Je gaat op reis om thuis te komen

Slapen is een van de belangrijkste activeiten in je leven

slapen vijftigenmeerSlapen. Ik heb vaak (regelmatig) moeite om in slaap te vallen. Probeer van alles maar heb nog niets gevonden. Op zoek dus naar wat praktische tips in dit wintertijdweekend.

Slapen

slapen vijftigenmeer

concentratie

Voor de één hoofdzaak voor de ander misschien een bijzaak. Toch denk ik dat we allemaal wel eens een periode in ons leven slecht slapen. Dit heeft dan direct invloed op je energieniveau en je humeur. Je concentratie gaat achteruit als je je 8 uur slaap per nacht niet haalt. De wintertijd staat dit weekend voor de deur dus we kunnen een uurtje extra pakken. Het aantal uren zegt natuurlijk niets over de kwaliteit. Die 8 uur is niet voor iedereen genoeg (of te weinig). Een pasgeboren baby slaapt als snel tot 17 uur per dag. Oudere volwassenen ergens tussen de 7 en 8 uur.

Slaapritme

slapen vijftigenmeer

slaapritme

Als je een vast ritme hanteert kan je lichaam zich hier op instellen. Dat ritme is bij mij ver te zoeken omdat ik een absolute tegenstander ben van standaarden, ritmes en sleur. Aan mij niet besteed. Ik heb er al moeite mee om iedere dag een aantal dingen te herhalen. Wassen, tandenpoetsen en eten koken. Maar voor je slaap is het wel beter. Ach, ik denk dat iedereen wel een uitzondering op het ritme heeft.  Slapen op een vaste tijd, opstaan op hetzelfde tijdstip. Ik slaap het liefst een gat in de dag in het weekend. Opstaan op werkdagen doe ik met de wekker. Uit mezelf word ik niet wakker. Dat ritme heb ik niet in mijn dna-profiel. Vroeger gaan slapen helpt ook niet. 

Niet kunnen slapen

slapen vijftigenmeer

iedere dag een uitdaging

Is weer van een heel ander kaliber dan het slapen op zich. In slaap vallen is iedere dag weer een uitdaging. ‘s Avonds doe ik niet zo veel meer. Geen stressvolle activiteiten; gewoon lekker rustig afbouwen. Geen telefoon of scherm vlak voor het slapen gaan en dan maar hopen dat die melatonine snel aangemaakt wordt. Als het dan niet lukt probeer ik van alles. De 4-7-8 ademhaling van Dr. Andrew Weil, de dag achteruit beleven, youtube met binaural beats en van 200 achterstevoren terugtellen.

Af en toe zoek ik wat extra tips op internet. Eten vlak voor het slapen gaan is niet fijn; probeer de laatste 2 tot 3 uur voor het slapen gaan niet meer te eten. Water drinken kan altijd. Cafeïne en/of theïne zou je slaap ook kunnen aantasten. Zoek dit vooral voor jezelf uit. Houd je slaapkamer lekker koel, lawaai- en lichtvrij. Trakteer jezelf op een nieuw hoofdkussen en een matras. Draag geen pyjama.

Militaire twee-minuten-techniek

slapen vijftigenmeer

militaire precisie

Probeer dit eens:

 1. Laat de spieren los in je gezicht; je kaak, tong en je oogspieren.
 2. Laat daarna je schouders los en laat ze zo ver mogelijk vallen, gevolgd door je arm en onderarm. Doe dit eerst bij de ene helft van je lichaam, en vervolgens bij de andere helft.
 3. Adem langzaam in en uit. Ontspan ook je borst, je billen, benen, voeten en tenen.
 4. Houd negatieve gedachten buiten je geest. Concentreer je tien seconden op je ademhaling. Ben je bewust van de lucht die in en uit je neusgaten gaat.

Maak tijdens het ademen je hoofd leeg; concentreer je op een van onderstaande dingen:

 • Stel je voor dat je in een kano ligt aan de rand van een rustig meer met alleen een helderblauwe lucht boven je
 • Stel je voor dat je in een zwart fluwelen hangmat in een donkere kamer ligt
 • Herhaal in je hoofd:  niet denken, niet denken, niet denken, niet denken. Doe dit ongeveer 10 seconden.

Dit moet je minstens 6 weken achter elkaar proberen. Alles achter elkaar kan natuurlijk ook maar op het moment dat het niet lukt stijgt mijn stressniveau en dan is het te laat voor wat voor ontspanningsoefening dan ook.

Slapen is geen geringe kunst: je moet er de hele dag voor wakker blijven (F. Nietsche).

2 reacties

 1. Ivonne

  De laatste tijd neem ik vlak voor het slapen gaan een beker warme melk met anijs en dat werkt voor mij perfect!

  • Herma Westerdiep

   Fijn dat je deze tips met ons deelt. Ik lust geen melk en houd niet zo van anijs dus deze leg ik maar naast me neer. Ben bezig met de ademhalingsoefeningen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2022 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑