Logica brengt je van A naar B. Verbeelding brengt je overal ...

Terugblikken op 2019 en vooral successen vieren

terugblikkenTerugblikken op 2019. December is een speciale maand. Tenminste voor mij. Terugkijkend op een jaar waarin veel is gebeurd en alvast stiekem vooruitblikken op het volgende, nieuwe en frisse jaar.

Terugblikken

terugblikken 2019

we worden allemaal ouder

Blikken we allemaal terug op het afgelopenjaar? Ik vraag het me af. De een kijkt graag vooruit en de ander achteruit. Negatief en positief? Maakt volgens mij niet uit. Voor mij is december wel het moment om terug te blikken. Wat wil ik nog bereiken? Begin ik met een schone lei? Wat laat ik achter me? Welke fijne en warme momenten heb ik meegemaakt? Soms heb ik nog vragen, moet ik nog een goed gesprek met mezelf voeren?
Misschien komt dit alles omdat ik ouder word en me bewust ben van de emoties die bij deze herinneringen horen. Logisch, want je krijgt steeds meer herinneringen. Fijn en niet fijn.

Lijstjes en overzichten

terugblikken

… volgeschreven …

Om ons heen zien we de lijstjes tevoorschijn komen. Sportoverzichten, nieuws en mensen die zijn overleden of een lintje kregen. Interessant? Deze lijstjes kunnen verhelderend werken. Het nieuwsoverzicht laat vaak onderwerpen zien die je al lang was vergeten. Dat zat al veilig opgeborgen in een van je (bij mij stoffige), hersencellen.
Als we informatie verwerken doen we dat namelijk in kleine stapjes. Ook de gebeurtenissen van het afgelopen jaar. Ons brein probeert voortdurend een logische invulling te geven aan een gebeurtenis. In die bovenkamer is veel actie. Bij het terugkijken zie je ineens verbanden en begrijp je waarom soms iets gebeurt zoals het gebeurt.

Successen vieren en vooral genieten

terugblikken eifel landrover discovery

terugblikken op fijne en minder fijne vakanties

Achterom kijken, terugblikken, hoe je het ook wilt noemen, heeft nog meer voordelen. Je zou succesjes van het afgelopen jaar kunnen vieren en genieten van datgene dat je hebt meegemaakt. Door een jaar heen bereik je best wel veel. Dat besef je niet altijd. In 2019 heb ik (zakelijk) best veel stappen gezet. Bij een grote woningcorporatie mijn werkzaamheden afgesloten en veel leuke (interessante en lieve) contacten aan overgehouden. Warme en oprecht geïnteresseerde collega’s ontmoet. Weer de gang naar het UWV weten te vinden en daar uiteindelijk een super leuke baan aan overgehouden bij een grote speler in de jeugdpsychiatrie. Op m’n 56e voor het eerst gedetacheerd.

Vragen die je helpen terugkijken op het afgelopen jaar:

 1. Welke gedachten komen er bij je op als je terugdenkt aan 2019?
 2. Beschrijf 2019 in één woord.
 3. Schrijf op wat je als positief en als negatief hebt ervaren.
 4. beurs RaiWelke gebeurtenis is je het meest bijgebleven?
 5. Op welke prestatie ben je het meest trots?
 6. Heb je onthouden welke complimenten je hebt ontvangen? Denk hierbij ook aan een succes, prestatie of positief bericht.
 7. Welk idee of doel is niet uitgekomen?
 8. Wat is je belangrijkste les van afgelopen jaar?

Persoonlijk

Misschien ben je niet tevreden over een aantal zaken. Kijk dan verder terug dan dit jaar; kijk 5 jaar terug. Waar stond je toen? Persoonlijk en zakelijk. Wat heb je gerealiseerd in deze 5 jaar? Hoe ben je als mens gegroeid? Waar denk je met een glimlach aan terug? Ga dan het bovenstaande lijstje nog een keer af maar kijk dan 5 jaar terug. Dan zie je al die kleine, hapklare brokjes informatie voorbij komen. Het gaat om inzicht en om te leren. Geef de verdrietige momenten een plek.
Eigenlijk doe je het niet zo slecht. Kijk vooral achterom en houd de mooie herinneringen vast.

Zoals de filosoof Kierkegaard ooit zo mooi zei: het leven wordt voorwaarts geleefd en achterwaarts begrepen.

Ik wens je alvast een warm, intens en constructief 2020.

3 reacties

 1. Anna berg

  Beste wensen voor 2020.

 2. Margherita Pibia

  Wat heb je dit prachtig omschreven Hetma, zo is het precies.

 3. Nicole Orriëns

  Ik vind Kierkegaard een wijs man!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2022 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑