Geschiedenis van de slippers
Slippers stonden al op prehistorische muurschilderingen afgebeeld met zolen van hout, geitenvellen, yuccabladeren etc. Pas na de Tweede Wereldoorlog (daar zitten heel wat jaartjes tussen dus) zien we het fenomeen ‘slippers’ pas in het Westen. De Amerikanen introduceerden de zgn. ‘flipflops’. Onomatopee noemen we deze term; een woord dat, wanneer je het uitspreekt, lijkt op het geluid dat het benoemt. Later kwamen ze via de Amerikaanse surf- en strandcultuur naar Europa. Niet meer van hout en riet maar van rubber, plastic en leer. De de oudste en meest populaire vorm van schoeisel ter wereld, dus.
De Havaianas stammen uit 1996. Inspiratie van de oorspronkelijke Zori (Japanse sandaal met een zool van rijstbladen). Daarom hebben Havaianas ook een rijstpatroon op het voetbed. Eerst in acht verschillende kleuren; nu meer dan 20. Te koop in meer dan zestig landen.
Duur en nog duurder
Nu ik toch bezig was met dit blog over slippers wil ik natuurlijk ook graag weten wat de duurste slippers zijn. Je denkt dan direct aan Gucci. Maar nee; het zijn rode slippers van het merk Balenciaga. Prijs € 269 euro. Adidas verkoopt de zgn. ‘Bone Shoe’ . Dikke, beige slippers; trek je portemonnee maar open. Ze kosten 355 euro. Wil je het patroon van Louis Vuitton, betaal je € 430 euro. Ook Chanel schijnt erg dure badslippers te hebben, maar die prijs kon ik niet vinden. De aller aller duurste zijn houten teenslippers van Visvim. Deze kosten 2500 euro.
Slippers hebben geen voetbed (of nauwelijks) en kunnen leiden tot blessures. Ze geven je voeten weinig bescherming en door de platte zool kun je problemen krijgen met je heupen, je rug, je kuiten, pijn aan je achillespees of hiel, voorvoetklachten. of last van je knieën. Slippers dragen is net als roken. Vroeg of laat krijg je problemen. De slipper zit door gebrek aan hielaansluiting, niet aan je voet vast. Je ‘klauwt’ met je tenen en spant continu allerlei voetspieren aan. Ook de beroemde FitFlops geven aan de zijn- en bovenkant geen steun. Maar als je de FitFlops afwisselt met gewone schoenen, gebruik je allerlei extra spieren. Loop er niet de hele dag op maar wissel af. Je schudt je spieren op deze manier lekker wakker. Draag ze waar ze voor zijn bedoeld. Naar het strand of op de camping.
Tenslotte
Vaatwasser: Wist je dat slippers heel eenvoudig schoon te maken zijn in de vaatwasser? Niet boenen en schrobben maar lekker in de afwasmachine; alleen als ze van foam of plastic zijn gemaakt. Baking soda in het vakje van de vaatwastablet (geen standaard vaatwasblokje dus). Schoon en ontdaan van nare geurtjes.
Autorijden: Je ziet veel mensen autorijden met slippers aan. Vooral als het warm is buiten. In Nederland is het (nog) niet verboden. In Frankrijk wel. Verzekeraars maken steeds vaker mee dat slippers wegschieten of achter een pedaal blijven hangen. Dus doe iedereen een plezier; trek normale stevige schoenen aan als je gaat autorijden.
Milieu: Biologisch afbreekbaar. Amazonas Sandals heeft (naar het schijnt als eerste fabrikant ooit) biologisch afbreekbare slippers ontwikkeld. Ze breken zichzelf na vijf jaar af zonder enige schade aan het milieu. In vergelijking met een normale rubberen slipper is dat enorm veel sneller. Het Amerikaanse duurzame merk Allbirds gaat slippers maken van suikerriet. Zijn zijn niet de enigen. Wereldwijd zijn mensen zich er bewust van dat slippers grote schade toebrengen aan ons milieu en zijn daarom met allerlei creatieve, innovatieve plannen bezig om de slipper duurzaam te maken. Geweldig toch?
… om maar met een oud chinees spreekwoord te eindigen: ‘Wie de schoen past, heeft de goede maat.’
Dat is een leuk spreekwoord.
Ik droeg vroeger wel eens teenslippers op de camping bv.
Eenmaal schoot het deel tussen de tenen los en maakte ik een rare schuiver gevolg dagen niet normaal kunnen lopen
Later bleek het SI gewricht van zijn plaats te zijn en is dat dooe een manueel therapeut weer geplaatst, lag helemaal ingesnoerd op de tafel en hij rukte toen aan been.
Wat een verhaal. En dat door een slipper. Tja. Je hoort wel meer over val en struikelpartijen met slippers.
Vroeger, toen we nog kampeerden, droeg ik blauwe plastic slippers als ik ging douchen en rode als ik naar het toilet ging. De rode heb ik weggegooid (restafvalbak) en de blauwe liggen nog ergens in mijn kast.
Verder droeg (en draag) ik altijd sandalen, schoenen en laarzen met een goed voetbed. Voor mij geen slippers meer.
Ik draag slippers als ik op vakantie ben. Dan alleen onder de douche. De rest van de tijd is het gewoon te gevaarlijk voor mij.