Het leven is een voortdurend afscheid nemen

Theeaanslag verwijderen

theeaanslag vijftigenmeerTheeaanslag. Wij zijn koffiedrinkers maar af en toe drinken we ook een kopje thee. Soms zo maar of als we ziek zijn natuurlijk. 

Theeaanslag

theeaanslag

Theeaanslag

Als ik voor de zoveelste keer de theeglazen niet schoon uit de vaatwasser haal, stort ik me op internet. Nergens een tip te vinden zodat je je theeglazen schoon uit de vaatwasser haalt. Alles moet met de hand. Klusje van niks maar toch verspilling van water en schoonmaakspullen. Dat deed ik natuurlijk al maar ik vind het zo’n onzin als je alles in de vaatwasser kunt stoppen behalve je theeglazen. Niets ten nadelen over mijn vaatwasser hoor. Die bevalt prima. Zo’n bruin randje oogt niet fijn. De thee smaakt er wel om maar je wilt je visite niet zo’n ‘aangekoekt’ glas voorzetten.

Bruin randje

theeaanslag

looistoffen en tannine

Dat bruine randje komt omdat er looistoffen (tannine) in de thee zitten. Die hechten zich vast aan de binnenkant van je theeglas (kop) of theepot. Laat je je thee lang trekken, krijg je meer aanslag. Mijn vader dronk vroeger thee waar voor mijn gevoel de olievlekken (tea-scum in het Engels) op dreven. De theepot stond op zo’n middag vaak tijden te trekken. Dat zorgt ook voor een wrange nasmaak. Hij vond het heerlijk; ik vond het niet te hachelen. Tannine is niet slecht voor je gezondheid. Niet te voorkomen. Als je veel sterke thee (… en ook koffie en wijn) drinkt, kan dit ook een lelijke aanslag op je tanden veroorzaken. De tannine hecht zich namelijk aan je tandplak. Drink dan gewoon een glas water achteraf of doe een beetje melk in je thee.

Hoe kun je deze aanslag verwijderen?

citroen

Nou … met citroensap. Nachtje laten inweken en de volgende ochtend met een schuursponsje opwrijven. Eventuele kalkaanslag ben je dan ook direct kwijt. Milieuvriendelijk ook nog.  Schoonmaakazijn (of baking soda) is ook een optie. Kwart van je theeglas vullen, kokend water erin en ook een nachtje laten weken. Daarna wel goed afspoelen. Een schuurmiddel of een steradent bruistablet werken ook.  Zelf doe ik het vaak met schuurmiddel en een sponsje. Dan ben je direct klaar. Niet een hele nacht met vaat in je spoelbak. Let op: Dit kun je natuurlijk niet bij je Chinese porselein doen. Al met al een gedoetje waar je bij het koffiedrinken geen last van hebt.

Voorkomen is beter dan genezen

theeaanslag

voorkomen is beter

Helaas kun je deze theeaanslag niet helemaal voorkomen. Zwarte (dus de donkere soorten) thee veroorzaakt de meeste aanslag. Met een beetje pech zorgt deze aanslag er ook nog eens voor dat je een vreemde nasmaak krijgt. Dat krijg je natuurlijk ook als je je glazen niet goed naspoelt na al deze chemische reinigingen.  Als je een waterontharder in huis hebt, heb je ook minder last van deze theeaanslag. Om dit te omzeilen kun je ook flessenwater gebruiken maar dat is weer niet erg milieuvriendelijk. Irriteert het je al met al nog vreselijk, voeg dan een paar druppels citroen aan je thee toe. Het zuur breekt de kalk nl. af.

 

6 reacties

  1. Marie

    Oh ik doe altijd een beetje zout op een doekje en dan vliegt het er af. Of backingsoda.

  2. Doro

    Vaatwasser zetten wij altijd op 70 graden.
    En gebruik blokjes van Dirk de eco of blokjes van klok .
    Alles wordt schoon

  3. Petra

    Gewoon een vochtige theedoek doet al wonderen. Eventueel een afwassponsje. En als het heel erg is een spons met backing soda. Ik kan alle mokken in huis in minder dan 4 minuten met de hand doen.

  4. Willem

    Goed water en een goede kwaliteit goede thee, dan heb je nauwelijks last van bruine aanslag. Dat is de ervaring van een fervente theeleut, die ik ben. Sinds ruwweg midden jaren ’60 drink ik geen koffie meer en ben helemaal overgestapt naar thee, maar heb nauwelijks last van de bruine aanslag.
    Mijn werk was door geheel Nederland en als ik langer dan een paar weken op dezelfde plek in West- of Noord-Nederland was, dan eiste ik van de aannemer flessenwater (spa blauw) voor mijn thee (het was altijd een bestekseis dat de aannemer zorgen moest voor koffie en thee). Met zacht water en vooral NIET het obligate theezakje van 20 in een doosje, maar een goede kwaliteit losse thee, krijg je een goed drinkbare thee en ook geen bruine aanslag. Theezetten is net als koken; je aandacht erbij houden. Wat je vaak voorgezet wordt, -ook in de horeca!- overstijgt zelden de kwalificatie gekleurd water. Het verbaast me dus niks dat er zoveel zoet smakende vruchten- en bloementhee gedronken wordt; gewoon warme frisdrank, waar weinig fris’ aan is.

    • Herma Westerdiep

      Geweldig wat een tip. Jij zet dus thee met mineraalwater. Nog nooit aan gedacht. Die enkele keer dat ik thee drink ga ik dat ook proberen. Vind het zo vies lijken die aanslag. Komt ook in je lijf denk ik dan wel eens.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑