Het leven is een voortdurend afscheid nemen

Sorry voor alles, sorry dat ik jullie stoor met mijn blog

sorry boeket rozen bloemenSorry wordt door Elton John bezongen omdat het een moeilijk en lastig woord zou zijn. Waarom zegt iedereen dan constant sorry? Misschien zijn we er een beetje aan verslaafd, net als het woord eigenlijk.

Sorry als excuus

sorry pen potlood verlof paarsS.. , mag ik u even iets vragen? Hoor ik mezelf tegen de verkoopster bij de supermarkt zeggen. Even later zeg ik sorry als iemand bijna tegen mij aanloopt. Het is een beetje mijn standaard antwoord.  Het lijkt alsof ik mezelf steeds moet verantwoorden, alsof het steeds aan mij ligt.
Bied je excuus welgemeend en oprecht aan. Gebruik geen vage stopwoordjes. Je denkt dat je een vervelende situatie op een makkelijke manier ontkracht. Dat is dus niet zo.

Vrouwelijk

sorry hart hout rood

typisch vrouwelijk?

Zou dit sociale stukje smeerolie misschien iets typisch vrouwelijk zijn. Volgens onderzoekers (ja echt alles wordt onderzocht in deze wereld) gebruiken vrouwen het woordje drie keer zo veel als mannen. Mannen hebben meer zelfvertrouwen en zijn zich minder bewust dat ze iets fout doen. Zijn er zelfs van overtuigd dat ze minder vaak iets fout doen. Daarom excuseren ze zich ook minder. Bovendien geef je aan dat de basis van het probleem bij de sorry-zegger ligt. Wij vrouwen dus. Onzin maar dan komt het stukje compromis sluiten er weer bij. Harmonie en vooral geen ruzie.

Sorry of nee

sorry schild label stapelSoms gaat er iets heel anders achter het woord sorry schuil. Een verbogen nee. Je voelt je schuldig en zegt daarom maar sorry. Die nee wordt dan iets wat je niet rechtvaardigd. Als je kwaad wordt kun je ook sorry zeggen. Bij je collega’s kun je vaak niet ontploffen dus een sorry is snel gezegd. Ook hier neem je het risico dat je zelfrespect niet zo belangrijk vindt. Geen nee zeggen maar weer het woordje sorry over de tafel gooien. Je zou beter na een moeilijk gesprek of als je iets gedaan hebt wat niet door de beugel kan, kunnen zeggen ‘het spijt me’ dan dat je snel in een sorry uitspraak beland.

Wees spaarzaam met sorry

sorryHoe moeilijker de sorry om uit te spreken, hoe meer nut het excuus doorgaans heeft. Hoe schaarser je ermee omspringt, hoe groter het effect. Gebruik het woord niet te vaak. Het zou jammer zijn omdat een goed en welgemeend sorry nut en waarde heeft. Ik vond een simpele regel: Doe je iets fout waar iemand anders nadeel van ondervindt, dan kan een sorry op zijn plaats zijn. Heb je ergens geen controle over of veroorzaakt een situatie geen probleem, dan is een sorry onnodig.

Praktische tips

sorry liefde hart hand penProbeer eens een paar dagen bij te houden hoe vaak je het s- woord zegt. Gebruik vervolgens het woord sorry pas als het echt nodig is; dus als je een fout hebt gemaakt waar een welgemeend excuus op z’n plaats is. Als je langt iemand wilt lopen kun je ook zeggen: ‘Pardon, ik zou er graag even langs willen of zou je even aan de kant willen gaan’.
Deze vreemde gewoonte kun je dus ombuiten naar beschaafde en assertieve communicatie. Het is goed voor je eigenwaarde en respect dat je op deze manier afdwingt van je omgeving. Twee vliegen in dezelfde klap dus.

2 reacties

  1. petra

    Een bekend verschijnsel. Ik betrap mezelf er soms ook op.
    Misschien helpt het om in plaats van sorry, “het spijt me” te zeggen. Dezelfde betekenis, maar je denkt er wel meer over na.
    Dan komen we misschien ook van al die Engelse woorden af……

    • Herma Westerdiep

      Volgens mij gaat het er ook om dat we oprecht zijn in ons excuus. Vanuit de bodem van je hart en er geen stopwoordje van maken. Wat je zegt … het zet aan tot nadenken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑