Met beide voeten op de grond, kom je geen stap vooruit

Statische kleding is irritant; wat doe jij er aan?

statische kledingStatische kleding. Wat doe je hier in de vredesnaam aan? Ik heb regelmatig last van ‘klevende’ kleding en vind de stroomschokken ontzettend irritant.

Statische kleding

statische kleding

in de vriezer?

Statische kleding plakt aan je lichaam; super irritant. Als de luchtvochtigheid laag is, kan statische spanning flink hoog worden. Buiten koud en binnen spetteren de vonken in het rondte alsof het een lieve lust is. Het is alleen niet lief, het is irritant en pijnlijk.  Uit onderzoek blijkt gelukkig dat het niet schadelijk is voor je gezondheid. Je kunt het blijkbaar op veel manieren voorkomen maar het is mij al met al nog nooit gelukt. Ik deel wat tips en hoop dat de ultieme, nieuwe tip van jullie komt.

De meeste tips zijn:

 • stop je kledingstuk in de vriezer. Of je dit voor of na het wassen doet snap ik niet helemaal. Eerst wassen en dan in de vriezer stoppen? Nat of droog? Vieze geurtjes verdwijnen dan ook nog eens. Volgens mij was je je kleding hier voor om?

  Tips …

 • vooral niet ventileren in huis. Bij het ventileren zal de koude lucht in huis opgewarmd worden en zo nog verder uitdrogen. Tja. Dat vind ik een lastige. Ik ventileer als een bezetene.
 • stop een veiligheidsspeldje in de zoom van je tuniek, gebreid vest of statische jurk. je loopt wel risico dat je de speld mee wast en schade veroorzaakt aan je wasmachine.

 

 • bespuit al je statische kleding (ook op gebreide truien) met haarlak. Op deze manier krijg je ook nog eens minder snel een ladder in je panty.
 • hang je kleding aan een metalen hanger. de enige optie die ik zelf nog nooit heb geprobeerd. Die metalen hanger moet je dan in de badkamer hangen. De combinatie van stoom en metaal zorgt er voor dat je kleding ontlaadt.
 • wassen met wasverzachter en een bolletje aluminiumfolie. Niet in de droger.
 • smeer jezelf goed in met bodylotion. je huid schuurt (dan is je huid wel heel erg droog) en  bouwt hiermee statische elektriciteit op. als je een broek of legging draagt heeft dat toch geen effect zou ik denken.
 • draag schoenen met leren zolen. in dit sneakertijdperk lastig.
 • denk om materiaalkeuze bij kleding (katoen en linnen zijn minder gevoelig voor statische elektriciteit; wol, bont en zijde juist weer wel).

Moedeloos

Ik weet wel dat ik moedeloos van die statische kleding wordt. Soms merk ik het in de winkel al en hang het dan direct terug. Mijn haren reageren erop en iedere keer als je een deurkruk vastpakt, krijg je een schok. Favoriete jurkjes die ik zorgvuldig met de hand was en uitspoel met wasverzachter. Het mag allemaal niet baten. Op internet vertelt iemand dat ze op het werk tegen een plant aan gaat staan om zich te ontladen. Het moet niet gekker worden om lekker tegen een plant aan te schurken. Bij mij op het werk staat trouwens geen plant naast de kopieermachine. Wij hebben een groene wand met planten. Ik zou dan een beste klim moeten maken. Een vette huid zou meer weerstand hebben, waardoor de elektrische lading niet snel een uitweg vindt en de lading als het ware bij je houdt. Bij mij gaat dat allemaal niet op. Vette huid, ingesmeerd met bodylotion. Als ik op blote voeten loop heb ik nog steeds last van statische kleding.

Zin en onzin

Als je zo her en der leest kom je veel verschillende dingen tegen die statische kleding voorkomen. Misschien moet ik alle deurkrukken vervangen door houten, leren zolen onder mijn sneakers laten zetten of  een antistatische sleutelhanger kopen. Het vochtgehalte in de kamer moet een waarde hebben van minimaal 50% RH (relative humidity). Hygrometer hangt in de gang. Waardes lager dan 40%RH zorgen ervoor dat het wel heel gemakkelijk wordt om (onbedoeld) statische elektriciteit op te wekken. Zonder de luchtvochtigheid te bevorderen kan bij knetterkoud weer en de kachel aan de luchtvochtigheid teruglopen tot lager dan 25% RH. Dus meer planten in de kamer, natte handdoeken ophangen of de waterkoker regelmatig gebruiken. Zeg het maar. Misschien moet ik een natte handdoek meenemen naar de winkel of naar mijn werk? Door de bomen zie ik het statische bos niet meer. Wie helpt mij aan de ultieme tip?

 

6 reacties

 1. M

  Ik draag alleen nog maar natuurlijke materialen. Het was bij mij zelfs zo erg dat degene die mij aanraakte een elektrische shock kreeg. Toen ik stopte met kunststoffen kleding te dragen ging het weg.

  • Herma Westerdiep

   jammer he? Want de nieuwe stoffen zijn vaak van gerecycled materiaal.

 2. Mevrouw Niekje

  Ik heb er gelukkig bijna nooit last van, ik dacht altijd dat het aan het materiaal van de kleding lag. Alle tips en trucs die jij noemt lijken me onzin, maar ik ze nooit geprobeerd dus wie weet….? Maar ik kan je dus helaas ook niet aan hét antwoord helpen.

  • Herma Westerdiep

   Ik ben op dit moment stijf aan de bodylotion. Dat van die droge huid herken ik wel. Misschien is dat de oplossing.

 3. Anoniem

  Het is geen oplossing maar een workaround: even met de elleboog de deurkruk aanraken voor je hem met de blote hand vastpakt. En dat doe ik ook voor ik de katten aan want ook die hebben erg te leiden van staticiteit.
  Vroeger zag je wel auto’s met zo’n rubberen sliert er onder. Zou het helpen als ik een stuk postelastiek onder mijn broekspijpen aan laat slierten?

  • Herma Westerdiep

   wahaa … die van dat postelastiek onder je broekspijp vind ik een hele leuk. Ooit een collega gehad die haar kousen met een postelastiek bij elkaar hield.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2023 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑