Je gaat op reis om thuis te komen

Tafelkleed of tafellaken en de bijbehorende vlekken

tafellakenTafelkleed of tafellaken? Een tafelkleed is een kleed dat over tafel ligt. Voor de gezelligheid, modieus of ter bescherming van de tafel. Dik, dun, volledig bedekt of een smalle strook (loper); met of zonder vlekken.

Tafelkleed of tafellaken?

tafellaken tafelkleed

… in het zonnetje

Als een tafelkleed op tafel wordt gelegd voor het dekken van de maaltijd; wordt het een tafellaken genoemd. Meestal werden de andere tafelkleden (smyrna) vooraf van tafel weggehaald. Zo’n tafelkleed lag op doordeweekse dagen gezellig te zijn.  Rond, vierkant of rechthoekig. Gemaakt van eenvoudige stoffen, gekocht op de markt of in een groot warenhuis. Soms met een vrolijk printje, gestreept of zelf geborduurd. In Zuid-Europa werden al heel lang modieuze tafelkleden gebruikt.

Goudbestikt

Ruim 2000 jaar geleden gebruikten ze in Karthago al een katoenen of linnen doek bij een feestelijk maal. De Romeinen volgden. Zij gebruikten tafellakens met purper en goudbestikte randen. De Germanen vonden dit alles maar overdreven en aten vaak van een ‘blote’ houten tafel. Aan het Franse Hof ontstaat een nieuwe tafel cultuur met tafellakens en (vochtige) servetten. Het sjieke tafelkleed wordt beschouwd onderdeel van het op stand leven. Het gaf de graad van welstand van de eigenaar aan. Onze oma’s borduurden hun eigen tafellinnen als voorbereiding op hun huwelijk.

Vlekken in je tafellaken

Op het moment dat ik een tafellaken uit de kast pak en ik daar een paar onbestemde vlekken in bespeur, baal ik als een stekker. Zelf ben ik altijd van plan om netjes te eten maar het overkomt me toch regelmatig dat ik wat vlekken achterlaat. Wat het dan is geweest, weet ik vaak niet meer. Kerrie, spaghetti of vet. De vlekken zijn er vervolgen vaak niet meer uit te krijgen.

Wie heeft voor mij de ultieme tip om bestaande, gewassen en opgedroogde vlekken er toch weer uit te krijgen? Of betekent het uiteindelijk dat ik gewoon een gat in mijn tafellaken moet knippen zodat ik me niet meer erger aan de vlek? Legt iedereen trouwens nog een tafellaken op tafel als er gasten komen? Of iets anders? Het is iedere keer een klus om het hele zwikkie te wassen, te strijken en netjes opgevouwen in de kast te leggen.

vlekken …

Maar het lijkt zo gezellig als de tafel voorzien is van mooi linnen, leuke borden en servetten. Wat zijn er voor alternatieven?

Als de gasten dan ook nog tevreden zijn, kan mijn dag niet meer stuk. Zelfs met eigen gemaakte vlekken.

6 reacties

 1. Greet

  Vroeger werden witte lakens, ook tafellakens, gebleekt op de weide. Dit werkt goed, omdat er in de ochtenddauw speciale stofjes zitten en met de zon erop zorgt dat voor dat bleekeffect. Maar j dat werkt alleen met witte lakens die je ook voor die tijd eerst in de kookwas kan doen.

  • Herma Westerdiep

   Tja … zo’n wit tafelkleed zou ik al nooit durven te kopen vanwege de vlekken …

 2. Tiny

  Ik gebruik altijd een wit damast tafellaken voor het eten. Voor het in de 60 o was gaat behandel ik alle vlekken met ossegalzeep, en het is zo ongeveer het enige wat ik strijk wat wasgoed betreft. Natuurlijk komen die tafellakens uit de kringloop.

  • Herma Westerdiep

   en daar krijg je de vlekken er dus mee uit? Met Osselgalzeep? Misschien een prima tip. Ik ga het proberen.

 3. M

  Ik was sowieso ALLE witte was, ook kleding, met poeder. Dat werkt veel beter als vloeibaar wasmiddel. Daarnaast zijn er goede vlekpoeders op de markt. Ik gebruik het liefste Dr. Beckmann. Het vlekkenmiddel voeg ik gewoon bij het poeder en dan heb ik schone was.
  Maar heb ik vlekken alla kerrie, tomaat enz. dan behandel ik deze eerst voor met Dreft Afwasmiddel. Een trucje dat ik van mijn tante leerde. De fijne witte was behandel ik voor in een emmer met een paar Steradent tabletten. Daarna alles gewoon wassen in de machine.

  • Herma Westerdiep

   Heel erg bedankt voor je tips. Dat van die poeder had ik al een keer gehoord maar naast me neergelegd. Dus dat is wel zo. Ik gebruik ook afwasmiddel van Dreft tegen vlekken maar ik heb er een paar die niet meer verdwijnen. Helaas.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2022 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑