Foute keuzes zorgen voor goede verhalen

Stappenteller heeft voor- maar zeker ook nadelen

stappenteller druk mensen trapStappenteller heeft ook nadelen. Als je gezond leeft (en wil leven) moet je beschikken over een stappenteller. Zet 10.000 stappen en je bent voor je gevoel goed bezig. Of misschien ook niet? 

Stappenteller

stappenteller sumo

Japanse stappen

Zo langzamerhand blijkt toch wel dat een stappenteller niet alleen maar laat zien hoe gezond je bent. Sommige mensen dwingen zichzelf (om wat voor reden dan ook) om 10.000 stappen per dag te zetten. Hier zit een hele slimme marketeer achter denk ik.  Volgens sommige wetenschappers is een dergelijk doel ongezond en een onrealistisch. De wetenschap over die 10.000 stappen is meer dan 50 jaar oud nl. In 1960 al,  is in Japan ontdekt dat mannen die 10.000 stappen zetten, zo ongeveer 3000 calorieën verbranden. De fanatiekelingen gingen direct aan de slag.

De ‘Manpo-kei’ was de eerste stappenteller. Man betekent: tienduizend en po betekent stappen, kei staat voor meter. Japanners waren bang om net zo zwaar te worden als Amerikanen. Slecht uitgevoerde procedures, met achterhaalde ideeën.  Anno 2020 volgen juist de Westerse vrouwen de 10.000 stappen regel (half uurtje stevig wandelen) en eten ook nog eens minder. Verdiep je dus eerst in wat je doet en waarom precies. Vaak zijn dit soort hypes gebaseerd op een mythe.

Nadelen

lopen is gezond maar fietsen ook

Het nadeel van zo’n stappenteller is dat je constant met je neus op de (vaak negatieve) feiten wordt gedrukt. Ook als het regent dwingt je stappenteller het lopen af. Tienduizend stappen komen overeen met 7,5 kilometer. Lopen is gezond in ons vooral zittende bestaan. Zitten is het nieuwe suiker hoor je ook wel. Na je werk naar de sportschool heft alle zitschade niet op.  Als je langdurig zit is dat gewoon slecht. Zelfs voor mensen die een paar keer per week sporten of lopend naar de snackbar gaan.

Mythe?

samen is ook fijn

Is het dan een mythe? Zo’n controleapparaatje om je pols? Niet helemaal.  Moet je dan perse die tienduizend stappen doen? Nee dus. Dat is wel een mythe dus. Wil je afvallen moet je meer dan 14.000 stappen zetten en vooral minder eten. Beweeg daarom regelmatig intensief.  Daarbij is je hartslag de richtlijn. Niet de stappen die je zet.

Je kunt ook in een lekker hoog tempo naar je werk fietsen. Vergeet ook niet op je werk af en toe op te staan en een stukje te lopen. Laat je hart lekker aan de slag gaan. Haal koffie en je kopietjes in een aparte beweging. Mijd de lift en neem de trap. Iedere minuut is er eentje extra. Als je dat doet gaat je hart sneller kloppen en gaat de capaciteit van je longen vooruit. De doorbloeding wordt op deze manier op gang gebracht. Hier ligt uitgebreid wetenschappelijk onderzoek onder.

Lichaamsbeweging

stappenteller

stappenteller

Het apparaatje kun je in verschillende varianten krijgen. Nou ja, kopen. Sommigen zitten aan een bh-bandje vast of zijn veilig opgeborgen in de broekzak.  Ingebouwd in een  horloge is natuurlijk helemaal super  luxe en overzichtelijk.  Sluit je telefoon erop aan en je ziet precies wat je gedaan hebt, en hoeveel calorieën je verbrandt of hoe bewegingsloos je leven is. Bij elke dreun van je voet verspringt de digitale teller. Stofzuigen levert bedroevend weinig stappen op terwijl dit wel een goede lichamelijke inspanning is. De meeste stappentellers zijn ook nog eens niet betrouwbaar en wijken 10 procent af. Dus ga in de winkel lopen en tel je stappen samen met de stappenteller. Als je er al één wilt kopen natuurlijk.

Volgens mij moet je doen wat je zelf denkt dat goed voor je is. Ga fietsen, dansen of zwemmen. Zonder stappenteller. Laat deze stappen geen doel op zich zijn, maar een middel om je bewust van je gezondheid te zijn. Leven met een vette knipoog en vooral veel lachen werken mee aan een fijne bloeddruk.

 

 

10 reacties

 1. Anja

  “Vergeet ook niet op je werk af en toe op te staan en een stukje te lopen.” Daarbij ga je er blijkbaar vanuit dat je lezers allemaal zittend hun werk doen. Ik heb een paar weken terug zo’n stappenteller op mijn telefoon gezet, was benieuwd hoeveel ik nu eigenlijk loop op mijn werk. Nou, die 10.000 stappen haal ik met gemak tijdens mijn werk.

  • Herma Westerdiep

   Het is niet om te oordelen of om te zeggen dat iedereen lui is maar ik kijk naar de onderwerpen die in mijn leven voorbij komen en blog daar over met een vette knipoog. Als je me kent weet je dat ik niet oordeel (althans probeer niet te oordelen) en laat ik iedereen in zijn of haar waarde. Het enige dat ik probeer te zeggen is dat je je beweging niet moet laten leiden door alleen stappen te tellen.

   • Anja

    Mijn reactie was niet negatief bedoeld hoor, en ik lees ook geen oordeel in jouw verhaal. Toevallig heb ik laatst eens uitgetest hoeveel ik tijdens mijn huidige baan loop, en dat blijkt qua stappen ruim voldoende te zijn. Dat vind ik 1 van de voordelen van mijn huidige werk ten opzichte van mijn vroegere kantoorbaan.

    • Herma Westerdiep

     He … fijn om te lezen want ik wil niemand be- of veroordelen. Het gaat er uiteindelijk om dat we plezier hebben in het leven. Mijn blog is hopelijk aanleiding tot nadenken met een glimlach.

 2. Bertie(bo)

  Ik begrijp werkelijk niet wat je nu eigenlijk wil zeggen. Dat je met een stappenteller op zak met je neus op de negatieve feiten wordt gedrukt? Ja dat klopt. Maar wat is er mis mee als je geconfronteerd wordt met het feit dat je te weinig beweegt? En daar wat aan doet? Natuurlijk zijn er andere mogelijkheden om te bewegen , wandelen met de stappenteller is er ook een. Toch? Je snapt dat ik een verwoed stappenteller ben, al haal ik die 7,5 km niet in een half uur. Mij heeft het in beweging gebracht en nog! Ik ga straks maar eens even wandelen. In de regen!

  • Herma Westerdiep

   Nee … ten eerste schrijf ik mijn blogs met een knipoog. In dit verhaal over stappentellers probeer ik mensen alleen een beetje wakker te schudden om te kijken of je ook op een andere (niet gedreven door cijfers) manier leuk kunt bewegen. Zonder die stappenteller word je ook met je neus op die negatieve feiten gedrukt. Ik hoop dat we met z’n allen ook lekker naar buiten gaan, gezellig praten met vrienden en vriendinnen en niet alleen maar cijfermatig naar ons leven kijken. Vertrouw op je gevoel. Dus excuus als ik negatief op jou ben overgekomen. Wandelen in de herfst, in de regen is heerlijk. De herfst is voor mij een top jaargetijde.

 3. Annelies

  mijn man cadeau gedaan een fittbit …op zijn telefoon geinstaleerd door onze schoonzoon
  (jammer dat hij op het eerste beste knopje drukte en het ding deed niets meer deed
  generatie eind jaren 40) en die eigenwijs is om op een computer iets te proberen
  maar na een half jaar dat hij dacht !
  mijn stappenteller doet het niet en ik weet er niet mee om te gaan
  onze superschoonzoon weer in de arm genomen en ja hoor opa loopt kilometers met het ding.
  harstikke leuk ( hij vergeet het meestal om te doen ) is wel grappig want hij liep een paar dagen hetzelfde aantal stappen , van de vorige dag natuurlijk maar hij loopt ieder dag 2 a 3 uur , en ik SOMS wat dat betreft best lui, maar vindt het steeds leuker
  ook het slaapritme komt er op te staan
  wandelen fietsen en de kamer nog eens rond dansen op rock en roll heel gezond
  zonder stappenteller anders registreert het ding te verhoogde hartslag ,
  moeten we 112 bellen hahaha

  • Herma Westerdiep

   Wahaaa … leuk verhaal. Opa in de benen met ondersteuning van schoonzoon. Wij dansen trouwens ook wel eens in de kamer. Rock & roll maar ook wel een quickstep. tafels aan de kant en heerlijk even samen dansen.

 4. nicole orriens

  Ik ben best dol op mijn stappenteller en haal dagelijks die 10.000 stappen. Hoewel ik de nadelen zie, vind ik het toch een goede motivator.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑