Foute keuzes zorgen voor goede verhalen

Sint Maarten in Coronatijd. Wat doe jij?

sint maarten lampionSint Maarten. In Coronatijd komen niet alle kinderen zingen aan de deur.  Misschien in Harkstede ook. Ik vind het altijd gezellig als de buurkinderen aan de deur komen.

 

Sint Maarten

sint maarten

was je handen en …

Wat zegt onze overheid? Tijdens deze kinder-feestdagen (ook tijdens de intocht van Sinterklaas) is de kans op meer verspreiding van het coronavirus. Laten we ons dus allemaal aan de basisregels houden. Dat betekent 1,5 meter afstand.  Gebruik je boerenverstand. Laat zien of je meedoet. Doe een windlicht aan of een lampje. Als je zelf klachten hebt, kun je ook gewoon een briefje aan de deur hangen.

Ga alleen met je kinderen of met een klein groepje langs de deuren. Blijf denken aan de regels en aan je kwetsbare medemens. Was je handen en bied alleen verpakt snoep aan. Ga niet uitgebreid praten met die zingende kinderen want dan loop je het risico op een wachtrij.

Lastig

bied verpakt snoep aan

Ik vind het lastig. Sint Maarten en ook Sinterklaas is een feest voor kinderen tot en met 12 jaar. Zij moeten toch een beetje genieten in dit coronatijdperk? Sinterklaas komt wel naar Nederland maar wordt nergens feestelijk (zonder agressieve volwassenen) onthaalt.  Meestal op een geheime locatie. Dat ligt jammer genoeg niet alleen aan Corona. Laten wij dan in ieder geval (als vriendelijke, vrolijke volwassenen) Sint Maarten proberen te faciliteren. Kinderen mogen zingen bij feesten en optochten.  Volwassenen mogen niet meezingen.  Het is ook beter voor mijn buren als ik niet meezing. Wij mogen dansen met minimaal 1,5 meter afstand tot anderen.

Harkstede

in de brievenbus

Wat doet onze gemeente? Ik lees her en der wel wat in de krant of op internet. Toch is er nog geen duidelijk beleid. In bepaalde gemeentes zijn de pleinfeesten (Zuidlaren) geannuleerd in Onstwedde heeft de winkeliersvereniging alle festiviteiten afgezegd. In Hoogezand mag je niet bij de winkels snoep halen. Ik wacht het lekker af. Heb al snoep in huis.

Mocht het feest op het laatste moment niet doorgaan, gooi ik het snoep wel bij de buurkinderen in de brievenbus. Het is bij ons altijd een vaste groep die tussen 17.00 en 19.00 uur aanbelt. Blozende gezichten en leuke liedjes. Ik ben wel thuis en doe met plezier open. Natuurlijk neem ik de ruimte en zet de snoepbak op de deurmat. Zelf zal ik, tijdens het luisteren meer dan 1,5 meter afstand nemen.  Misschien doe ik mijn mondkapje wel op. Je weet het immers nooit.

9 reacties

 1. Ximaar

  Ik zou de veilige installatie kunnen maken waar ik net over heb geblogd. Maar ik doe het gewoon als voorgaande jaren. De deur en gordijnen blijven dicht, de ganglamp blijft uit en de bel blijft een paar uur uitgeschakeld. Dwz ik ben alleen en het wisselt per jaar sterk qua mini-bedelaars (m/v/x), waardoor ik meestel teveel snoep overhou en dat zelf dan maar ga opeten.

 2. Ikke

  Ik hou de deur dicht vanavond.
  Het risico is mij te groot.
  Als mantelzorger neem ik mijn verantwoordelijkheden voor diegenen die op mij rekenen.
  Dit houdt in dat ik mij extra goed aan de regels van het RIVM houd en niet onnodig op straat ben of ga “funshoppen”.

  Vorige jaren waren er ook veel pubers van een jaar of 14 die langs de deuren gingen(?!).

  • Herma Westerdiep

   Pubers … ?? In Harkstede was de code als je een lichtje aan had, deed je open.

 3. Bertie(bo)

  Wij doen dit jaar niet mee. In de buurt waar onze kleindochters wonen, daar barst het van de kinderen. De hele straat (ong. 80 huisnummers) heeft besloten niet mee te doen. Ook niet bij die goed bevriende buuf, helemaal nergens. Geen uitzonderingen. Ik vond het een fantastisch besluit. Solidariteit. Die kinderen overleven het wel hoor.

  • Herma Westerdiep

   Heel goed dat jullie daar samen een beslissing over hebben genomen.

 4. Inge

  Vroeger hadden we veel kinderen aan de deur, toen waren mijn kinderen ook nog klein. Inmiddels zijn het pubers en dus de kinderen uit de buurt ook waardoor het de laatste jaren steeds minder druk wordt. Ik heb vanavond in totaal maar 15 kinderen gehad en het was leuk om die blije gezichtjes te zien. Alle ouders bleven keurig op afstand.

  • Herma Westerdiep

   Hier verliep het ook prima. Alleen de buurkinderen met vriendjes en vriendinnetjes gehad maar hier hield ook iedereen zich goed aan de regels

 5. Olga

  In ons dorp lopen de kinderen altijd samen met alle kinderen van de buurt. Dan hoef je maar 1 keer de deur open te doen. 10 kinderen in 1 keer. Paar liedjes zingen en een we doen zak snoep in een grote verzameltas. Gaat prima. Zie geen reden om de kinderen dat te ontzeggen. Je staat geen uren bij elkaar. Kans op overdracht is vrijwel nihil en anders doe je een mondkapje op en zet een mand met snoep neer zodat ze zelf kunnen pakken.

  • Herma Westerdiep

   We doen zo veel mogelijk om het de kinderen naar de zin te maken toch?!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑