De waarheid is nooit precies zoals je denkt dat hij zou zijn (J. Cruijff)

Uien laten je huilen. Waarom?

uienUien laten je huilen. Waarom?  Bij het snijden ontstaat er een zuur dat wordt omgezet in een vluchtige zwavelhoudende verbinding: propaanthial-S-oxide.  Komt dat gas in aanraking met je ogen? Dan ontstaat er een irritant, brandend en jeukend gevoel. Huilen geblazen.

Geschiedenis van uien

uien vijftigenmeer

uien

Oorspronkelijk komen ze uit het Midden-Oosten (zo tussen Iran en West-Pakistan en een stuk van het zuiden van Rusland). Uien waren in het oude Egypte al een belangrijk voedingsmiddel. De ui behoort net als de prei, knoflook, sjalot en bieslook tot het geslacht Allium (bolgewas) ofwel uienfamilie.  Omstreeks 1000 v.Chr raakten uien bekend bij de Grieken, via het eiland Kreta. Zo’n 400 jaar voor Christus kwam de ui onder ogen van de Romeinen. In Nederland kwam de ui op een veel later moment pas in beeld. In India waren de uien verboden te eten. Het was een lookgewas (smaakmaker – sterke geur). Ze mochten alleen gebruikt worden om ziektes te genezen. De Romeinen gebruikten uien om kwade geesten te verjagen.

Exportproduct

In Nederland is de ui het grootste export product van de groentesector; we exporteren zo rond de 1 miljoen ton.  De ui is niet meer weg te denken uit onze keuken. Smaakmakers en als basis voor soep. Lekker op de barbecue en een welkome aanvulling op hachee of stoofvleesgerechten.  Pas in 1300 begon men in Europa groente te eten maar pas vanaf de 18e en 19e eeuw zien we de ui opgenomen in Nederlandse kookboeken. Ook nu nog gebruiken we uien om kwaaltjes te bestrijden. Uien werken verkoelend bij insectenbeten en brandwonden. Het zou de kans op littekens verkleinen en wondjes beschermen tegen bacteriën. Snijd hiervoor de ui doormidden en breng de sappige zijde aan op de insectenbeet of wond.

Uien bevatten plantpigmenten die bloeddrukverlagend werken. Ze zorgen er voor dat je slagaders niet verstoppen en werken ontstekingsremmend. De schillen kun je gebruiken voor een smaakvolle bouillon of ze toevoegen aan stoofschotels.

Huilen van verdriet

Dat huilen is een grote ergernis. Net in de mascara en dan je uien snijden is geen goed idee. In het kort komt er zwavel vrij. Dat is een gas dat reageert op water dus ook op het vocht in je ogen. Het drama is begonnen. Bril of geen bril, duikbril of geen duikbril, water in de mond … niets helpt. Het zou kunnen helpen door de uien een kwartier in de diepvries te leggen, daarna 5 minuten in warm water, een vlijmscherp mes gebruiken, je tong uitsteken, de afzuigkap aan, je polsen natmaken en vooral rechtop gaan staan. Geloof jij het nog?

Als je het verkiest om ze rauw te eten zou er door de zwavelmoleculen een vieze smaak in je mond kunnen komen, die uren blijft hangen. Tandenpoetsen helpt niet. Je kunt wel een appel, peer, perzik of spinazie kunnen eten. Peterselie en basilicum wil ook wel helpen. Als dat nog niet helpt, probeer dan groene thee, melk of wat brood.

 

2 reacties

  1. André van der Velden

    Als ik uien moet snijden dan zet ik een zwembrilletje op (€ 1,99 bij Decathlon).
    Werkt echt perfect!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑