruiken: De knuppel van de onwetende; de Big Mac onder de leestekens. Geweldig.

Wanneer gebruik je een uitroepteken?

verschillende definities

De definities van dit leesteken lopen enigszins uiteen. Volgens Wikipedia is een uitroepteken ‘een neutraal leesteken dat wordt gebruikt om nadruk te geven aan een woord of zin’. Volgens mij is het geen neutraal leesteken, maar eerder schreeuwerig. Kijk maar naar van die typische pr-berichten. Daar wordt het wel gebruikt in tegenstelling tot de krant. Volgens veel professionals moet je zelf maar weten wanneer je een verticaal streepje met een puntje er onder, gebruikt. Misschien moet je je best doen om de juiste woorden te vinden.

Het teken zelf bestaat nog maar een paar honderd jaar. De eerste typemachines hadden geen toets voor een !

Tegen het uitroepteken

wees selectief

Over het gebruik van uitroeptekens is dus niet iedereen het eens. Ik stoor me aan deze ( bijna) schreeuwtaal. In Groot Brittannië dragen ze de onderwijzers op om in actie te komen tegen het gebruik van uitroeptekens. Selectief gebruik dus. Als je ze te vaak gebruikt, verliezen ze dan ook hun kracht. Ze maken je boodschap schreeuwerig en irritant. Zo’n uitroepteken zorgt dan voor minder effect.  Helemaal als je ze combineert met HOOFDLETTERS!! Oftewel, in de woorden van EditieNL: ‘geniet van ’t uitroepteken, maar gebruik het met mate!!! Niet doen dus!!! Begrepen?!!

Trump

schreeuwers

Trump is het beeldende type die veel !!! gebruikt. Hij wil z’n woorden op de een of andere manier kracht bij zetten. In zijn twitterberichten staan heel veel uitroeptekens. Zoals de Telegraaf laat zien in een nieuwsbericht:

NEW YORK – Donald Trump heeft met een uitroepteken (!) op het overlijden van Fidel Castro gereageerd. ,,Fidel Castro is dead!”, schreef hij op Twitter, uren nadat Castro’s broer Raúl het overlijden van de vroegere Cubaanse president op de staatstelevisie bekend had gemaakt. Meer tekst bevatte de tweet niet.