Geluk is het gevoel niet alleen te zijn ...

Soda is een wondermiddel en ook nog eens heel goedkoop

soda hygiene spons zeep bloemSoda. Wat kun je allemaal schoonmaken met soda. Super goedkoop en vriendelijk voor het milieu. Dus mocht je je vervelen of een aanval van schoonmaakwoede hebben … lees vooral verder.

Soda is multifunctioneel

soda albert heijnSoda is simpel, makkelijk in het gebruik en multifunctioneel. Toevallig kwam ik op internet een leuk filmpje tegen. Collega’s die vertellen hoe en waarom je veel moet ventileren thuis. Alles om schimmel te voorkomen. Mocht je dan toch van die ontsierende plekken hebben kun je soda goed kunt gebruiken als middel tegen schimmel. Niet dat ik last heb van schimmel (zelfs geen voetschimmel) maar mijn nieuwsgierigheid was gewekt.

Natriumcarbonaat

soda piek fijne sodaSoda, schoonmaaksoda of huishoudsoda is vrijwel overal te koop. Technische term is natriumcarbonaat.. Bak er geen koekjes van. Ook niet voor je schoonmoeder. Let dus goed op wat je waarvoor gebruikt. Baking soda (zuiveringszout of natriumbicarbonaat genoemd) is iets heel anders. Beide producten binden en neutraliseren allebei zuren door een chemische reactie. Huishoud soda bindt twee keer zoveel zuur als baking soda. Het is zelfs bijtend.
Baking soda lijkt meer op poedersuiker. Huishoud soda lijkt meer op kristalsuiker: het is harder en bestaat uit korreltjes

Je handen voelen na het gebruik van soda misschien wel zacht aan maar dit middeltje droogt je huid heel erg uit. Draag handschoenen of vet je handen in na het poetsen.

Onderstaand een paar leuke en praktische tips.

 • Gebruik het om vlekken uit je witte was te krijgen.
 • Schoonmaken van je wasmachine. Vooral als je last hebt van vervelende luchtjes. Doe een beetje in de trommel en draai een programma op 90 graden zonder wasgoed.
 • Heb je veel last van transpiratiegeur in je kleding kun je de betreffende kledingstukken ook eerst in de week laten staan en vervolgens op de normale manier wassen. Let er wel op dat soda niet vriendelijk is voor de kleur. Ik doe wel eens een (klein) handjevol bij de witte was.
 • Voeg een handje soda toe in warm water en gebruik het als allesreiniger. Je kunt het zelfs op je tegels in de badkamer sprayen maar ook op deuren en vloeren. Schoonmaken met een zachte spons, afnemen met schoonwater en ventileren.
 • Stinken jouw schoenen naar zweet? (Die van mij natuurlijk niet.)  Doe een beetje soda in je gympen en stop ze in een plastic tas.
  soda schoen vies oud kleding

  … deze zijn niet van mij …

  Een nachtje laten rusten en de soda er weer uit gooien.

 • Ben je dan bij je schoonmoeder, zou je haar het advies kunnen geven om haar zilveren bestek in een bak sodawater te leggen met daarin een paar proppen aluminiumfolie. Als ze al zilveren bestek in de la heeft liggen natuurlijk. Misschien thuis eerst proberen om een familieruzie te voorkomen.
 • Bij een verstopte afvoer doe je soda in de afvoer en flink wat kokend water er achter aan. Ik doe dit truckje zo eens per maand, preventief. Ook weer na een tip van een handige (en leuke gezellige) collega. Je spoelbak vol heet water laten lopen, een handje vol natriumcarbonaat er in. Laten oplossen en lekker doorspoelen. Je leidingen worden lekker glad van binnen. Ook hier waarschuw ik: alleen voor de afvoer.

Klap op de schimmel vuurpijl

soda schimmel op muur handschoenSoda is het milieuvriendelijkste middel om schimmel (bijvoorbeeld in je badkamer) te verwijderen. Los ongeveer 6 gram op in een emmer met 1 liter water. Doe een mondkapje voor en trek handschoenen aan. De schimmel is nl. heel slecht voor je. Doop een doek, spons of harde borstel in je emmer en wrijf over de schimmelplekken. Kijk vooraf naar de YouTube tips van de jongens van Lefier. Neem ook de ruimte eromheen goed mee, want nieuwe schimmels zijn moeilijk te zien.

soda schimmel hoogezand

tips

Voor de voegen kun je een tandenborstel (later niet je tanden weer mee poetsen he?) gebruiken. Laat een paar uur intrekken en spoel na met schoon water. Blijf je de schimmel zien? Herhaal de behandeling dan nog eens. Ook hier geldt: Goed ventileren.

 

Je bent pas echt succesvol als je schoonmoeder dat toegeeft …

6 reacties

 1. Thea

  Ik maak altijd zelf mijn wasmiddel en voor de witte was (handdoeken, waslapjes, keuken- en theedoeken, wit ondergoed en witte t-shirts) doe ik er altijd een flinke schep soda bij. Azijn als wasverzachter en je wasmachine blijft altijd schoon en fris!

  • Herma Westerdiep

   Die tip van dat azijn hoorde ik ook al van een lieve vriendin. Je was gaat er niet van naar azijn ruiken zei ze. Goedkoop en wat je zegt: je wasmachine blijft ook nog eens schoon.

 2. Ivonne

  Geweldig! Heel erg bedankt voor deze tips! Leuke collega, die meneer van het filmpje ?

  • Herma Westerdiep

   Lefier heeft een aantal leuke en praktische filmpjes op You Tube staan. Daarnaast zijn het ook gewoon hele fijne collega’s.

 3. A. Spies

  Een vraag . Kan soda als het ware ontploffen ? Ik kwam van vakantie thuis en in het washok zat overal soda. Mijn dochter heeft het ook een keer meegemaakt. Door de warmte misschien?
  Graag een reactie.

  • Herma Westerdiep

   Hoi. Dat is me niet bekend. Ik weet wel dat je sode niet samen met andere schoonmaakmiddelen kan gebruiken. Wie weet er meer van?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2022 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑