Superfoods. Heeft het zin om dit te eten of is het vooral zonde van je geld?
Superfoods
Veel influencers en berichten op sociale media gebruiken deze term. Gojibessen, tarwegras, kokosvet, zeewier maar ook boerenkool en vette vis worden bestempeld als superfoods. Als je dit eet zou je extreem positieve effecten op je gezondheid bereiken. Ze zouden zelfs helpen bij het afvallen. Nou … dan heb je menig lezer te pakken toch? Als je dan weet dat iedereen elk product als superfood mag bestempelen omdat er geen officiële definitie van bestaat. Dus de effecten (ook negatief dus) van deze trend zijn niet wetenschappelijk onderbouwd.
Eet gevarieerd
Wat vaststaat, is dat er niet product op deze wereld is dat alle noodzakelijke voedingsstoffen bevat. De voedingsstoffen die ons lichaam nodig heeft komen uit verschillende voedingsmiddelen. Variatie dus. Al deze ingevoerde noten en bonen reizen over de hele wereld voor ze op ons bord terecht komen. Dat heeft weer invloed op de voedingswaarde. De algemene regel is: hoe langer de tijd tussen de oogst en het eten van een vers product, hoe lager de voedingswaarde. Niet onbelangrijk als je moet kiezen tussen een appel, vers van de boom, of goji-bessen uit Tibet.
Portemonnaie
Helaas kun je niet zo maar losgaan met het eten van superfoods. Het zou zelfs zo kunnen zijn dat je voedingsstoffen naar binnen krijgt die minder goed zijn voor je gezondheid en je zelfs hart- en vaatziekten ontwikkelt. Dat lees je dan niet als je wilt afvallen. Levensgevaarlijk dus. Die eerder genoemde gojibessen kunnen zorgen voor misselijkheid en braken. Waar het ook hier weer om draait is variatie en je gezonde verstand gebruiken. Eet uit de schijf van vijf, zorg voor het eten van goede voedingsstoffen, vitamines, mineralen en antioxidanten en kijk op de pagina van het voedingscentrum voor informatie. Dit scheelt je niet alleen een bom duiten uit je portemonnaie (want superfoods zijn natuurlijk ook heel erg duur) maar ook geen kans op gezondheidsproblemen op de langere termijn.
Conclusie: Marketingpraat. Onzin met een prijskaartje.
Met boerekool en spruiten is niets mis, Komt van dichtbij en is zeer betaalbaar. Zelf denk ik dat kidneybonen ook prima zijn. Die komen allemaal uit België en kosten eveneens erg weinig als je de juiste verpakking kiest. Heel veel andere zaken zijn vaak opgeklopte onzin.
Qua gevarieerdheid pas ik er voor om alleen pasta of alleen aardappels bij de hoofdmaaltijd te eten. Ik varieer die 2 met rijst en maïs. Couscous of brood is voor mij ook pasta (tarwe). Varieer ook met vis.
Heerlijk dat we dit allemaal zelf kunnen kiezen en onze voorkeuren zelf kunnen toepassen toch?
Ben het roerend met je eens. Gezond eten is vooral gevarieerd eten zodat je alle voedingstoffen binnenkrijgt. Daarnaast zo min mogelijk bewerkt en liefst geen ultra-bewerkt voedsel tot je nemen, daar zitten te veel verzadigde vetten en transvetten in, en ook te veel zout. Dat is niet goed voor ons lichaam. Bewegen is ook belangrijk, liefst iedere dag. Richtlijnen en adviezen voor een gezonde leefstijl kan je op het Internet heel makkelijk vinden, maar je moet inderdaad wel het kaf van het koren kunnen scheiden. Het Voedingscentrum is een betrouwbare bron. De bedrijven die een product verkopen praten natuurlijk in hun eigen straatje. Leuk onderwerp Herma!
Een onderwerp dat ons allemaal bezighoudt denk ik. Soms weet je niet meer wat je moet geloven of niet. Ik zag Hugh Grant laatst op de tv zijn afkeer uitspreken over al die waterflessen die kinderen mee naar school nemen. Vroeger dronken we gewoon uit de kraan als we dorst hadden …
Conclusie: Marketingpraat. Onzin met een (fors) prijskaartje.
Met die conclusie ben ik het helemaal eens. Je ziet dat ik het woord ‘fors’ heb toegevoegd, want zoals je ook al opmerkt Het moet natuurlijk wel de moeite waard zijn om de weinig nadenkende medemens te overtuigen van het ‘nut’ en geen ding dat op dat gebied beter scoort dan de de link te suggereren dat iets dat duur is ook automatisch gezond voor je is, mooi is, anderen jaloers maakt en zo is er een scala aan redenen te bedenken die allemaal teruggrijpen op het snobisme dat in bijna ieder mens wel huist en waar de gedachte “Alle waar naar zijn geld”, leidend is..
Mijn 20 jaar geleden overleden vader(geb. 1916) vertelde mij eens dat hij als kind ‘spul’ moest gaan zoeken om toe te voegen aan het varkensvoer als dat gekookt werd. Hij noemde een hele hoop (akker)onkruiden op en een ervan was melde. Toen ik uit nieuwsgierigheid eens navlooide wat het vrij recent erg gewilde quinoa nou precies was kwam ik tot de ontdekking dat het een vrij na familielid was van de melde die mijn vader moest verzamelen voor het varkensvoer. Kortom, mijn voorouders waren al op de hoogte van de heilzame werking van quinoa, alleen wisten ze toen nog niet dat het in de toekomst duur voedsel zou worden voor mensen (met de geldpest)
… veel mensen denk dat wat duur is, gezond is. Ik denk dat je tegenwoordig eerst moet nadenken en onderzoek doen voordat je meegaat in de volgende hype. Die hypes zijn niet altijd ongevaarlijk blijkt regelmatig.
Ben dagelijks bezig met wat we eten maar niet met het woord superfoods.
Wel met gevarieerde en gezonde voeding en neem niet alles klakkeloos aan wat ik zie,hoor of lees.
Ben groot gebracht met gezond en lekker eten en onze kinderen hebben dat weer doorgegeven aan hun kinderen.
Kan me nu al verheugen op de boerenkoolstamppot die we vanavond eten.
Precies. Ook boerenkool is een superfood … onzin. We moeten zo gevarieerd mogelijk eten; dat is wat mij betreft het belangrijkste.